Getty Images
O TOME ĆE SE TEK PRIČATI

ZLATKO DALIĆ POTAKNUO PRAVU INTRIGU IZJAVOM O DVA PLANA ZA SVJETSKO PRVENSTVO Vatreni će igrati s tri stopera!? Pogledajte tri sustava u pripremi...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. ožujak 2018. 15:12

Pravu intrigu bacio je izbornik Zlatko Dalić izjavom kako planira pripremiti dva načina igre za Svjetsko prvenstvo. I razmišlja da s Argentinom Vatreni igraju s trojicom u obrani, što bi zacijelo značilo 3-5-2 ili 3-4-1-2. Golema je to tema za stručne raščlambe, o čemu će sigurno biti mnogo riječi.

- Peru i Meksiko dvije su bitne utakmice, dobar test s ekipama koje će igrati na Svjetskom prvenstvu. Meni je važno da su igrači u formi i da igraju. Neki ne igraju jer treneri kalkuliraju. Mislim da možemo biti u pravom izdanju na Svjetskom prvenstvu, što se od nas očekuje. Najvažnije je da se nitko ne ozlijedi. U Americi ćemo dati priliku svima, naravno da ne možemo očekivati neke ekstra partije. Nije bitan rezultat, iako ne idemo tamo gubiti, no htio bih vidjeti određene stvari, tako i neke novosti za SP.

SN

Moramo pripremiti dva modela igre, kad igramo protiv Nigerije, odnosno Argentine i Islanda. Neću odustati od 4-2-3-1, ali moramo se spremiti i za obranu, da imamo defenzivnu igru, možda i s tri stopera. Sad je na meni da vidim kako će to ići, te da kroz razgovor s igračima donesemo odluku. Zadnja riječ će biti moja, međutim rado ću poslušati i kako na to gledaju igrači. Idealna će mi biti prilika da sedam dana razgovaram s njima i da imam jasnu sliku o svemu tome - kazao je Dalić.

Vječno pitanje

Koliko treba igrati svoje, a do koje se mjeri prilagoditi u odnosu na protivnika, vječno je pitanje. To je prvo što izbornik treba raščistiti. S trojicom u obrani na velikim natjecanjima Vatreni nisu igrali od Japana na Mundijalu 2006. godine.

Završilo je 0:0. Potom je Cico Kranjčar stavio posljednju liniju s četvoricom kontra Australije i ispao je totalni rašomon (2:2). Zato je točno da Dalić mora pomno razraditi što činiti, i na sve biti spreman, kako se ne bi ponavljala improvizacija tijekom turnira. U doba Ante Čačića igrači nisu bili sretni idejom da se obrana igra s trojicom, a nakon loše izvedbe u prijateljskom susretu s Izraelom u Osijeku, baš prije dvije godine uoči Francuske, bivši je izbornik od toga odustao. Što ne znači da, primjerice, Lovren, Ćorluka i Vida, kao stoperi, s Vrsaljkom i Strinićem na bokovima, ne bi mogli dobro djelovati. Činjenica je da ima vrlo malo vremena da se novine uigravaju i poslože. Svakako škakljiva tema…

Linker
25. travanj 2024 17:02