Foto: Boris Kovacev / CROPIX
AKO JE POZVAN, NORMALNO JE DA IGRA?

ZLATKO DALIĆ PRED JEDNOM OD NAJVEĆIH DILEMA: POGLEDAJTE KAKVA IMENA IMA NA RASPOLAGANJU, A STIŽE VELIKI POVRATNIK: Treba li u prvih 11 biti i Rakitić?

SUDAR S MAĐARSKOM U kadru će opet biti veznjak Barcelone, koji je u svom klubu u potpuno drugom planu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. listopad 2019. 09:57

Kad bi Ivan Rakitić marširao terenom kao prethodnih sezona, zaokružili bismo ga kao jednog od glavnih aduta Hrvatske da se revanšira Mađarima i utre put prema Euru. Veznjak Barcelone vraća se među Vatrene, on je klasa, jedan iz uskog kruga najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena, no prvi put otkako je u Španjolskoj susreo se s klupom, nije u optimalnom tonusu i raspoloženju. Izbornik ima bitan i odgovoran zadatak, mora povući “državnički potez“: krenuti s dokapetanom ili Nikolom Vlašićem?

Vlašić kotira bolje

Šest dana prije utakmice Nikola Vlašić zbog kontinuiteta nastupa, forme i igračkih karakteristika bolje kotira, ali to nije konačan odgovor. Sa zanimanjem ćemo popratiti Dalićev pravorijek. Barcelona u nedjelju navečer igra sa Sevillom, a tijekom ponedjeljka Rakitić bi se trebao pojaviti podno Marjana, motiviran i zbog Hrvatske, i zato što u tom gradu ima brojne prijatelje, Dalić i Rakitić morat će “oči u oči“ razriješiti u kakvom je igračkom stanju i kakav će mu biti status u kojoj od dviju utakmica. Utjecat bi moglo i hoće li mu eventualno Valverde ponuditi šansu protiv Seville, ali i kako će djelovati na treninzima…

Luka Modrić i Marcelo Brozović sigurni su starteri. Rakitić, koji je po karijeri veći igrač od Brozovića, bio bi treći, ili imao prednost pred veznjakom Intera da su redovne okolnosti. Kad se radi o asu takvog rejtinga, mnogi će i ovako kazati, čim je pozvan znači da mora igrati jer u tradiciji hrvatske reprezentacije nije da tako zvučna imena sjede na klupi. Ako je zdrav i u najboljim godinama.

Rakitić je šestu sezonu u Barceloni, jedan od najboljih veznjaka svijeta proteklih godina. Kod aktualnog izbornika uvijek je bio temeljac. Od prvog susreta u Kijevu u listopadu 2017. godine gdje mu se požalio da se ne vidi u igri reprezentacije, a Dalić mu promijenio ulogu i prilagodio njegovim najvećim kvalitetama, do Svjetskog prvenstva na kojem je bio izvrstan, objektivno je zaslužio poziciju u najboljoj momčadi turnira. Sama činjenica što je tri posljednje izlučne utakmice pratio na televiziji ne bi smjele nositi sa sobom nikakve reperkusije jer Hrvatskoj Rakitić treba i od njega još jako mnogo očekuje. Ne kao jednog od igrača, nego kao zvijezde.

Vlašić je kazao da je “Rakitić je velikan i mjesto mu je u početnoj postavi“, što su riječi pune sportskog i ljudskog poštovanja, i pokazatelj kućnog odgoja, no uoči okupljanja državne vrste ostaje pitanje: bard Rakitić ili moćni Vlašić?

Rakitićeva aktivnost od lipnja

8. 6. Hrvatska - Wales 2:1 (nije bio u kadru)

11. 6. Hrvatska - Tunis 1:2 (nije bio u kadru)

16. 8. Athletic - Barcelona 1:0 (ušao u 46. minuti)

25. 8. Barcelona - Betis 5:2 (sjedio na klupi)

31. 8. Osasuna - Barcelona 2:2 (sjedio na klupi)

6. 9. Slovačka - Hrvatska 0:4 (nije bio u kadru)

9. 9. Azerbajdžan - Hrvatska 1:1 (nije bio u kadru)

14. 9. Barcelona - Valencia 5:2 (ušao u 70. minuti)

17. 9. Borussia D. - Barcelona 0:0 (ušao u 60. minuti)

21. 9. Granada - Barcelona 2:0 (izašao u 62. minuti)

24. 9. Barcelona - Villarreal 2:1 (nije bio u kadru)

28. 9. Getafe - Barcelona 0:2 (ušao u 80. minuti)

2. 10. Barcelona - Inter 2:1 (sjedio na klupi)

Nedostajalo okomitosti

Što su Vlašićevi aduti zbog kojih je dojam da ga izbornik želi u momčadi, da mu igrač takvog profila jednostavno treba i da bi mu zato mogao dati povjerenje? Vrlo dobra igra u Slovačkoj te nastavak forme, golova i asistencija u dresu CSKA. Hrvatska je u Budimpešti igrala jalovo i sterilno, nitko od veznjaka nije zadovoljio, ni Modrić, ni Brozović, kao niti Rakitić. Ostali su predaleko od vrata, površnom izvedbom “nabili mišiće“ Mađarima koji su rezultatski zaostatak pretvorili u pobjedu. Vatreni nisu mogli doći do gola, nedostajalo je okomitosti, Vlašić je eksplozivan i okretan, snalazi se u međuprostoru između rivalove obrane i veze, demonstrirao je da zna koristiti Petkovića koji mu otvara ulazak u šesnaesterac, jedan na jedan napravi višak. Jedno je bio oprezniji nogomet demonstriran u Rusiji, drugo kad trebaš “probijati bunker”. Veza Modrić, Brozović, Rakitić znala je u takvim susretima imati mnogo muke i djelovati pretjerano pasivno. Nitko od njih nema osobine druge špice, koje mogu biti prevaga u igri.

Dobiti Mađare postavljeno je “pod mus“, Rakitića prate otegotne okolnosti, u Barceloni su ga od nezamjenivog startera preko noći gurnuli na margine, skupio je tek 166 minuta. Premda nije htio napustiti katalonski klub, posljednjih dana prijelaznog roka bio je ipak spreman otisnuti se u Juventus, ali se tada Barcelona i Torinezi nisu dogovorili oko visine odštete. Možda će na zimu “dignuti sidro“ jer u najboljim je igračkim godinama i još itekako može osvajati trofeje u nekom od velikih klubova.

Kovačić za Cardiff

No, s Mađarima se igra ovog četvrtka i pred Dalićem je vraški nezgodna odluka. Jedan od najtežih izborničkih zadataka. Iza Rakitića su problemi i frustracije zbog kojih ga nije bilo u državnom dresu i zato je to još osjetljivija tema. Sigurno se vidi u prvih 11 iako u Barceloni stoički podnosi klupu.

STATISTIKA VATRENIH U PRVA DVA KOLA LIGE PRVAKA

Mario Pašalić (Atalanta) - igrao na dvije utakmice, ukupno 135 minuta

Šime Vrsaljko (Atletico Madrid) - oporavlja se od ozljede

Ivan Rakitić (Barcelona) - igrao na jednoj utakmici, ukupno 30 minuta, zaradio žuti karton, jednom bio pričuva

Ivan Perišić (Bayern) - igrao na dvije utakmice, ukupno 85 minuta, upisao jednu asistenciju

Mateo Kovačić (Chelsea) - igrao na dvije utakmice, ukupno 83 minute

Marcelo Brozović (Inter) - igrao na dvije utakmice, ukupno 161 minutu

Dejan Lovren (Liverpool) - dva puta bio na klupi za pričuve, nije ulazio u igru

Domagoj Bradarić (Lille) - igrao na jednoj utakmici, svih 90 minuta, jednom bio pričuva

Luka Modrić (Real Madrid) - igrao na jednoj utakmici, svih 90 minuta

Matej Mitrović (Brugge) - igrao na jednoj utakmici, svih 90 minuta

Dominik Livaković (Dinamo) - branio na dvije utakmice, ukupno 180 minuta, primio dva pogotka

Dino Perić (Dinamo) - igrao na dvije utakmice, ukupno 180 minuta, zaradio žuti karton

Bruno Petković (Dinamo) - igrao na dvije utakmice, ukupno 166 minuta

Mislav Oršić (Dinamo) - igrao na dvije utakmice, ukupno 138 minuta, postigao tri pogotka

To su slatke brige samo ako onaj tko ostane u pričuvi odluku prihvati u najboljoj vjeri. Što bi se u reprezentacije trebalo podrazumijevati. Naravno, ne dogodi li se do okupljanja Hrvatske kakva ozljeda koja bi razriješila dvojbu. U konkurenciji je i u veznom redu i Mateo Kovačić, ali čini se da će njegove šanse biti veće u Cardiffu. U konačnici, zapravo nije loše kad od toliko dobrih nogometaša ne znaš koga staviti.

Linker
24. travanj 2024 19:12