REUTERS
'LUKA JE OPET POKAZAO KARAKTER'

ZLATKO DALIĆ PRELOMIO UOČI VELIKOG DVOBOJA S BRAZILOM - SENATOR JE SIGURAN! Igrat će i Lovren, a ostala je jedna jedina dvojba, opet u obrani!

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 02. lipanj 2018. 17:54

Mirno i opušteno djeluje izbornik dok sjeda preko puta na miomirisnoj, terapeutskoj terasi Lonea. Bez podočnjaka i neprospavanih noći, izgleda kao čovjek koji zna što želi. Zasad baš sve ide prema planu, bilješke iz tajne bilježnice u kojoj se krije ruski masterplan zasad se koriste bez ikakvih teškoća.

Razgovarali smo sa Zlatkom Dalićem dva dana uoči utakmice s Brazilom, kojom počinje završni glanc “vatrene” zbornaje. Utakmice koja njemu mnogo znači.

- Za početak, nakon prvih tjedan dana sjedim ovdje potpuno miran jer je stvarno sve u redu, atmosfera i profesionalnost, a njihova priprema, rad i predanost silno mi olakšavaju posao, jer nemam primjedbi baš na nikoga. Rezultat znači, svakako, ali meni je bitno vidjeti skrivene poruke tog dvoboja koji će pomoći da uskladimo i podesimo sve elemente naše igre. Možda je ta utakmica prejaka, ali izbor je dobar i donijet će koristi. Uostalom, sjajna je to uvertira u dvoboj s Argentinom, i to je najvažnije. Kada sam razgovarao s predsjednikom, tražio sam najjače suparnike, a on mi je par dana kasnije odgovorio da se otvorila mogućnost igranja s Brazilom. Učas sam to prihvatio.

SN

Dosta hrabro...

- Nisam tip koji se nekome ima potrebu ulagivati. Znam što želim. Kao što sam itekako svjestan da kod nas sve varira između euforije i tragedije, nema srednjeg levela spoznaje. No, neopterećen sam time, miran sam i staložen, iako mi je jasno da će nas u slučaju pobjede svi proglasiti svjetskim prvacima. To u nogometu, međutim, ne ide baš tako. Imamo kvalitetu, jaki smo, ali moramo biti smireni i realni.

No, situacija je u nas uvijek takva, i nakon poraza od Perua duhovi su se u trenutku uskomešali.

- Mogu se duhovi kovitlati koliko žele, ali nemam s tim problema. Nisam tu da bih podilazio i govorio što bi drugi željeli čuti. Odgovaram sebi, reprezentaciji, rezultatu.

Od četvrtka je reprezentacija napokon kompletna, a na treninzima se ipak naziru natruhe Dalićeve ideje. Prema onome što smo vidjeli, za Brazil su “unutra” Badelj, ali i Rebić, što znači da bi postava za “carioce” trebala izgledati ovako: Subašić - Vrsaljko, Ćorluka, Lovren, Strinić - Rakitić, Badelj - Perišić, Modrić, Rebić - Mandžukić.

- Luka je odmah s aviona stigao na trening i pokazao svoj karakter i profesionalnost, i on će sigurno igrati barem jedno poluvrijeme, kao i Lovren te Kovačić. Što se postave tiče, slažemo, mijenjamo, kombiniramo, moramo se prilagoditi protivniku ali ne smijemo zapostaviti svoje kvalitete. Moramo naći optimalni balans. Ja, nije tajna, preferiram osigurača, korektora ispred zadnje linije, čovjeka kojeg smo imali u Jurčiću, Kovaču, Vukojeviću... Imamo tu više opcija, a vidjet ćemo tko će u određenoj situaciji biti najbolje rješenje. Uostalom, moramo pokazati kvalitetu koju imamo, a Brazil i Senegal donijet će određene smjernice. Iz Brazila stižu informacije kako Neymar možda ne konkurira za Anfield...

- Volio bih da Neymar igra jer ima sličnosti s Messijem pa da imamo i istovrsnu reakciju kao kada ćemo se suprotstaviti njemu i “gaučosima”. Stvarno želim da igraju najbolji, što je i realno jer i mi smo njima odlična uvertira za ono što ih čeka u Rusiji.

U Liverpoolu, na kultnom Anfieldu, postoji mogućnost igranja 17 igrača, što će Dalić maksimalno iskoristiti, a potom će morati donijeti i najtežu odluku te prekrižiti posljednjeg prekobrojnog. Je li to doista posljednji test za Ćorluku?

- Puno se o tome govorilo, no nitko nikad nije rekao da je ozlijeđen, nego da se vraća nakon ozljede i da moramo vidjeti u kakvom je stanju. Mi stalno komuniciramo i vjerujem da će biti spreman. Već je na visokom nivou, svaki trening odrađuje do kraja i raste iz dana u dan. Njegov se status zna, on nije upitan ni milimetra, samo je bilo pitanje hoće li dohvatiti razinu forme. A ovdje nakon preventive prvoga dana baš svaki trening odrađuje na top-razini, u što ste se mogli i sami uvjeriti.

Dvojba glasi: Mitrović ili Ćaleta-Car.

- Neću, nažalost, protiv Brazila moći isprobati sve stopere, stoga ćemo stožer i ja sjesti i donijeti odluku. Svatko ima svoje prednosti i mane, no Ćorluka, Vida i Lovren nisu upitni, dakle ostaju Mitrović i Ćaleta-Car. Mitrović je dugo dio reprezentacije, u Ukrajini me kupio, a potom je otišao iz Bešiktaša u Brugge da igra, ali zbog ozljede je zadnju utakmicu odigrao 15. travnja i time izgubio kontinuitet. To mu je minus. Ćaleta-Car iza sebe ima tri sezone, u kojima je pokazao veliki napredak, sada je odigrao više od 50 utakmica, bio je standardni član Red Bulla koji je došao do polufinala Europske lige... To je, eto, dilema. I sad mi je u želucu muka kad se toga sjetim jer zaista nije lako prelomiti. U svakom slučaju, u ponedjeljak ujutro moram predati konačni popis i tada ću sa stožerom donijeti konačni pravorijek. Težak trenutak, zaista, i upravo stoga nisam uzimao više igrača, zbog ovakve situacije koja nikome nije dobra - zaključuje čovjek koji odiše jasnom idejom i vizijom.

Koja će se, nadamo se, itekako vidjeti kad krene ono pravo. Brazil i Senegal ipak su još uvijek samo uvertira i putokaz kamo krenuti.

Ćorlukin status uopće nije upitan

Je li Ćorluka posve spreman?

- Puno se o tome govorilo, nitko od nas nije rekao da je Čarli ozlijeđen, nego da je bio ozlijeđen i da se vraća. Trenira dobro, svaki je trening do kraja odradio i svakim će danom biti sve bolji, a vjerujem da će biti vrhunski na Svjetskom prvenstvu. I sad je već na visokoj razini. Njegova se kvaliteta zna, oko toga nema nikakve dvojbe, samo što je bio ozlijeđen, pa smo imali alternativu. O njegovu statusu nemam što govoriti, nije upitan ni najmanje. Jedino da se ne dogodi nešto loše, ne daj Bože. No i kad ne igra, on puno znači u ekipi.

Linker
17. travanj 2024 16:41