REUTERS/Pedro Nunes
EKSKLUZIVNO ZA SN

ZLATKO DALIĆ U DETALJE SECIRAO PRVU PREDSTAVU NOVIH VATRENIH I OTKRIO JEDAN OD SVOJIH NAJTEŽIH ZADATAKA 'Ako nikoga ne nađemo, tu su njih dvojica'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. rujan 2018. 13:01

Jutro nakon Portugala Zlatko Dalić odveo je momčad na rekuperacijski trening u The Campus. I dok su se igrači rastezali pokraj terena, s izbornikom smo prebirali po dojmovima i zaključcima nakon prve postmundijalske utakmice. Remi nije loš, pogotovo kad se sjetimo kako su Brončani krenuli 1998. nakon slavlja u Parizu: porazom od Republike Irske u Dublinu 2:0. Prvu nije lako igrati…

- Pogotovo protiv ovakve momčadi Portugala. To je mlada, potentna ekipa, očito je da su i oni krenuli u slaganje momčadi za Europsko prvenstvu. Brzi su, tehnički jaki, nije se bilo jednostavno s njima nositi. Posebice nama koji smo imali prvo okupljanje, prvu utakmicu, a pritom je bitno što su svi naši igrači imali dužu pauzu. Kasnije su krenuli u pripreme nakon Svjetskog prvenstva i ne mogu biti u formi koja je na visokom nivou. U prvom poluvremenu nije bilo loše, parirali smo koliko smo mogli. U zadnjih 15 minuta pali smo u posjedu lopte, tada smo puno trčali, ali ne baš organizirano, nego jedan po jedan pa smo imali problema - raščlanio je Dalić 45 minuta na Algarveu.

Slika se promijenila

O drugom dijelu je kazao:

- Napravili smo puno izmjena, igračima koji su ušli teško se snaći, upasti, doći, nije to nimalo lako. Razumijem to. Imali smo veći posjed lopte, ali ne u organizaciji prema naprijed nego više na čuvanju, nismo napravili ništa u fazi napada, osim možda u zadnjih par minuta. Nedostajalo nam je malo više hrabrosti, iako sve shvaćam, bila je prva utakmica, nitko nije htio pogriješiti. Nisam ni očekivao ništa bolje, ništa specijalno. Rekao sam, sve što radimo je da se pripremimo za kvalifikacije za Europsko prvenstvo.

Premda, nastupi nacionalne vrste su pod posebnim povećalom.

- Znam da nam treba i rezultat i dobra igra, da je Hrvatska viceprvak svijeta, svi će protiv nas biti maksimalno motivirani, mi smo sad svakom protivniku nekakva lovina. I toga moramo biti svjesni. Veseli me da i dalje igramo ovako jake utakmice jer da smo ovog četvrtak imali protiv sebe nekog trećerazrednog ili četvrtorazrednog suparnika i dobili 5:0, svi bi rekli - eto, ovi novi igraču koji su ušli, to je to. I stvorili bismo lažnu sliku. To je ono što hoću, teške dvoboje, da u njima provjerimo igrače. Neki susreti koji su tek za odraditi, ne zanimaju me. Kad pogledamo s kim smo sve igrali ove godine, to je fantazija: Peru, Meksiko, Argentina, Brazil, Senegal, Engleska, Danska, Rusija, Francuska, Portugal… pa sad nastavljamo Španjolska, opet Engleska. To je ono što želim…

Ne želim napetost

Bit će ovo u svakom smislu povijesna godina, pa i po tome što nikad nismo imali toliko moćnih rivala…

- Kad pogledamo i rezultate, i s kim smo igrali, to je baš povijesna godina. I kroz te susrete naći ćemo najbolji sastav i sustav.

Jeste li popričali s Fernandom Santosem?

- Nisam puno, čestitao mi je prije utakmice. Jako mi je lijep bio doček Portugalaca, pljesak i Luki Modriću i svima ostalima. Slika o nama se promijenila, sad drugačije gledaju svjetske doprvake.

Vidjeli smo mnogo Portugalaca s hrvatskim obilježjima koji govore kako su se na SP-u zaljubili u našu reprezentaciju.

- To me silno veseli, i na tom planu smo napravili nešto za povijest.

Pojedinci? Tko je od novih dobio najveći plus?

- Nezahvalno je nakon pola sata, jednog poluvremena, pa čak i jedne utakmice, ulaziti u ocjene, to neću raditi. Šansu zaslužuju, ali sve dalje ovisi o njima, kako će se pokazati u klubu. Mogu progledati kroz prste da netko od ovih sa Svjetskog prvenstva ne igra u klubu, ali novima ne. Oni moraju imati minutažu u svojim sredinama, tu pokazati kvalitetu da bi bili u reprezentaciji. Koristim ovu prigodu da ih zovem, da ih vidim, međutim sve je na njima, ne na meni.

Valjda su shvatili da su ovo vrlo ozbiljni testovi za njih jer postoji niz mlađih pretendenata na državni dres koji su ovog časa u U-21 vrsti.

- Koji čekaju red. Zato je meni bitno da sam miran, da su svi imali šansu, da su u krugu kandidata, da se na njih gleda. Dugačak je period od sedam mjeseci pred nama, hoću da do kvalifikacija iskristaliziram 25 igrača. Znači, 22 plus tri vratara. Na Svjetskom prvenstvu nas je spasilo što smo otišli na pripreme u Rovinj s točnim brojem igrača. Ne želim nikakvu napetost u momčadi, nervozu među njima, hoće li biti na popisu ili neće. Naravno da i naknadno može netko upasti, tko se iskaže.

Soccer Football - World Cup - Final - France v Croatia - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 15, 2018  Croatia's Andrej Kramaric comes on as a substitute to replace Ante Rebic   REUTERS/Maxim Shemetov
REUTERS/Maxim Shemetov / REUTERS
Kramarić i Rebić

Od oproštaja narod plače jedino za Mariom Mandžukićem. Subašić ima nasljednika, Ćorluka također. Hoćemo li imati centarfora?

- Žao mi je sve trojice, nogomet nije samo igra na terenu, nego cijela priča. Intrigira nas taj napadač, golgeter. Mandžukić je u Rusiji dao tri gola, bit će nam to upitnik. Jedan je od mojih najvećih zadataka, i mojeg stožera, naći tog napadača koji će biti prva špica. Imamo i opciju s Rebićem u vršku napada.

Kramarić nije taj

Je li Andrej Kramarić taj?

- Krama nije ta klasična špica, više mu paše pozicija iz napadača, ili polulijevo ili poludesno, to igra i u klubu. No, i on to može odigrati, već smo ga i koristili, tako da je sigurno jedna opcija. Ako pogledamo sad, ukoliko nikoga ne nađemo, tu su Kramarić i Rebić, dvojica koji su u stanju to odraditi. Opet, u tom slučaju moramo tražiti desno krilo: je li to Pjaca, Brekalo, Livaja… tko iskoči od njih.

Pjaca je igrao desno s Portugalom, još to nije njegova razina.

- Bolji je nego što je bio u Rusiji. Pomak je vidljiv. Nadam se, očekujem i zaista čekam da se vrati u formu u kakvoj je bio. Takav Pjaca nam treba, ali isto tako mora znati da ne možemo dovijeka čekati.

Kovačić je dobro ofenzivno ušao u dvoboj, bio je zapažen u prvom poluvremenu.

- Zato smo i dali njemu i Badelju da igraju cijelu utakmicu jer imali su manju minutažu na Svjetskom prvenstvu. Kao i Pjaca. Od njih očekujemo više, da se kroz utakmice vrate.

Sve radimo planski

Dosta ste kritični oko nekih aspekata igre, ali uglavnom smo zadovoljni nakon prve utakmice.

- Nisam nezadovoljan, no postoje stvari koje moramo popraviti. Ne možemo činiti određene pogreške. Mora biti kompaktnija faza obrane, zajednički blok. Na kraju krajeva, s tim smo osvojili srebro.

Vidjelo se dosta površnosti u defenzivi i da su Portugalci relativno lako dolazili u opasne zone.

- A nama nitko nije mogao prići blizu gola na SP-u. Sve shvaćam, nije ovo SP, ali moramo već odsad to slagati.

Sa Španjolskom igra Rakitić, hoće li u prvoj postavi biti i Marcelo Brozović?

- Vidjet ćemo kakva je situacija. Napravit ćemo najbolji, najjači sastav.

Je li preskočio Portugal samo zato da Badelj dobije šansu ili i on ima poteškoća?

- Nema problema. Imao je mali hematom kad je došao, ali mogao je igrati. Tako sam s njim dogovorio, da će igrati Badelj cijelu utakmicu, a on biti na klupi. Sve radimo dogovorno, planski, organizirano…

Bi li vas zadovoljilo neodlučeno sa Španjolskom? Konstatirali smo da nema imperativa rezultata, ali odgovornost i ambicije postoje.

- Nema imperativa, međutim rezultat diktira raspoloženje, odnose, situaciju, odmah je ljepše kad pobijediš. Tako i mi želimo dobiti svaku utakmicu, ali igramo protiv Španjolske koja je kiksala na Svjetskom prvenstvu i sad je maksimalno motivirana, s novim izbornikom, i neće nam biti sigurno laka utakmica. Ali, eto, borba je za bodove, tako da bi bod u gostima bio dobar.

Pet je igrača u konkurenciji za lijevog beka

Pozicija lijevog beka Hrvatske i dalje je otvorena.

- Isto kao i špica.

To su dvije najupitnije pozicije.

- Tu je Strinić, koji sada ne može, pa Pivarić, koji je dobro igrao na Svjetskom prvenstvu, Barišić iz Glasgow Rangesa, te Sosa i Leovac. Pet je igrača u konkurenciji. Žao mi je za Sosu što ne igra u Stuttgartu, ali mlad je. Leovcu treba utakmica, dobit će šansu, pa ćemo vidjeti.

Linker
18. travanj 2024 11:40