Soccer Football - World Cup - Final - France v Croatia - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 15, 2018 Croatia coach Zlatko Dalic applauds fans after the match REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

VELIKA GESTA IZBORNIKA

ZLATKO DALIĆ VELIKI USPJEH POSVETIO VUKOVARU I ŠKABRNJI PA PRIZNAO TKO JE GURAO IDEJU KOJA JE PODIGLA BURU 'Ja sam odlučio da igramo ovdje'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 16.11.2019. u 23:12

 • Erupcija oduševljenja izašla je iz Zlatko Dalića, ostao je izbornik nakon svjetskog srebra i riskirao ulazak u kvalifikacijsko putešestvije koje je stajalo glave čak trojicu njegovih prethodnika. No, Dalić je prekinuo taj crni niz i u satima nakon pobjede bio je sretan kao malo kad. Izbornik u Hrvatskoj nije samo trenerski posao, to je rukovođenje igračkim taštinama koje znaju bit razorne, ali i balansiranje politikama i odnosima u HNS-u. Zato se Dalić morao osjećati kao veliki pobjednik jer u lipnju 2020. čeka ga scena golemog natjecanja, u čemu su se on i ekipa u Rusiji najbolje osjećali.

  - Čestitke igračima na pobjedi, prvom mjestu i, najvažnije, na Euru. Hvala svima u stožeru i medijima, to je uspjeh svih nas. Velika moja zahvala svim navijačima koji su bili na ovoj utakmici i na gostovanjima. Donijeli smo opet ponos i sreću svima, zaista sam jako ponosan i sretan - komentirao je Dalić i istaknuo:

  - Ova pobjeda je naš dar Vukovaru i Škabrnji.

  REUTERS/Antonio Bronic
  REUTERS
   

  Na pitanje je li zamjena Brekalo za Rebića prelomila utakmicu, odgovorio je:

  - Igrali smo dobro i prvo poluvrijeme, imali smo par šansi, protivnik je bio puno bolje organiziran i agresivniji nego u Trnavi. Imali smo poteškoće u protoku lopte. Nakon gola sve se okrenulo, opustiti smo se. Molio sam u poluvremenu da ne srljamo, da ne upadnemo u nervozu. Malo me bilo strah zbog kartona Ćaleta-Cara i Rebića... Dogodilo se da smo zabijali nakon što je na teren ušao Brekalo.

  Tko je po njemu igrač utakmice?

  - Ne znam koga izabrati. Svi su dali doprinos, stoperi su igrali jako dobro, sigurno, bez greške obojica, iako nas je sve bilo strah kako će igrati stoperi. Barišić je bio aktivniji nego inače, Luka i Brozović su držali kontrolu, svi su bili dobri. Bio sam zabrinut, bilo je straha zato jer dobili smo gol, a nismo ga dali, no kada je pao prvi pogodak sve se otvorilo.

   

  Objasnio je kako gleda na činjenicu što se igralo na Rujevici, a bio je pokušaja da se taj susret prebaci u Zagreb.

  - Stvorila se nepotrebna priča je li netko za ili protiv, pa tko bi bio protiv Rijeke, samo moramo imati zajednički stav, a ne da se različite priče pojavljuju po medijima. Odlučujuća utakmica mora se igrati pred 35 tisuća gledatelja, a ne pred osam. Vjerojatno je bila i moja pogreška jer ja sam odlučivao gdje će se igrati, htjeli smo da to bude po cijeloj Hrvatskoj, nismo razmišljali da bi ta zadnja mogla biti odlučujuća. Stalno se nešto prepiremo, a zna se, kad se igra odlučujuća publika da se mora igrati pred 35 tisuća ljudi. Da smo prvo stavili Azerbajdžan u Rijeku, a Slovačku na kraju u Zagreb, sve bi bilo u redu.

  Osim plasmana, napravljena je i smjena generacija.

  - Kvalifikacije su bile jako dobre, iako smo imali puno problema. No, dobili smo nekoliko mladih koji će nam biti velika pomoć na Euru, napravili smo bezbolnu smjenu generacija. Ipak, ovi koji su u Rusiji iznijeli glavni teren, oni će i dalje biti okosnica. Kao izbornik sam im zahvalan i uvijek će kod mene imati privilegij i prednost, a ostali se moraju izboriti. Da nije bilo njih, ne bi bilo ni mene. Nemamo stotinu igrača nego 15-16.

  Kakvim će se kriterijima voditi uoči sklapanja kadra za Euro?

  - Mladi ne mogu ući u reprezentaciju ako ne igraju u klubu, ali normalno mi je da zovem Rebića, Lovrena ili Vidu ako i ne igraju.

   

  Iz drugih medija