REUTERS/Valentyn Ogirenko
OŠTRA PORUKA IZBORNIKA

ZLATKO DALIĆ ZA SN 'Nije dobro što Vlašić, Rog i Jedvaj ne igraju! Na SP ću voditi samo najbolje i tko želi u Rusiju mora igrati!'

Izbornik Vatrenih ne popušta kad je u pitanju kriterij izbora igrača za SP u Rusiji, ali ostavlja nadu i onima koji imaju manju minutažu, a nisu uspjeli prijeći u klub gdje bi igrali više
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. veljača 2018. 10:39

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić jučer je bio u Varaždinu, a danas putuje u Italiju kako bi popričao s našim reprezentativcima koji za kruh zarađuju u Serie A.

- Idem razgovarati s dečkima, koga uspijem uhvatiti u dva dana, vidjet ću još što i kako... - kazao nam je u uvodu Dalić. Izbornik je u stalnom kontaktu s reprezentativcima, recimo, prošli tjedan Dalić je bio kod Marka Pjace, njegov pomoćnik Ivica Olić s Andrejom Kramarićem.

S Dalićem smo pričali o prijelaznom roku Vatrenih, o momcima koji žele biti u konkurenciji za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a koji ne igraju previše ili uopće ne igraju. Neki su imali volju promijeniti klubove, ali nisu uspjeli. Marko Pjaca jest. On je iz Juventusa otišao na posudbu u Schalke, zatim Matej Mitrović u klub Brugge... Marinu Leovcu je pak destinacija Rijeka...

- Stalno govorim, bitno je da oni koji konkuriraju za Svjetsko prvenstvo - igraju! Jer samo tako mogu biti u pravom stanju. Bez utakmica teško to mogu biti. Dobro, stariji, iskusniji igrači, koji su već dugo u reprezentaciji, a koji nisu standardni, imaju nešto drukčiji status. Oni mogu imati neke olakšice, da to tako nazovem. Međutim, mlađi igrači koji žele igrati za reprezentaciju i otići u Rusiju, jednostavno moraju igrati! Moraju biti u punom pogonu i punoj formi! Samo se tako mogu nametnuti.

Kad smo ga pitali na koje to starije i iskusnije igrače misli, kazao je:

- Primjerice, ako Vedran Ćorluka ili Šime Vrsaljko nisu svaki tjedan u momčadi, onda to nije neki veliki problem. Ali mlađi igrači moraju imati kontinuitet utakmica i igara. No Mitrović je našao klub, otišao je kod Ivana Leke u Club Brugge. Pričao sam s Lekom prije dva dana, kazao mi je kako je Mitrović pokazao veliku želju za dolaskom u njegov klub. To je dobra odluka, jer u Bešiktašu nije imao šanse igrati. Nadalje, Pjaca je otišao u Schalke, svaka čast na tome. Obojica su vidjeli da im treba utakmica, traže svoj prostor za igranje, to su odlični potezi.

Spalletti treba Broza

Kako gledate na ostanak Matea Kovačića u Realu? Nema baš prevelik broj minuta, tko zna hoće li ih imati? Kraljevi su ispali iz trke na naslov, ostala im je još samo Liga prvaka?

- Mateo Kovačić je uvijek bio bitan u reprezentaciji i odigrao je mnogo toga dobroga. Ozljeda ga je malo zaustavila, pa sada nije u punom pogonu. Šteta je što više ne participira u utakmicama Reala. Nadam se kako će se Kovačić izboriti za svoju minutažu u predstojeća tri-četiri mjeseca. Real još ima mnogo utakmica, treba mnogo igrača, vjerujem da će Kovačić igrati.

ZAGREB, CROATIA - NOVEMBER 09: Head coach Zlatko Dalic of Croatia reacts during the FIFA 2018 World Cup Qualifier Play-Off: First Leg between Croatia and Greece at Stadion Maksimir on November 9, 2017 in Zagreb, Croatia (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images / Getty Images
Zlatko Dalić

Priča ovog prijelaznog roka mogao je biti Marcelo Brozović. Nije uspio ostvariti transfer u Sevillu, makar mu je bio, tako barem izgleda, na dohvat ruke. Činjenica je da u Interu nije igrao dovoljno, zato je i želio promjenu sredine. Hoće li propali transfer negativno utjecati na Brozovića, hoće li mu ugroziti razmišljanje o Rusiji?

- Gledajte, ako mu je trener stavio “stop” na odlazak, onda valjda na njega najozbiljnije računa! Ukoliko ti trener kaže da te na pušta, onda je to znak da te vidi u prvoj momčadi, da si mu u fokusu kao neizostavni dio momčadi. Očito je, dakle, da Spalletti treba Brozovića u Interu! Dakle, onda će ga, po svemu, držati u momčadi, pa će igrati.

Milan Badelj ne želi produžiti ugovor s Fiorentinom koji mu istječe u kolovozu 2018. godine. Inače, interes za hrvatskog reprezentativca pokazivao je Milan, spominjali su se Roma i Inter. No odlazni transfer iz Fiorentine nije ostvaren jer je Badeljov klub tražio preveliku odštetu.

Bit će pravi

E sad, znate kako to biva u nekim klubovima, kad igrač prije svoje zadnje polusezone u klubu ne želi produžiti ugovor, treneri ga ostavljaju na klupi. Uigravaju nekog drugog... Plaši li Dalića da se to može dogoditi Badelju?

- Ne želim razmišljati na taj način. Ne želim misliti da će neki naši igrači zbog svojih privatnih stvari poput ugovora biti slabiji ili izgubiti svoje mjesto u momčadi. Svjetsko prvenstvo nam treba svima u nogometnoj Hrvatskoj, pogotovo igračima. Svi znaju što za njih znači igranje u Rusiji, svi naši dečki su pravi profesionalci, bit će pravi kad će to biti najpotrebnije, znat će se nositi s svime.

Deauville, Francuska, 100616.
Parc de Loisirs.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije u trening kampu u Deauvilleu.
Na fotografiji: Ante Coric, Tin Jedvaj, Marko Rog.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Što ćemo s Jedvajem, Rogom, Vlašićem? Jedvaj je želio doći u Dinamo, Modri su ga željeli, ali Bayer ga nije pustio. Sad nije ni u rosteru, za njega bi, kako sada stvari stoje, i dolazak na klupu za pričuve bio uspjeh. Marko Rog u Napoliju tu i tamo dobije neki mig za ulazak na travnjak u godinu i pol nije se naigrao, tko zna što će biti dalje, ne sluti na dobro, ne nazire se da bi mogao dobiti veći minutažu. Nikola Vlašić igra više od Roga, ali opet nedovoljno, i mladi Splićanin želio je promijeniti dres.

Ničega se ne plašim

Mladi o kojima kažete da moraju igrati ako žele u Rusiju, ne stoje dobro?

- Ti mladi dečki su budućnost hrvatskog nogometa, velika perspektiva. Meni je drago što su u tim klubovima, što se pokušavaju nametnuti. Ali trebat će im više utakmica. Šteta, baš je velika šteta što ti naši mladi igrači ne igraju. Treba im igra... Nažalost, to je minus, nije dobro da ne igraju. Međutim, ja ne mogu odlučivati o njihovim sudbinama i poslovnim potezima. To su njihove odluke.

A kakve će biti vaše?

- Ja ću odlučiti što je najbolje za mene! Što je najbolje za reprezentaciju! Nema tu previše filozofije i mudrosti. Ja odlučujem i odgovaram, moram gledati samo sebe i dobrobit reprezentacije. U reprezentaciji će igrati i na Svjetsko prvenstvo ići samo najbolji! Ona opcija za koju ja mislim da je najbolja bit će opcija za Rusiju.

Zlatko Dalić je zaključio...

- Razmišljam skroz pozitivno! Ne plašim se ničega. Vjerujem u sve naše dečke, vjerujem da će se izboriti za svoj status u klubovima, na taj način i u reprezentaciji. Utakmice s Ukrajinom i Grčkom su mi pokazale sve. Ni jedne sekunde ne dvojim da će sve biti u redu. Uopće ne želim stvarati famu oko toga što neki ne igraju ili manje igraju u svojim klubovima. Svi ti dečki su naši reprezentativci kojima vjerujem do kraja. Svaki tjedan razgovaram s njima, ti razgovori mi daju snagu, energiju, jer iz njih razaznajem da su oni, baš kao i ja, spremni! Spremni da daju sve kako bi do Rusije i u Rusiji bili najbolji - zaključio je izbornik Zlatko Dalić.

Linker
25. travanj 2024 05:38