CROPIX
SAMO JE JEDNA VELIKA DILEMA

ZLATKO DALIĆ ZA SN OTKRIO KAKO ĆE BIRATI IGRAČE ZA SVJETSKO PRVENSTVO 'Već sada imam u glavi prvih 11!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. prosinac 2017. 12:04

Zlatko Dalić je u velilom božićnom intervjuu za SN progovorio o i sastavu Hrvatske na Svjetskom prvenstvu.

Rekli ste da birate 20 igrača, znači li to da se za golmane već zna tko su ili njih određuje Marjan Mrmić?

- Pa dobro, uvijek sam posao golmana prepuštao treneru vratara. Dakako, da ću na kraju ja to sve skupa potvrditi. No, oni su sastavni dio ekipe. Evo sada ću reći - odabrat ću 23 igrača (smijeh). Možda sam se krivo izrazio. Cilj mi je da imamo trojicu vratara i na svakoj poziciji po dva najbolja igrača Dakle, dva desna beka, dva desna stopera, dva lijeva stopera, dva lijeva beka, četiri zadnja vezna…. Ne možemo voditi pet špica jer je netko zaslužio, a jednoga desnoga braniča ili stopera. Važan je balans u ekipi. Ovo je turnir, sigurne su samo tri utakmice, nije ovo klub da možeš imati pet napadača, pa ako jedan nije dao gol staviš drugoga i tako tijekom sezone svi dođu do šanse. Ovdje je sve jasno, što ako ti se netko ozlijedi, moraš imati drugo rješenje. Nećeš staviti veznoga na špicu! Kamoli stopera!

Od igrača iz HNL-a imali ste u kadru Livakovića, Bradarića i Nižića. Hoće li tko iz domaće lige biti na popisu 23? Osim Livakovića, koji valjda nije sporan.

- Svatko ima šansu, zašto ne! I ovi koji su bili, a možda se i netko mlađi nametne. Ako budu na razini da su među dva najbolja na svojoj poziciji. OK, igrači koji u Europi igraju u boljim klubovima, jačim ligama, u prednosti su. No, treba gledati i HNL i tim igračima dati motiv da mogu dosegnuti reprezentaciju, da budu barem na širem popisu. Nije lako izabrati, no potrudit ću se da to bude optimalno, najpoštenije što je moguće.

Zagreb, 091117. 
Stadion Maksimir.
Utakmica dodatnih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018., Hrvatska - Grcka. 
Na fotografiji: Slavlje nogometasa nakon gola.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Računate li na Luku Modrića trajno na poziciji ofenzivnog veznjaka?

- Sad je na Svjetskom klupskom prvenstvu igrao također više prema naprijed, samo desno, i bio je najbolji. Stojim kod toga da je to njegova najbolja pozicija, ali možemo ga koristiti i kao zadnjega veznoga kad imamo problem s iznošenjem lopte, s igrom. U tim situacijama u stanju je biti presudan igrač. Međutim, i kad smo igrali protiv Grčke, naši su veznjaci cirkulirali, praznili poziciji, dolazili do lopte… Luka prema naprijed može puno dati, ali ponekad će doći potreba da bude zadnji vezni.

Napadači ne zabijaju puno golova, možete li sada kazati tko je prvi centarfor?

- Prerano je to za reći. Oni ne zabijaju možda toliko u klubu, ali Kalinić je dao Grčkoj, Kramarić tri gola u dvije utakmice, oni su u reprezentaciji odradili posao jako dobro. Vidjet ćemo kako će biti u sljedećih šest mjeseci pa ćemo naći prvu špicu.

Čitali smo vašu izjavu da već znate prvih 11 za Nigeriju?

- Imam sastav u glavi. Mislim da svaki izbornik sad može kuvertirati prvih 11 za SP. Ali svakako da ima prostora za jednu-dvije promjene. Moraš imati neku viziju, pa je potom dopunjavaš.

Ne mislite da imamo problem sa špicama?

- Ne mislim da imamo bilo kakav problem. Neću tako razgovarati i razmišljati. Da sam pričao o problemima, ne bismo dobili Ukrajinu. Kvalitetni smo i idemo naprijed. Možemo to. Ne želim potencirati nikakve poteškoće, što bih time napravio? Ništa.

Linker
26. travanj 2024 14:17