Maja Zlatevska / Cropix / CROPIX
CICO IMA PLAN

ZLATKO KRANJČAR KAO EKSKLUZIVNI KOMENTATOR SN-A SAVJETUJE ZLATKA DALIĆA Opet bih stavio Modrića na Messija i to bi bio jedan od dobitnih poteza

Piše: Zlatko KranjčarObjavljeno: 21. lipanj 2018. 20:07

Ostvarili smo željeno, naš je start na SP bio rezultatski uspješan i ova su nam tri boda svakako udahnula samopouzdanje uoči dolazećih okršaja. Iako je bilo poteškoća u stvaranju igre i prilika, veseli me što smo odigrali čvrsto i sigurno u defenzivi, pa nam Nigerija, koja se predstavila kao dobra momčad, nije praktički stvorila ni jednu jedinu pravu priliku. Dobro smo funkcionirali, većim smo dijelom utakmice kontrolirali igru i nije bilo osjetnih padova, ali sigurno je da u sljedećim utakmicama moramo biti još bolji.

Bilo je dosta polemika oko sastava kojeg je izbornik Zlatko Dalić sučelio Nigeriji, neki su prigovarali što igramo s četvoricom napadača. No, mišljenja sam da je ovo najboljih 11 koje imamo, imamo toliko kvalitetne igrače da moramo igrati s četvoricom napadača!

Mandžukićeva uloga

Važno je istaknuti da su svi napadači odradili svoju taktičku defenzivnu zadaću, momčadski smo izgledali jako dobro, kompaktno, pa je i to razlog što Nigerija nije stvorila šansu. Ugodno su me, k tome, iznenadili obrambenom disciplinom Vrsaljko i posebno Strinić, zatvorili su bokove i to je dalo i dodatnu sigurnost momčadi.

Nismo ni mi baš bili često u 16-ercu suparnika, ali tu ofenzivnu suzdržanost pripisujem nervozi i pritisku koji nosi prva utakmica na velikom natjecanju. Naši su dečki očito bili vrlo oprezni, nisu htjeli jurnuti bezglavo prema naprijed, ali jasno je da nam za prolaz skupine treba konkretniji učinak u napadu, treba pokazati znatno više.

Antonio Broncic / Nina Zotina / Reuters / Profimedia / Alamy / Zuma / Sputnik
Gylfi Sigurdsson, Luka Modrić, Lionel Messi i Alex Iwobi

Mario Mandžukić opet je pokazao da je još uvijek ključni igrač naše momčadi, bio je čovjek odluke! I nisu mi jasni prijepori koji su uoči utakmice stvoreni oko Marija, ne shvaćam zašto ga se podcjenjuje, pa su se čak postavljali i upiti treba li Mandžukić uopće početi utakmicu.

Usporedit ću tu situaciju s onom koju sam ja imao oko Ivice Olića! Kod mene je Olić uvijek morao igrati, bez njega se momčad nije mogla ni zamisliti. A tako je sad s Mandžukićem, napadačem koji tjera suparnika da mu se podredi i najmanje jednog igrača suparnička momčad mora “potrošiti” na čuvanje Mandžukića.

Razveselila me i izvrsna utakmica Dejana Lovrena, koji je cijelu sezonu u Liverpoolu odigrao na visokoj razini. Logično je da se svakome dogode neke pogreške u igri, pa i Messi griješi, vidjeli ste kako je izveo 11-erac, poput početnika, idealno za vratara! A Lovrenu se pogreške dvostruko broje. Nadam se da će sad kritizeri ušutjeti, jer se Lovren prometnuo u također jednog od ključnih igrača naše vrste. Štoviše, mogao bih istaknuti da nam sad kralješnicu momčadi čini kvartet Subašić - Lovren - Modrić - Mandžukić!

Obrana nije rješenje

Nisam sretan zbog remija Argentine i Islanda, bilo bi bolje da je Argentina pobijedila, taj remi nije dobar za nas. Sad će, naime, Argentina “zagristi”, a i Island je ostao u igri. U četvrtak protiv Argentine moramo biti još čvršći i organiziraniji, ne smijemo suparniku dopustiti ulazak u zonu udarca. Znam da to neće biti lako napraviti, stoga bismo trebali igrati nešto zatvorenije, ali nikako se ne smijemo samo braniti. Argentincima bih baš zbog toga sučelio istu postavu koja je pobijedila Nigeriju! Jer, Argentina će jurnuti po pobjedu, a onda ih mi možemo kažnjavati u protunapadima preko Rebića i Perišića...

Sjećanje na Berlin

Messi je sad “ranjena zvijer” i s dvostrukim će motivom igrati protiv Hrvatske. Kako zaustaviti Messija? Jednom smo to učinili, u prijateljskoj utakmici u Baselu 2006. godine, u pripremnoj utakmici za SP u Njemačkoj. Pobijedili smo 3:2, debitirao je Luka Modrić i umirio Messija koji je, istina, tada asistirao i zabio gol, ali većim dijelom dvoboja Modrić ga je zakočio. To bih i sad napravio, stavio bih Luku u prostor kojim se Messi kreće i vjerujem da bi to bio jedan od dobitnih poteza. No, izbornik Dalić sigurno je dobro “snimio” Argentinu i zna što treba napraviti. I nemojmo se zavaravati da će Argentina opet biti tako slaba i bezidejna kao protiv Islanda, Messi i društvo svjesni su da više nemaju pravo na popravni ispit i dat će sve od sebe da upišu bodove protiv nas.

Moram na kraju pohvaliti i naše fantastične navijače! Bilo je prekrasno, u nekim me trenucima ozračje i gromko navijanje podsjetilo na nezaboravnu utakmicu s Brazilom u Berlinu. Iako je ono navijanje bilo neponovljivo, u Kalinjingradu je također bilo fantastično i nadam se da će nas navijači nastaviti pratiti, te da će im naši igrači priuštiti još mnogo zadovoljstva u Rusiji. Prije 20 godina u Francuskoj smo sjajno otvorili turnir uspjehom protiv Jamajke, nadam se stoga da će i ova uvodna pobjeda otvoriti vrata Hrvatskoj prema velikom rezultatu...

Linker
19. travanj 2024 08:54