Getty Images
NIJE NA 100 POSTO

REPREZENTATIVAC VATRENIH MUKU MUČI S OZLJEDOM, ALI NIJE PRESTAO ZABIJATI Kramarić najavio velike stvari: 'Uskoro ćemo vidjeti pravo lice Hrvatske'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. rujan 2018. 19:33

Andrej Kramarić čeka premijeru u Ligi prvaka. Premda je bio igrač Dinama u jednoj sezoni u eliti, nije odigrao ni minutu. U skupini s Manchester Cityjem, Šahtarom i Lyonom njegov Hoffenheim ima pravo na optimizam. Drugo mjesto izgleda dohvatljivo. Iako je hrvatskom reprezentativcu ovog časa najvažnije da koljeno “pogasi alarme”, da punim plućima krene u trening i utakmice. Naime, još od Svjetskog prvenstva boli ga kolateralni ligament zbog čega je morao otkazati nastup u reprezentaciji s Portuglom i Španjolskom.

- Počeo sam lagano trenirati s momčadi, iako još nije dobro, i dalje osjećam koljeno, međutim, želim biti s ekipom, koliko najviše mogu - kazao nam je Kramarić.

Svi znaju moj stil

Kad očekujete da ćete biti punoj formi za nastup?

- Ne znam još. I dalje nije najbolje stanje. Nisam ni približno spreman, ni formom, a ni noga nije u optimalnom stanju. To se vuče sa Svjetskog prvenstva.

Zagreb, 260518.
Hotel Westin.
Okupljanje Hrvatske nogometne reprezentacije pred odlazak na pripreme u Rovinj uoci odlaska na SP u Rusiju.
Na fotografiji: Andrej Kramaric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Mnogi ste u Rusiji igrali s ozljedama, očito niste pitali kakav je rizik.

- Neka, neka, ne žalim se.

Zlatko Dalić ima više ozlijeđenih igrača, jedan je od onih na koje ne može računati.

- Nažalost. Takva je odluka nakon razgovora s izbornikom.

To je šansa u prvom redu za Ivana Santinija. Kramarić je uvijek više volio biti druga špica, ali kako sada nema Mandžukića, a u reprezentaciji nije ni Nikola Kalinić, trebao bi preuzeti ulogu prvog centarfora. Po dosadašnjoj hijerarhiji i doprinosu momčadi.

- To je na izborniku, zna se tko je u konkurenciji za koje mjesto. Svi poznaju moj stil igre, igram i devetku i desetku, nešto miješano, na raspolaganju sam za što god treba.

Kakvi su, nakon svega, dojmovi o Svjetskom prvenstvu?

- Na neki način, još nismo svjesni što smo napravili. Moram prije svega čestitati Luki što je izabran za najboljeg nogometaša Europe, rijetko se događa da netko iz tako male države osvoji tu nagradu, a posebno što je upravo on prekinuo dominaciju Messija i Ronalda. To je posebno priznaje, svaka mu čast na tome, mogu biti ponosan što sam dio te svlačionice i njegov suigrač. A generalno, možda ćemo shvatiti što smo učinili tek za četiri godine kad budemo gledali finale Svjetskog prvenstva. Onda ćemo reći - pa mi smo to finale igrali! Tada ćemo, valjda, to gledati drugačijim očima.

Sretni i zadovoljni

Tek ćemo tada dati pravu dimenziju uspjehu iz Rusije?

- A možda ćemo tada ponovno igrati finale (smijeh).

Koliko ste zadovoljni svojim statusom i učinkom na Mundijalu? Igrali ste tri utakmice u prvoj postavi pa ulazili s klupe, dali jedan gol iz igre i jedan s bijele točke.

- Nakon cijele te priče svaki igrač mora biti sretan i zadovoljan što je uopće bio dio te ekipe, bez obzira na minutažu i igre. To je povijesna priča za koju nisam siguran da će se ikad više ponoviti, sa svim tim doživljajima, dočekom i slavljima. Sretni smo što smo bili u prilici doživjeti takvo nešto iz prve ruke.

SINSHEIM, GERMANY - MAY 12: Andrej Kramaric of Hoffenheim celebrates the first goal for his team during the Bundesliga match between TSG 1899 Hoffenheim and Borussia Dortmund at Wirsol Rhein-Neckar-Arena on May 12, 2018 in Sinsheim, Germany. (Photo by Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images)
Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images

Propustili smo popratiti kako su vam se roditelji vratili iz Rusije. Naime, tamo su išli automobilom, a još je u Rostovu prije Islanda vaš otac Josip kazao: “Zakasnit ćemo na doček nakon finala ako se budemo vraćali autom.” Proročanski.

- Mama se zbog posla vratila avionom, a tata autom, zajedno s mojim najboljim prijateljem. Probali su stići na doček, ali nažalost, nisu uspjeli. Zakasnili su malo, šteta, ali vratili su se živi i zdravi, to je glavno. Nagledao se dočeka na Youtubeu, a i naslavio se po Rusiji.

Kakvom vam se čini reprezentacija nakon odlaska Mandžukića, Subašića i Ćorluke? Ima li i dalje jednak rejting?

Uvijek dolaze talenti

- Svaka čast svima njima, godinama su nosili rezultate i uspjehe, postali su imena ne samo reprezentacije nego i Hrvatske. Želim im zahvaliti na svemu što su napravili i za mene kao igrača i za narod. Ali uvijek su dolazili mlađi, pojavljivali su se talenti, nikad Hrvatska nije bila u problemima s igračima. Imamo tu sreću što se nalazimo u takvom podneblju gdje svake sezone dolaze novi dečki, stvarno smo talentirani, ne samo za nogomet nego za sve sportove.

Odlično je što su Modrić i Rakitić ostali kao starija okosnica, zapravo se tako nastavlja kontinuitet. Možemo li opet pucati na neko veliko finale?

- Treba biti motiviran i nastojati napraviti najbolje. Naravno da neće biti sve isto, zacijelo će biti promjena, ali u ovom je trenutku teško reći kakve će točno biti sve te promjene. Zanimljivo će biti vidjeti kako će izgledati Hrvatska, čak ne bih rekao sad u prvim utakmicama, nego kad dođu najvažniji susreti, kvalifikacije, kad se profilira novi izgled ekipe. Jasno da će teško biti ponoviti ovakav rezultat.

Soccer Football - World Cup - Croatia News Conference - Roschino Arena, St. Petersburg, Russia - June 11, 2018. Andrej Kramaric attends a news conference. REUTERS/Anton Vaganov
REUTERS/Anton Vaganov / REUTERS
Andrej Kramarić

Portugal je prijateljska utakmica, a kako doživljavate Ligu nacija? Kao bitno manje natjecanje od Eura?

- Sigurno da je manje važna od Europskog prvenstva, ne može se s njim uspoređivati. Liga nacija je zapravo zamjena za prijateljske utakmice, ne može se to staviti u isti rang. Nikako.

OK, ali igramo s jakim protivnicima, atraktivnima, čak i da su prijateljske utakmice, izazov je pobijediti Španjolce i Engleze.

- Normalno, ali budimo realni, reprezentacije neće te utakmice igrati u punim sastavima kao što bi igrale da su kvalifikacije za EP ili SP. Bit će rošada i novih igrača. Liga nacija možda neće pokazati čak ni realne omjere među nacionalnim vrstama - smatra Kramarić, kojeg smo pitali jesu li svi zajedno u klubu gledali ždrijeb Lige prvaka.

- Nismo, bio sam na večeri s klupskim kolegom Stevenom Zuberom, nas smo dvojica zajedno pratila ples kuglica.

I komentar? Pretpostavljamo da ste zadovoljni.

- Možemo biti zadovoljni već i zato što smo u Ligi prvaka, među najboljim ekipama svijeta. Ždrijeb je takav da se smijemo nečemu nadati, postoji šansa da prođemo skupinu. Jasno da je Manchester City velik favorit, da je ispred svih. Za Šahtar znamo da igraju atraktivno, da su uvijek neugodni, da nije lako s njima, a Lyon je momčad slična nama, s dosta mlađih igrača i motivirana. Bit će zanimljiva skupina, a bitno je što imamo nade čak i za prolaz.

Osijek, 080618.
Stadion Gradski vrt. 
Prijateljska nogometna utakmica izmedju reprezentacija Hrvatske i Senegala uoci Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji.
Na fotografiji:  Andrej Kramaric.
Foto: Vlado Kos / CROPIX *** Local Caption ***
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Nada u prolaz

Naravno da City ima daleko veće aspiracije od same skupine, no Šahtar je ostao bez Freda i Ferreyre, ne djeluje ukrajinski klub jako kao u najboljim izdanjima.

- Šahtar je niz godina ofenzivno bio ponajbolja ekipa, svake sezone izvlače nove igrače, mlade, često Brazilce, motivirani su, čekaju priliku i sigurno će ih teško biti zaustaviti. No i mi možemo odigrati lijepu rolu u grupnoj fazi. Imamo se pravo nadati prolazu.

Kakav je sada Hoffenheim u odnosu na prošlu sezonu? U prvom ste kolu ste izgubili od Bayerna u Münchenu sa 3:1, ali uz asistenciju sudaca.

- Dobili smo nekoliko pojačanja, ali otišli su Uth i Gnabry, koji su nam puno značili prema naprijed. S trenerom Julianom Nagelsmannom uvijek nam je ista strategija, koja se na pripremama prenosila na nove igrače. Istina, ja nisam u tome previše sudjelovao, nisam s ekipom trenirao, pa mi je teško reći što i koliko možemo. Do ovog trenutka nisam još napravio pošteni trening.

Linker
26. travanj 2024 05:29