Edin Džeko
 REUTERS/Eddie Keogh / REUTERS
NE PRESTAJE ZABIJATI

RIM IMA NOVOG JUNAKA IZ SUSJEDSTVA ZBOG KOJEG JE I NAJVEĆI NAKRATKO PAO U ZABORAV 'Nisam želio u Chelsea upravo zbog ovakvih utakmica s Romom'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 15. ožujak 2018. 17:07

Rim je, barem za jednu večer, dobio novog kralja, legendarni Francesco Totti nakratko je pao u zaborav, a Crveno-žuti dio Rima, onaj naklonjen Romi, slavio Edina Džeku. Bosanskohercegovački reprezentativac prometnuo se u junaka pobjede protiv Šahtara kojom je Roma prvi put nakon deset godina izborila četvrtfinale Lige prvaka.

Suparnik nije bio razine Real Madrida kojeg su u sezoni 2007/08. u dvije utakmice nadigrali dva puta sa 2:1, ali mjesto među osam najboljih u Europi nitko im ne može uzeti. U najvećoj mjeri zahvaljujući Džeki koji je, na neki način, postao slučajni junak Vučice.

Kako? Pa iz jednostavnog razloga što je krajem siječnja dres s njegovim imenom već čekao u svlačionici na Stamford Bridgeu, Antonio Conte ga je silno želio, vodstvo Rome nije imalo ništa protiv transfera i brzo je dogovorilo uvjete s Abramovičevim ljudima, ali Džeko je na opće iznenađenje odlučio ostati na Olimpicu.

Djelomično zbog financijskih uvjeta koji su bili bolji od onih koje je imao u Rimu, ali manji od onih kakve je od Chelseaja očekivao, ali u najvećoj mjeri zbog Lige prvaka u kojoj nikada nije dogurao dalje od osmine finala i u kojoj nije nikada postigao pogodak nakon grupne faze. Sada je prvi put zabio u ovoj fazi, usto na neki je način sam otplatio pola odštete koju bi na njegov račun Roma dobila od Chelseaja. Pogodak Šahtaru, osim mjesta u četvrtfinalu, rimskom klubu donio je i 12 milijuna eura UEFA-inog bonusa…

Ovacije s tribina

Džeko je u navečer na Olimpicu skinuo oba prokletstva Lige prvaka koja su se vezala uz njegovo ime, pa i nakon što je odbio ponudu Chelseaja pronašao još jedan način za poboljšati svoj status među navijačima Rome. Standing ovation na Olimpicu kada je dvije minute prije isteka 90. izlazio o tome puno govori.

- Ovacije ne trebaju biti za mene nego za cijelu momčad, od prve do zadnje minute smo napravili posao koji smo zacrtali i zasluženo ušli u četvrtfinale - istaknuo je Džeko pa potvrdio da mu je Liga prvaka nedosanjani san.

Soccer Football - Champions League - Chelsea vs AS Roma - Stamford Bridge, London, Britain - October 18, 2017   AS Roma's Edin Dzeko celebrates scoring their third goal                 REUTERS/Eddie Keogh
REUTERS/Eddie Keogh / REUTERS
Edin Džeko

Roma će, uz Sevillu, biti vjerojatno najpoželjniji ždrijeb u četvrtfinalu, ali Džeko najavljuje da se ne namjeravaju na ovome zaustaviti. Uostalom, sam je i potvrdio da je zbog toga danas igrač Rome, a ne Chelseaja.

- Nisam želio otići u siječnju upravo zbog ovakvih utakmica, a uspjeli smo napraviti nešto što Roma nije uspjela cijelo desetljeće. Ovaj nam je rezultat na ponos svima u svlačionici, ali i veliki motiv. Ne razmišljamo o idućem suparniku, igrat ćemo sigurno protiv jake momčadi na punom stadionu, ali među osam najboljih smo u Europi, a to znači da smo i mi jaki - poručio je Džeko.

Rim ga sada slavi, a sjećate se vjerojatno kako je bilo na početku, Džeko je nakon svake utakmice u kojoj nije postigao pogodak bio predmet sprdnje, govorili su mu da ne može pogoditi neboder i crtali karikature s optičkim pomagalima. Ipak, Džeko je šutio, radio i prošle sezone dočekao igračku eksploziju.

Soccer Football - Champions League - Qarabag FK vs AS Roma - Olympic Stadium, Baku, Azerbaijan - September 27, 2017   AS Roma's Edin Dzeko celebrates scoring their second goal        REUTERS/David Mdzinarishvili
REUTERS/David Mdzinarishvili / REUTERS
Edin Džeko

U Serie A je lani postigao 29 golova, što mu je uz osam iz prve sezone i 13 iz ove bilo dovoljno da postane prvi igrač koji je postigao najmanje 50 golova u barem tri lige Petice. Za Wolfsburg je zabio 66 bundesligaških golova, za Manchester City ih je postigao 50 u Premiershipu među kojima je super važan bio onaj QPR-a za ludi preokret u posljednjim minutama i osvojeni naslov prvaka, sada je isto ponovio i s Romom. Usto, nadogradio je i priču u Ligi prvaka u kojoj Vučica na krilima nove energije koju su donijeli trener Eusebio di Francesco i onaj čuveni Monchi ne misli stati na četvrtfinalu.

S njim je sve moguće

U situaciji kad je utrka za naslov prvaka već neko vrijeme izgubljena i kad će do kraja sezone braniti mjesto međe najbolja četiri u Italiji, kako bi i iduće sezone bili među nogometnom elitom, Roma se u potpunosti fokusirala na Ligu prvaka i pogodila. Sada želi otići i korak dalje od četvrtfinala gdje ih je Manchester United zaustavio prije deset godina. Uz malo sreće i Edina Džeku sve je moguće.

Linker
18. travanj 2024 20:28