Getty Images
EGO VEĆI OD NOGOMETNE KLASE

RONALDOV SAJAM TAŠTINE U SJENI TRIJUMFA HRVATSKOG MAESTRA: ZAŠTO NIJE DOŠAO? Ima 'jedan mali iz Zadra' koji ga je deklasirao ove godine...

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. rujan 2018. 10:16

Cijeli Globus bavi se istom temom. Ronaldo je novinarima diljem svijeta dao materijal za priču. Kada nije najbolji, onda ga nema na proglašenju, ali njegova priča uvijek je hit. Postalo je to već pravilo, jer nije se pojavio u Monte Carlu krajem kolovoza, a nema ga ni u Londonu krajem rujna. Organizira li izbor za najboljeg nogometaša UEFA ili FIFA, nije bitno 33-godišnjem Portugalcu. Ignorira sve kada nije broj jedan. Kao što u Splitu znaju navijači Hajduka reći “samo se prvo mjesto broji”, tako i Ronaldo nikome ne voli gledati u leđa, a još manje je voljan čestitati. Čestitke rado prima, ali ih ne daje. Ronaldov ego veći je i od njegove nogometne klase. Kao da svima uvijek želi reći “od mene nema boljeg”. Ali ima, ima boljih od Ronalda. Ima “jedan mali iz Zadra” koji ga je deklasirao ove godine...

Otkazani let

- Zašto Ronaldo nije došao?

To samo Ronaldo zna, njega biste trebali pitati. Očekivali smo njegov dolazak, ali su nam iz Juventusa potvrdili koji sat prije početka ceremonije da on neće stići. Reći ću samo da je glasovalo 55 novinara i 80 trenera, oni su ti koji su odlučili kome će pripasti nagrada i taj rezultat se treba poštivati - kazao je prvi čovjek UEFA-e Aleksander Čeferin nakon što je Luka Modrić u Monte Carlu primio nagradu za najboljeg igrača Europe.

#UCLdraw pic.twitter.com/6xSHck2v7d

— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) August 30, 2018

Izbor su žestoko kritizirali i Ronaldov menadžer Jorge Mendes “ovo je smiješno” te njegova sestra. Talijani su trenutačno najbliži “oltaru”, najbolje znaju što se događa s Ronaldom u Juventusu, pa su tako prije UEFA-ine dodjele nagrade vidjeli upaljene motore privatnog zrakoplova koji je Portugalca trebao prebaciti u Kneževinu. Međutim, u zadnji je trenutak Ronaldo otkazao let nakon što je navodno čuo glasine kako Florentino Perez lobira za Modrića kao dobitnika UEFA-ine nagrade. Kažu oni skloni šali da je ipak na vrijeme saznao da nije najbolji. Ali njegov ego ne trpi ta druga mjesta. Mora se ipak priznati da čudi kako Ronaldo nije i ranije saznao, jer Modrić ga je “potukao” sa 313:223, velikim omjerom koji nije u pitanje dovodio tko je pobjednik.

Za Ronaldov nedolazak u London saznalo se ranije, nije Portugalac čekao zadnji trenutak. Ovog puta je na vrijeme saznao da je Luka Modrić pobjednik.

- Nitko iz Juventusa neće prisustvovati jer je prekratko vrijeme od našeg večerašnjeg povratka u Torino pa utakmica u srijedu te iduću subotu. Juventus je zahvalan na pozivu, no ne može se odazvati - rekla je Juventusova glasnogovornica Enrica Tarchi za Hinu u nedjelju navečer.

Sve je jasno

Daljnjeg objašnjenja nema, ali doznaje se kako su se u Juventusu požalili da im je prekratko vrijeme između dviju prvenstvenih utakmica, pa svi igrači moraju biti na okupu. Naime, Juventus je u nedjelju navečer pobijedio u Frosinoneu, a već sutra (srijeda) igra protiv Bologne na svom stadionu. Zato nema nikoga iz Juventusa na dodjeli nagrade FIFA-e. Za razliku od Reala koji također u srijedu ima prvenstveni dvoboj, ali kompletna delegacija madridskog kluba, s predsjednikom Perezom, zatim Modrićem, Ramosom, Marcelom i vratarom Courtoisom. Madriđanima ne smeta, bit će fit za srijedu i susret na Sanchez Pizjuanu protiv Seville. Puno teži i puno zahtjevniji negoli je dvoboj Juvea s Bolognom.

Ali, sve je jasno kada je ego Cristiana Ronalda u pitanju. Jer, kada je prvi, kada prima nagradu onda je nazočan. Što se kaže, pješke dolazi. U protivnom, ne dijeli sreću onih ispred sebe. Ali, pamti i bilježi svima koji ga ne biraju. Prije četiri godine na finalu Svjetskog klupskog prvenstva kada je Michel Platini dijelio nagrade nakon pobjede nad San Lorenzom, Cristiano Ronaldo je ignorirao prvog čovjeka UEFA-a. Ronaldo se sa svima srdačno pozdravio, izgrlio i izljubio, pa i s FIFA-inim čelnikom Seppom Blatterom, ali bivšu francusku “desetku” jednostavno je preskočio, čak se i oglušio na njegovo dozivanje.

Ne oprašta

Što je bio razlog može se lako pretpostaviti, jer uoči finala Platini je naglasio da bi u izboru za najboljeg nogometaša trebao pobijediti Nijemac Neuer, jer je u Brazilu osvojio naslov svjetskog prvaka te godine.

Takav je Ronaldo. Ne oprašta na terenu, ali ni izvan terena. Nema ga u Monte Carlu, nema u Londonu i uz sve plasira priču o “velikoj uroti” UEFA-e protiv njega. Nakon nedolaska na UEFA-in izbor pripisao je crveni karton iz Valencije osveti čelnih ljudi Europske nogometne federacije. Španjolska Marca piše da su Ronaldo i njegovi najbliži uvjereni kako ga UEFA proganja, a suci ga više ne štite kao nekoć dok je nosio dres Reala. Nije sve u novcu, Ronaldovi deseci milijuna eura godišnje zarade malo znače Portugalcu. Suci, UEFA... tko zna tko se sve urotio protiv Portugalca.

Teška vremena dolaze za Ronalda, a ipak bi mu mnogi htjeli biti u koži.

Otkazao i Messi

Messi i Ronaldo nekoć su se međusobno ignorirali na dodjelama nagrada. Bili su glavni glumci, njihovi su bili “zlatni kipići”. No, jučer u London nije došao niti jedan od njih dvojice. Špekuliralo se da bi Argentinac mogao izostati s dodjele The Besta, a potvrda nedolaska dogodila se neposredno pred sam izbor.

Veliki Del Piero kritizirao je C. Ronalda

Alessandro Del Piero, nekadašnji napadač Juvea, nije imao lijepe riječi za nedolazak Ronalda.

- To je kontroverzija jer se dogodilo nešto što se nije trebalo dogoditi. Da je Cristiano ranije rekao “Ne mogu ići u Monte Carlo”, ništa se ne bi dogodilo. I ja bih bio ljutit na njegovu mjestu, ali nedolazak na gala večer je nešto potpuno drugo - poručio je Del Piero.

Svi osvajači Zlatne lopte

1991. Lothar Matthaus (Njem/Inter)

1992. Marco van Basten (Niz/Milan)

1993. Roberto Baggio (Ita/Juventus)

1994. Romario (Bra/Barcelona)

1995. George Weah (Lib/Milan)

1996. Ronaldo (Bra/Barcelona)

1997. Ronaldo (Bra/Inter)

1998. Zinedine Zidane (Fra/Juventus)

1999. Rivaldo (Bra/Barcelona)

2000. Zinedine Zidane (Fra/Juventus)

2001. Luis Figo (Por/Real Madrid)

2002. Ronaldo (Bra/Real Madrid)

2003. Zinedine Zidane (Fra/Real Madrid)

2004. Ronaldinho (Bra/Barcelona)

2005. Ronaldinho (Bra/Barcelona)

2006. Fabio Cannavaro (Ita/Real Madrid)

2007. Kaka (Bra/Milan)

2008. Cristiano Ronaldo (Por/Manchester United)

2009. Lionel Messi (Arg/Barcelona)

2010. Lionel Messi (Arg/Barcelona)

2011. Lionel Messi (Arg/Barcelona)

2012. Lionel Messi (Arg/Barcelona)

2013. Cristiano Ronaldo (Špa/Real Madrid)

2014. Cristiano Ronaldo (Špa/Real Madrid)

2015. Lionel Messi (Arg/Barcelona)

2016. Cristiano Ronaldo (Por/Real Madrid)

2017. Cristiano Ronaldo (Por/Real Madrid)

2018. LUKA MODRIĆ (HRV/Real Madrid)

OSVAJAČI PO ZEMLJAMA

Zemlja - Igrači - Ukupno

Brazil 5 8

Portugal 2 6

Italija 2 2

Argentina 1 5

Francuska 1 3

Njemačka 1 1

Liberija 1 1

Nizozemska 1 1

HRVATSKA 1 1

OSVAJAČI PO KLUBOVIMA

Klub - Igrači - Ukupno

Barcelona 5 10

Real Madrid 6 9

Milan 3 3

Juventus 2 3

Inter 2 2

Manchester United 1 1

IGRAČI

5 - Lionel Messi (Argentina)

5 - Cristiano Ronaldo (Portugal)

3 - Zinedine Zidane (Francuska)

3 - Ronaldo (Brazil)

2 - Ronaldinho (Brazil)

1 - Romario (Brazil)

1 - George Weah (Liberija)

1 - Luis Figo (Portugal)

1 - Roberto Baggio (Italija)

1 - Rivaldo (Brazil)

1 - Lothar Matthaus (Njemačka)

1 - Marco van Basten (Nizozemska)

1 - Fabio Cannavaro (Italija)

1 - Kaka (Brazil)

1 - LUKA MODRIĆ (HRVATSKA)

Linker
19. travanj 2024 01:28