Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media
POZITIVAN OMJER

'ROSETTI IZ CESTICE' DIJELI PRAVDU NA JADRANSKOM DERBIJU Da su u Rijeci mogli birati, odabrali bi upravo njega: Kad on sudi, Kek i društvo ne gube!'

SUDAC JADRANSKOG DERBIJA Mario Zebec arbitrirat će utakmicom Carrillove i Kekove momčadi u subotu na Poljudu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. ožujak 2017. 18:03

Da je Rijeka mogla poželjeti suca za jadranski derbi, sigurno bi izabrala Marija Zebeca. Jer kada Riječanima sudi 34-godišnji poduzetnik iz Cestice pokraj Varaždina, onda Riječani ne gube.

U zadnjih 10 utakmica koje je Zebec sudio Riječinama, Kekova momčad samo jednom je poražena. Baš Kekova, jer svih 10 susreta s klupe je vodio Matjaž Kek. U tih 10 dvaput su na Kantridi igrali s Hajdukom u sezoni 2014/15. i oba puta pobijedili (4:2 i 3:0).

Ove sezone Rijeka je dvaput igrala sa Zebecom u ulozi glavnog suca i oba puta slavila je u Osijeku. Prošle godine su Zebeca imali na gostovanjima u Zaprešiću i Maksimiru, gdje su u oba susreta remizirali s 0:0. Jedini poraz u zadnjih 10 susreta koje im je sudio Zebec dogodio se u maksimirskom derbiju 6. prosinca 2014. godine, izgubili su s visokih 0:3. Ali, jedna u 10 se može dogoditi, tim više što je u toj seriji Rijeka zabilježila šest pobjeda i tri neriješena ishoda.

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Kakav je Zebec bio za Bijele? Totalna kontra ove sezone! Hajduk je dvaput imao Zebeca za glavnog arbitra i oba puta je na Poljudu izgubio derbi s Dinamom (0:4, 0:1). Nije bilo “repova” u tim dvobojima, to se ipak mora naglasiti. Hajduk nije imao sreće sa Zebecom, ali nisu Kos i društvo imali nikakve zamjerke. Zebec je i prošle sezone imao dva dvoboja na Poljudu gdje je Hajduk pobijedio Lokomotivu (2:1) i remizirao sa Splitom 0:0.

Što se tiče Hajduka i Rijeke, Zebec ima “čistu prošlost” pa mu možemo samo poželjeti da nastavi u istom ritmu. Prvi put sudi jadranski derbi na Poljudu, u delikatnoj situaciji gdje se Hajduk mora vaditi pred navijačima za loše igre, a Rijeka traži nastavak serije u šampionskoj utrci. Jedna od zahtjevnijih utakmica njegove karijere.

Faca iz malog mjesta

Sedam i pol godina već sudi Prvu HNL, drugu je godinu internacionalac Mario Zebec kojem je uzor Talijan Roberto Rosetti pa je stoga dobio i nadimak Rosetti iz Cestice. Zvuči dobro, kao nekoć Ronaldo iz Turčinovića. Velika faca iz malog mjesta.

Otac je dvoje djece, a poznato je da je njegov otac Dražen bio naklonjen Štimcu u predsjedničkim izborima prije šest i pol godina, ali zbog toga u konačnici nije patio njegov sin Mario. Po prezimenu ima srodnost s lozom nekadašnje nogometne legende Branka Zebeca. Suđenjem se bavi već 18 godina, a mnogi ga vide kao najveću perspektivu među hrvatskim nogometnim arbitrima. Zato je i dobio zahtjevni jadranski derbi, za dokazivanje...

Linker
19. travanj 2024 04:19