Alessandro Sabattini Getty Images
O NJEMU SE PRIČA

HRVAT JE VEĆ JEDNOM ŠOKIRAO ITALIJU: 'TO SU USPJELI SAMO ON I PITAGORA' Čudotvorac iz Splita 'opljačkao' je Juventus za manje od pola sata igre

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 10. veljača 2020. 18:05

Najskuplji skalp u svojoj trenerskoj karijeri Ivan Jurić objesio je o pojas onog trena kada je na koljena bacio Juventus, ali publiku bi mogao razočarati podatak da meč izvlačimo iz naftalina, jer star je skoro tri i pol godine.

U dvoboju Genoa vs. Juventus 3-1 (studeni 2016.) dogodilo se da je mladi hrvatski trener opljačkao ‘staru damu’ za manje od pola sata igre, toliko mu je trebalo da povede 3-0, i tek je u finišu utakmice dopustio Pjaniću da postigne počasni gol. A skalp nije bio skup samo zato što je skinut s tjemena momčadi koja je dotad osvojila četiri ‘scudetta’ za redom, nego i zbog onoga što će uslijediti. U idućih jedanaest utakmica Genoa je povjerovala da može više nego što je objektivno mogla, izgubila je tlo pod nogama i nizala ‘kvrge’ iz tjedna u tjedan, da bi crna serija kulminirala debaklom na gostovanju u Pescari (0-5). I Jurić se tako već do veljače 2017. našao na cesti...

Preokret

- Naš je cilj ove sezone izboriti opstanak u Serie A, matematika kaže da bi 40 bodova trebalo biti dovoljno. Tek nakon toga možemo razgovarati o izlasku u Europu - odlučio se Jurić zadržati na zemlji nakon druge velike pobjede protiv Juventusa, one subotnje izborene filmskim preokretom u kojem je (ovaj put) Verona u posljednjih petnaestak minuta zabila Juventusu dva gola za 2-1 pobjedu, čime se momčad probila na šesto mjesto tablice. Sa 34 boda na računu ona je praktično prebrinula sve brige o opstanku u elitnom razredu.

Sve zasluge za pobjedu Jurić je pripisao herojskom držanju svojih nogometaša, koji su u prvom poluvremenu nadigrali moćnog suparnika i ostali uskraćeni za vodstvo (VAR poništio pogodak zbog milimetarskog zaleđa). Još je važnije da se nisu predali nakon Ronaldova bijega i pogotka za 0-1. Osjetivši u prethodnih sedamdesetak minuta da je Juventus ranjiv, oni su nastavili jurišati tako da su Borini i veteran Pazzini s bijele točke (nakon još jedne VAR intervencije) u završnih petnaestak minuta utakmicu okrenuli naglavce.

VERONA, ITALY - JANUARY 26:  Ivan Juric head coach of Hellas Verona  issues instructions to his players during the Serie A match between Hellas Verona and  US Lecce at Stadio Marcantonio Bentegodi on January 26, 2020 in Verona, Italy.  (Photo by Alessandro Sabattini/Getty Images)
Alessandro Sabattini Getty Images

Ali vratimo se Juriću, koji se na naslovnice Gazzette dello Sport uspinje od Juventusa do Juventusa. Ako je njegova prva pobjeda protiv torinskog bila medijski upakirana kao senzacija, novi uspjeh na klupi Verone bilježi se kao potres nešto manje magnitude jer Jurić je u prethodne dvije utakmice pokazao mišiće napuštajući neokrznut igralište na gostovanjima kod Lazija (0-0) i Milana (1-1).

Općenito, njegova je momčad u velikom naletu, od početka prosinca kada je kapitulirao protiv Atalante, nanizao je osam utakmica bez poraza, uz četiri pobjede i četiri remija. Trebalo bi prekopati arhivu i vidjeti pamti li Verona nakon šampionske sezone 1984-85, s ‘ludim psom’ Elkjaerom i snagatorom Briegelom u momčadi, uopće nešto slično. Prema transfermarktu, Veronin roster vrijedan 82,5 milijuna eura pripada krugu plavih ovratnika Serie A, slabije u tom glamuroznom društvu kotiraju samo Lecce i SPAL. No, taj je detalj manje bitan jer kod Jurića je od prvih trenerskih koraka u Mantovi doktrina ionako bila važnija od individualne klase i novčane vrijednosti nogometaša. U slobodnijem tumačenju, ta nogometna doktrina preslikana je iz Jurićeve fonoteke gdje se sve vrti oko heavy metala i žestokog riffa.

S formacijom 3-4-3 i igrom baziranom na intenzitetu Ivan Jurić je u jednom trenutku dogurao do toga da ga uspoređuju s - Pitagorom. “Veliki matematičar 560. godine prije Krista i Ivan Jurić u našim danima: samo je njima dvojici uspjelo maleni Crotone na krajnjem jugu zemlje, taj palac na vrhu čizme, staviti na širu mapu”, pisao je oduševljeni autor panegirika hrvatskom treneru na stranici Thesefootballtimes, onog časa kada je od Crotonea napravio priču za Serie A.

Ludi profesor

Crotone je bio presudan za trenersko oblikovanje Ivana Jurića jer je klub prethodno funkcionirao kao laboratorij ‘ludog profesora’ Gian Piera Gasperinija i njegovih sljedenika, među kojima se današnji trener Verone pokazao najtalentiranijim. On je kasnije Gasperinija pratio u Inter kao pomoćni trener, ali kamp ‘nerazzurra’ tih dana očito nije bio spreman za avangardu. Gasperini je kasnije došao na svoje kada je pretvorio Atalantu u momčad za Ligu prvaka i suparnika od kojeg zaziru Guardiola i Sarri “jer utakmica s Atalantom je nalik posjetu zubaru”. Ivan Jurić je na dobrom putu da od Verone, vječno na granici između Serie A i Serie B, učini novu zubarsku stolicu talijanskog nogometa...

Linker
20. travanj 2024 16:01