Tullio M. Puglia/Getty Images
'KOD MENE NEMA BUNKERA'

HRVAT SE PO TREĆI PUT VRATIO NA MJESTO (NE)SREĆE I ODMAH KREIRAO EUROPSKU SENZACIJU Evo kako je zaustavio Ronalda, Mandžu i društvo: 'Bio je to rizik'

IVAN JURIĆ Velik bod u Torinu za početak trećeg mandata na klupi Genoe
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 22. listopad 2018. 10:27

U nogometu su moguća iznenađenja, čak i poželjna, ali je ipak neodlučeno Genoe na Allianz Stadiumu u Torinu protiv Juventusa odjeknulo baš senzacionalno. Prognoze su bile takve da su bookmakeri za pobjedu Juventusa nudili koeficijent 1,20, za neriješeno 7,45… Momčad Ivana Jurića, koji se u prošloj stanci zbog obveza reprezentacija vratio na klupu Genoe, zaustavila je lidera, odigrali su 1-1 i tako nakon devet uzastopnih pobjeda Juventusa uzeli im taj bod.

- Juventus je baš squadrone, momčad i pol - rekao je Ivan Jurić za Jutarnji list. Kad ih vidiš na terenu kako djeluju, trče, lome protivnika, ne možeš nego ostati zadivljen. Juve nikad nije bio moćniji, a ja mogu reći da znam odnose u calciju…

Tako ipak dajete još veću važnost svojoj momčadi?

- Vratio sam se na klupu Genoe, jer imam ugovor još ovu sezonu. Kad sam 2016. postao trener, imali smo doslovno strašnu, moćnu momčad, ali se dogodilo da su se dva važna igrača ozlijedila, da je predsjednik prodao za veliki novac nekoliko prvotimaca i bolje se nije moglo. Sada imam na raspolaganju prilično mladu momčad u kojoj ima igrača koji traže put ka svojevrsnoj rehabilitaciji ili sazrijevanju. Točno je, ovaj bod u psihološkom smislu znači mnogo za moju momčad.

Kako ste ušli u dvoboj, s idejom bunkera?

- Ma nema toga kod mene, ne volim tu igru bunkera, koji je bio popularan u Italiji. Moja ideja je, zna se, raspored 3-4-3, koji garantira napad, potpunu ofenzivu. No sad sam ipak morao povući ručnu, da tako kažem, igrati u drugom rasporedu, a to je 3-5-2. Jednostavno, takav je igrački kadar.

Svi hvale Daniela Bessu, dao je izjednačujući gol, ali on baš i nije toliko mlad?

- Daniel ima 25 godina, Brazilac s vrhunskom tehnikom, snažan, brz, igrač u manevru s napadačkim manirama, ali po mojem dojmu nije baš siguran. Kao da ne vjeruje u svoje sposobnosti. On je još prije pet godina došao u Europu, igrao u raznim klubovima, siguran sam da je sada na putu stabilnosti. Kod takvih igrača trener mora igrati na kartu motivacije, što znači jačati mu psihu.

Nakon utakmice u Torinu izjavili ste da raspolažete s mladim igračima, koji “još moraju naučiti mnogo toga”?

- Ono što je blagodat za trenera to su mladi igrači pripravni za žestoki rad. Bez toga nema napretka, tu nema popusta. Moja je sreća, odnosno zadovoljstvo da u korpusu imam i neke igrače koji su iskusni. Na primjer, još jedan Brazilac Sandro, on je u našem rasporedu ključni čovjek, defenzivni u veznom redu. Sandro je igrao za Tottenham i druge klubove, mučile su ga ozljede, sad je izvanredan. Željan dokazivanja premda mu je 29 godina. Ili uzmimo Makedonca Pandeva. Dragocjeni igrač premda sjedi na klupi. Međutim, on ima pošten odnos, pomaže mladima, važan je za ambijent u svlačionici. Takvi iskusni igrači važna su potpora mladima, pravo su blago za trenera.

Kolika je razlika u kadru između Juventusa i Genoe?

- Ma to je teško opisati. Oni imaju dvadeset igrača, kažem nikad moćniji. Vjerujem da mogu daleko dogurati u Ligi prvaka i to ne samo zato što su uigrani, bez slabe točke, nego i zato što Real i Barcelona, pa i Bayern više nisu tako silni kao prošlih godina.

Ronaldo?

- Izvanredan, moram priznati da sam se prevario, jer sam procjenjivao da je u Realu dosegao kulminaciju. Međutim, on se uklopio u Juventus, zaista ih je ojačao.

Naša reprezentacija je u odnosu na izdanja u Rusiji ipak u padu?

- To je logično, pala je motivacija, slabije su tenzije. A i fale nam neki igrači. Međutim, ne sumnjam da će biti opet dobro u najvažnijim trenucima, a to su kvalifikacije za Euro 2020.

Kako dalje s Genoom?

- Kažem vam da mi je najbitnije da imam na raspolaganju igrače koji su željni rada. Svi će imati priliku napredovati, u to sam siguran. Ali dolazi teško razdoblje, sada Udinese u Genovi, pa su na redu tri ubitačne utakmice protiv Milana, Intera i Napolija. Zato nam je ova predstava u Torinu bila važna, jer igrači u takvim utakmicama stječu samopouzdanje. Ja sam u momčad protiv Juvea delikatnu ulogu srednjeg beka povjerio mladom Brazilcu Romeru. Njega sam suprotstavio Ronaldu. Bio je to svojevrstan rizik, ali se isplatilo. Romero će vrlo brzo postati tražen na mercatu.

Predsjednik Preziosi će ga brzo prodati?

- Genoa spada u onaj red klubova koji žive od proizvodnje igrača. Predsjednik je na primjer kupio Poljaka Krzysztofa Piateka, mislim za četiri ili pet milijuna eura, a sad taj napadač vrijedi deset puta više. Preziosi je postavio cijenu od 60 milijuna eura. Ja sam prije dvije godine, otprilike, otkrio Pellegrija, mogu reći dječaka od 16 godina, prodan je odmah u Monaco za 25 milijuna eura, to su pravi poslovi.

A ne kao što Hajduk ima praksu najtalentiranije prodati za male pare?

- Nemojmo o tome, već sam vam jednom rekao kako se čudim takvim transferima…

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 06:43