Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
DERBI NA SAN SIRU

HRVATI ODLUČUJU U MILANU: KALE I MANDŽO MOGU RIJEŠITI VELIKI OKRŠAJ Na legendarnom stadionu obračunat će se dvije najtrofejnije momčadi u Italiji!

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. listopad 2017. 10:51

Već neko vrijeme njih dvojica su glavni napadači hrvatske nogometne reprezentacije. Nogometni putovi bili su im različiti, prošli su dosta klubova da bi na kraju obojica završili u Italiji, gdje su napokon pronašli svoju sreću. Večeras ih očekujemo u glavnim ulogama u velikom derbiju Serie A na San Siru, u kojem Milan dočekuje Juventus.

Dakako, riječ je o Mariju Mandžukiću i Nikoli Kaliniću, svojedobno zaštitnim znakovima Dinama i Hajduka, a danas važnim prvotimcima Stare dame i Rossonera. O njima se manje-više sve zna, riječ je o vrlo kvalitetnim nogometašima koji su kroz karijeru prolazili različite faze, a često su njihove vrijednosti znale biti osporavane u domaćem nogometnom okruženju, ponekad jako sklonom površnim i paušalnim procjenama. No, kad se netko dokaže na velikoj sceni, kad u krajnjoj liniji igra za tako velike klubove, onda sve takve priče postaju bespredmetne. Bit će ih vrlo zanimljivo gledati danas na suprotnim stranama.

Uskoro stoti nastup

Mandžukića je nakon početaka u Marsoniji zaigrao u Zagrebu, dokazivao se u Dinamu, potom je uslijedilo bundesligaško razdoblje u Wolfsburgu i Bayernu, pa manje zapažena epizoda u Atletico Madridu, da bi se kao neizostavni član prve postave nametnuo u Juventusu. S Dinamom je osvojio tri naslova prvaka i dva Kupa, s Bayernom je u dva navrata bio prvak Njemačke i osvajač Kupa, te po jednom pobjednik Lige prvaka, njemačkog Superkupa i Svjetskog klupskog prvenstva. Jedini trofej a Atleticom bio mu je Superkup, a s Juveom je uzeo dvije dvostruke krune i talijanski Superkup, te zaigrao u finalu Lige prvaka prošle sezone.

Za hrvatsku nogometnu reprezentaciju Mandžo je odigrao 80 utakmica u kojima je postigao 30 pogodaka. I dok je u nacionalnoj vrsti uglavnom imao ulogu središnjeg napadača, dolaskom Gonzala Higuaina trener Allegri ga je u Juventusu pomaknuo na lijevu stranu napada, gdje ima više defenzivnih obveza. Nije mu ta pozicija strana, jer je i ranije igrao bočno, a pokazalo se da mu možda čak i više odgovara od uloge sidruna. Ukupno je za Juve dosad postigao 28 pogodaka u 98 nastupa u svim natjecanjima.

Što se Kalinićeve pozicije tiče, tu nema dvojbe. On je klasični središnji napadač, može na toj poziciji igrati sam ili u paru. Od ranih nogometnih dana Nikola je bio veliki talent, no nakon debija za Hajduk sa 17 godina morao je proći kaljenja u Puli i Šibeniku. Potvrdio se po povratku na Poljud, pa je transferiran u Blackburn, no Engleska mu nije bila suđena. Proveo je četiri sezone u Ukrajini s Dnjiprom je igrao i finale Europske lige, a od 2015. je u Fiorentini gdje je opet potvrdio kvalitetu na najvišoj razini i zainteresirao Milan koji ga je ljetos angažirao kroz posudbu s obvezom otkupa ugovora na kraju sezone. U odnosu na dvije godine starijeg Mandžukića, 29-godišnji Kalinić još nije osvojio trofej, u dva navrata bio je doprvak s Hajdukom, a jednom s Dnjiprom, a izmaknuo mu je i trofej Europske lige. No, s obzirom na velika ulaganja i visoke ambicije, možda će više sreće imati u svojoj aktualnoj momčadi.

Različito raspoloženje

Što se tiče današnjeg ogleda na San Siru, veliki rivali u derbi kola ulaze u različitim raspoloženjima. Milan je tek u srijedu gostujućom pobjedom kod Chieva (4:1) prekinuo niz od četiri utakmice bez pobjede u svim natjecanjima, dok je Juventus izašao iz mini-krize nakon gostujućeg remija s Atalantom i domaćeg poraza od Lazija, te je zaredao s tri pobjede, prvo je u Ligi prvaka nadvisio Sporting, a potom je u prvenstvu uvjerljivo svladao Udinese (6:2) i SPAL (4:1).

Juventusu bodovi trebaju kako bi zadržao priključak s Napolijem i Interom, dok je Milan u dosta nezgodnoj situaciji jer već nakon 10 kola ima veliki zaostatak za vodećima te se bi zbog financijske situacije i problema koji su se pojavili nakon slabijeg starta svakako trebao dohvatiti plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone, odnosno biti među prve četiri momčadi Serie A na kraju prvenstva.

- Ovo je utakmica koja nam može dati veliki poticaj u svakom smislu. Chievo je bio samo fitilj, sad treba doći plamen. Što se tiče ljestvice, na nju trenutačno ne gledam. Daleko smo od vrha, ali nadam se da će do Božića biti drugačije - rekao je Milanov trener Vincenzo Montella, o čijem se statusu naveliko raspravlja nakon svake utakmice u kojoj ne uspije ostvariti pobjedu.

Njegov kolega na klupi Juventusa Massimiliano Allegri ipak može biti malo opušteniji uoči ogleda s bivšim mu klubom.

- Osjećamo se dobro, i idemo u Milan odigrati utakmicu velikog šarma, protiv suparnika koji je bio sjajan protiv Chieva. Milan trenutačno nije tamo gdje bi želio biti, ali na kraju će biti među prva četiri. Mi moramo uzeti tri boda, neće biti lako, ali to nam je imperativ. Izgubili smo na San Siru bodove prošle sezone (Milan je slavio 1:0, op. a.), i to nam se ne smije ponoviti - upozorio je Allegri.

Žao mu Bonuccija

Aktualni kapetan Milana Leonardo Bonucci zbog suspenzije neće moći nastupiti protiv kluba kojeg je ljetos napustio u transferu vrijednom 42 milijuna eura.

- Bonucci? Barzagli ili Rugani će igrati kraj Chiellinija. Žao mi je što Bonucci ne može igrati...

A što Allegri kaže o utrci za naslov?

- Odluka će pasti u zadnjem kolu. U posljednja tri kola slijede tri izravna sudara koji će odlučiti o prvaku.

Linker
20. travanj 2024 15:43