Allegri
 Tullio M. Puglia/Getty Images / Getty Images
ODLAZAK NAKON PET GODINA

IGRAČI STALI UZ TRENERA, ALLEGRI U SUZAMA 'Zaključili smo da je ovo najbolje za Juve!'; PREDSJEDNIK PORUČIO 'Ovo je bila najteža odluka u mom životu'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. svibanj 2019. 17:08

Talijanski gigant Juventus u petak je obznanio javnosti kako Massimiliano Allegri od iduće sezone neće biti na klupi. Već za idući dan bila ja sazvana press konferencija za medije na koju su stigli svi igrači, predsjednik kluba kao i još uvijek trener Max Allegri.

U proteklih je pet godina Allegri na klupi Juvea osvojio 11 trofeja od kojih je pet naslova prvaka, a valja istaknuti kako je i dvaput zaigrao u finalu Lige prvaka. Prvi je riječ uzeo predsjednik kluba, Andrea Agnelli koji je odmah u startu poručio kako neće pričati o imenima koja se spominju kao nasljednici Allegrija na klupi.

- Neću govoriti o nasljednicima, došao sam ovdje kako bi slavio Maxa i čovjeka koji je s Juventusom ispisao povijest. Sjećam se svibnja 2013. kada smo gledali finale Lige prvaka, a Max je izašao iz jednog hotela. Tada sam rekao - to će biti naš idući trener. Trebali smo čekati godinu dana da se to ostvari. Trebalo je tada imati puno hrabrosti preuzeti Juve s kojim je odmah uzeo Scudetto i izborio finale Lige prvaka. Trbalo je imati 'jaja', a Max ih je imao. Ovo je bilo pet predivnih godina prepunih emocija, poštovanja, prijateljstva i velikog rada - govorio je Agnelli, pa nastavio:

TURIN, ITALY - DECEMBER 15:  Juventus president Andrea Agnelli looks on during the Serie A match between Torino FC and Juventus at Stadio Olimpico di Torino on December 15, 2018 in Turin, Italy.  (Photo by Valerio Pennicino/Getty Images)
Valerio Pennicino/Getty Images

- Želio bih istaknuti kako sam prije svega dobio prijatelja, nekoga kome se mogu povjeriti u mnogo stvari. Sada se moram posvetiti budućnosti i onome što nas čeka. Kada se idućeg puta okupimo na ljeto cilj će biti osvajanje naslova u Italiji i Europi. Imam veliko povjerenje u Pavela Nedveda (sportski direktor Juventusa) i ostale koji obnašaju važne funkcije u klubu. Kada sam nakon ispadanja od Ajaxa rekao da ćemo nastaviti suradnju s Maxom to sam i mislio. Kako je vrijeme odmicalo i kada sam analizirao određene stvari došao sam do zaključka da je možda ovo najbolji trenutak za rastanak i da okončamo ovu nevjerojatnu priču koja je trajala pet godina. Max je bio režiser svega što se dogodilo i pravi maestro momčadi. Vrijeme će pokazati jesmo li napravili pravi potez- rekao je Agnelli i daraovao Allegriju dres s brojem pet.

Zatim je mirkofon preuzeo Allegri vidno suzdržavajući suze.

- Zahvaljujem se predsjedniku na ovim toplim riječima. Zahvaljujem se igračima na svemu što su napravili, na svemu što su mi dali, tu mislim na sve igrače koje sam vodio posljednjih pet godina. Napuštam pobjedničku momčad koja ima potencijal ponoviti sve ovo i u budućnosti. Nažalost, zbog nekih stvari nismo mogli nastaviti putovanje. Razgovarali smo, izmjenili ideje i zaključili da je ovo najbolje za Juventus. Odnosi s vodećim ljudima u klubu ostat će na visokoj razini. Kako god bilo sutra je vrijeme za slavlje. Prvo proslava Scudetta, a zatim i umirovljenje Andree Barzagilja. Sutra mora biti jedan lijepi dan kada moramo proslaviti ovih pet veličanstvenih godina.

Soccer Football - Champions League - Round of 16 Second Leg - Juventus v Atletico Madrid - Allianz Stadium, Turin, Italy - March 12, 2019  Juventus coach Massimiliano Allegri before the match   REUTERS/Alberto Lingria - RC1861DBFAB0
REUTERS/Alberto Lingria

Zatim je Allegri pokušao objasniti kako je došlo do raskida suradnje.

- Neke su stvari netočno napisane poput onih da sam tražio dugoročni ugovor i da sam tražio neke igrače koje nisam dobio. To nije istina. Jednostano smo shvatili svi zajedno da je vrijeme za rastanak. Ljudi su pričali i o nekakvih pet sastanaka, a istina je bila da je održan samo jedan, onaj s predsjednikom i Nedvedom. Nakon toga shvatili smo da je najbolje raskinuti suradnju. Predsjednik je tako odlučio obzirom da je on taj koji donosi odluke. Puno je sve jednostavnije nego što mislite. Iza nas je pet lijepih godina i na to moramo biti ponosni.

Nakon što je pokušao objasniti novinarima da 'i dalje ne zna što da znači igrati lijep nogomet' te kako je važno pobjeđivati i u utakmicama kada momčad ne izgleda dobro, Allegri se zahvalio i navijačima.

- Uvijek su bili dobri prema meni i redovito su me preplavile emocije kada su skandirali moje ime. Više su me 'palile' kritike koje su dolazile izvana nego one na samom stadionu. Ne znam što će se dogoditi u budućnosti. Treba mi mali odmor, a na ljeto ću sagledati čitavu situaciji i potom donijeti odluku. U suprotnom ću imati čitavu godinu da se posvetim svojoj obitelji i prijateljima. Vidjet ćemo.

Za kraj je predsjednik Agnelli priupitan je li mu ovo bila najteža odluka u životu.

- Definitivno! Zbog svega što sam ranije naveo, je.

Linker
26. travanj 2024 16:21