Lukaku
 REUTERS/Andrew Yates / REUTERS
GRČEVITA BORBA ZA MJESTO U MOMČADI

JEDAN OD NAJVEĆIH TRANSFERA U POVIJESTI VELIKANA MOGAO BI STVORITI PROBLEME VATRENIMA Jednom od ključnih Dalićevih igrača klupa prijeti više nego ikad

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. kolovoz 2019. 18:44

Antonio Conte je konačno sretan. Podsjetio je Upravu na obećanje dovođenja Romelua Lukakua i Edina Džeke, to je bio uvjet da preuzme ekipu Crno-plavih.

Dugo je trajalo, no Lukaku je Interov, glavni posao prijelaznog roka je obavljen. Za nogomet kakav igra, robusni centarfor je nužnost.

Manchester United je znao da će prodati Belgijanca jer još na startu priprema, baš kad su igrali s Interom u Sinagapuru, Ole Gunnar Solskjaer nije ga ni uveo u igru, sjedio je na klupi iako su napravljene brojne zamjene. To je otišlo i korak dalje, Lukaku je dogovorno s klubom u zadnije vrijeme boravio u Bruxellesu i trenirao s Anderlechtom. No, intenzivno se špekuliralo gdje će - u Juventus ili Inter.

screenshot

Kritike u Engleskoj

Navijači Crno-plavih likuju. Konačno su osjetili dašak moći, snagu jakog kluba. Na društvenim mrežama slave direktora: Marotta - Paratici 1:0. Pišu o “utakmici” prvih ljudi struke Intera i Juventusa. Jedan od tvoraca dominantnog Juvea Beppe Marotta, zajedno s Conteom, sad je gazda u Interu i fanovi se uzdaju da će vratiti stari rejting, sjaj i titule. Frustrirani što im Stara dama ne da ni blizu, a godinama već bolji je i Napoli, upravo u ljudima koji su tako briljantno revitalizirali mrskog rivala vide preporoditelje. Zato toliko veličaju Marottu i angažman Lukakua, ne samo kao pojačanje već i trijumf nad Torinezima. Iako je pitanje koliko je Juventus doista zagrizao za Lukakua i treba li mu. Ili je njihova akcija bila samo da podmetnu nogu Interu…

Lukaku je u četvrtak ujutro osvanuo u centru CONI u Milanu, na prvom dijelu liječničkog pregleda. Sletio je tijekom noći (1.15) na Malpensu gdje ga je dočekalo nekoliko stotina euforičnih fanova skandiraju mu ime i uzvikujući “Lukaku zabija Torinu“, aludirajući na Juventus.

Inter je iskrcao 65 milijuna eura, a obećao je Manchester Unitedu razne bonusa koji mogu doći do još 13 milijuna eura.

Soccer Football - Premier League - Manchester United v Chelsea - Old Trafford, Manchester, Britain - April 28, 2019  Chelsea's Mateo Kovacic in action with Manchester United's Romelu Lukaku   Action Images via Reuters/Jason Cairnduff  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images via Reuters

Iz Engleske su ga ispratile kritike. Gary Neville, legendarni desni branič Crvenih vragova i kasnije daleko manje uspješan trener, poručio je:

- Lukaku ima višak kilograma, otišao je stotke. On je bio igrač Manchester United, dobro će se snaći i u Interu, ali neprofesionalnost je zarazna.

Hoće li Conte dobiti što traži? Koliko će ga morati tesati? Lukaku je opasan, moćan i brz napadač, ali ne prati ga glas igrača za velike utakmice. U njima je rijetko znao biti čovjek odluke. Kako je dugo na sceni čini se kao veteran, a ima tek 26 godina.

U Premier ligi je, osim u sezoni 2011./12. u kojoj je imao skupio tek osam nastupa, uvijek dvoznamenkast po broju golova. U posljednjih sedam sezona na toj razini je još samo Sergio Agüero, U engleskom nogometu debitirao je 27. kolovoza 2011. godine za Chelsea. Od tada, tek su Kane i Agüero, uz njega, dali više od stotinu golova. Žudnju za pogocima nikad nije izgubio. U sezoni 2016/17. uvršten je u momčad prvenstva, tada je dao 25 golova za Everton. Sa ukupno 68 najbolji je strijelac toga kluba u Premier ligi ikad.

Soccer Football - Champions League - Round of 16 Second Leg - Paris St Germain v Manchester United - Parc des Princes, Paris, France - March 6, 2019  Manchester United's Romelu Lukaku celebrates scoring their second goal    REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS

U Unitedu je zabio 42 u 96 susreta, pritom je 2017/18. dao svojih rekordnih 27 u Premier ligi. Do stotog pogotka u elitnom engleskom natjecanju došao je sa 24 godine i 322 kao najmlađi igrač koji nije Englez. No, vrlo dobre brojke imaju mrlju koja svako toliko pobuđuje kontroverze oko njegova imena. Igrajući protiv šest najveći klubova u Engleskoj postigao je 16 od svojih 113 pogodaka. Ili 14 posto. Gol je davao svakih 358 minuta. U dvobojima s ostalima bio je puno efikasniji, trebao im je mrežu svakih 138 minuta. Za Manchester United je zabio tek jednom u ogledima s ostalih pet članova “Šestorice“, a 12 golova u Premier ligi protekle sezone nagli su pad u odnosu na dotadašnji trend. No, Lukaku ima silinu, masu i brzinu, on obranu razgrče, baca i pretrčava. Uzor mu je bio Drogba, a izmjereno je da može juriti i preko 36 kilometara na sat.

Conte ga je htio vratiti u Chelsea, dugo ga je snimao i kroničari Intera vjeruju da zna kako ga iskoristiti na najbolji način. Dobio je što je želio, stigne li mu i Džeko imat će sve zatraženo, obitelj Zhang i Marotta odradili su puno toga, ali to znači i da će Conte morati preuzeti odgovornost za rezultate.

Antonio Conte
REUTERS/Susana Vera
Antonio Conte

U očekivanju Džeke

Kako će izgledati napad? Conteova je formacija 3-5-2, Lukaku siguran središnji napadač, dođe li Edin Džeko činit će tandem. U konkurenciji je i Argentinac Lautaro Martinez. No, Inter u špici ima i Ivana Perišića, praktično stalnog startera tijekom pripreme. Premda se u mnogim talijanskim medijima pisalo da ga Conte ne želi u ekipi, činjenica je da je trener kazao tek kako ne može igrati na boku, ali mu daje šansu u napadu. Budući da u špici, pak, dovodi druge zvijezde, kad se kompletira ekipa znat će se kolike su mu šanse da igra kao drugi napadač. Ovisno hoće li doista doći Džeko.

MILAN, ITALY - APRIL 27:  Ivan Perisic of FC Internazionale looks on during the Serie A match between FC Internazionale and Juventus at Stadio Giuseppe Meazza on April 27, 2019 in Milan, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images

Conte je hrvatskog reprezentativca pohvalio za rad, igre i ponašanje. Za Perišića nema kvalitetne ponude i on ostaje u Interu boriti se, iako mu klupa prijeti jače nego bilo kad, otkako je došao u Serie A. Međutim, on ovoga časa vjeruje da može “isplivati”. Nije se predao.

Premda je prijelazni rok u Engleskoj gotov, bit će još klubova koji će popravljati roster do kraja kolovoza. Ništa nije definitivno zaključeno... Zasad se tek oglasila Roma da nema namjeru dovesti Perišića i tako prekinula nagađanja kako bi mogao doći u zamjenu za Džeku.

POTROŠNJA PO KLUBOVIMA

Manchester City

167,0 milijuna €

Manchester Utd.

159,0 milijuna €

Aston Villa

148,6 milijuna €

Arsenal

143,7 milijuna €

Tottenham

114,0 milijuna €

- 1,48 milijardi eura potrošili su engleski klubovi na nove igrače

DESET NAJVEĆIH IZLAZNIH TRANSFERA

1. Eden Hazard (Chelsea > Real Madrid) 100 mil. €

2. Harry Maguire (Leicester > Manchester Utd.) 87 mil. €

3. Romelu Lukaku (Manchester Utd. > Inter) 80 mil €

4. Aaron Wan-Bissaka (Crystal Palace > Man. Utd.) 55 mil. €

5. Danilo (Manchester City > Juventus) 37 mil. €

6. Ayoze Perez (Newcastle > Leicester) 33,40 mil. €

7. Idrissa Gueye (Everton > Paris SG) 30 mil. €

8. Marko Arnautovic (West Ham > SIPG) 25 mil. €

9. Tyrone Mings (Bournemouth > Aston Villa) 22,30 mil. €

10. Danny Ings (Liverpool > Southampton) 22,20 mil. €

DESET NAJVEĆIH ULAZNIH TRANSFERA

1. Harry Maguire (Leicester > Manchester Utd.) 87 mil. €

2. Nicolas Pepe (Lille > Arsenal) 80 mil. €

3. Rodri (Atletico > Manchester City) 70 mil. €

4. Cancelo (Juventus > Manchester City) 65 mil. €

5. Tanguy Ndombele (Lyon > Tottenham) 60 mil. €

6. Aaron Wan-Bissaka (Crystal Palace > Man. Utd.) 55 mil. €

7. Youri Tielemans (Monaco > Leicester) 45 mil. €

8. Mateo Kovačić (Real > Chelsea) 45 mil. €

9. Joelinton (Hoffenheim > Newcastle) 44 mil. €

10. Sebastien Haller (Eintracht > West Ham) 40 mil. €

Linker
18. travanj 2024 18:07