Valerio Pennicino/Getty Images / Getty Images
SPREMAJU SE BROJNE PROMJENE

JUVENTUS NA PREKRETNICI, NEIZVJESNA SUDBINA HRVATSKOG DVOJCA Prvi operativac 'Bianconera' otvoreno progovorio: 'Trebamo vidjeti je li Mario motiviran'

Generalni direktor Juventusa Giuseppe Marotta otvoreno je progovorio o budućnosti hrvatskog dvojca Mandžukić-Pjaca u redovima 'Bianconera'
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 15. svibanj 2018. 16:21

Kao što ona pobjeda protiv Real Madrida u četvrtfinalu Lige prvaka za Juventus bila najtužnija ove sezone, tako je remi protiv Rome na Olimpicu u sebi nosio težinu sedmog uzastopnog naslova prvaka. I prije nedjeljnog derbija Juve je praktički bio prvak, tek nikad viđeni splet okolnosti u posljednja dva kola mogao ih je skinuti s pozicije lidera, što se klubu tako izraženog pobjedničkog mentaliteta ipak ne može dogoditi.

Za ovogodišnju titulu Juventus je morao potući konkurenciju u Serie A, koja opet pokazuje svojevrsne naznake da ta dominacija u budućnosti više neće biti toliko izražena, što najbolje sugerira podatak da je Stara dama za titulu morala osvojiti drugi najveći broj bodova u ovoj sedmoljetki dominacije nakon povratka vrhu talijanskog nogometa. Uostalom, posljednje dvije sezone potvrda su da Juventus sve kasnije osigurava titulu. Nakon sezone 2011/12., kada su slavili s četiri boda više od Milana, Napoli i Roma do prošle godine bili su uglavnom promatrači u toj utrci za naslov prvaka, zaostatak za Starom damom varirao je između devet i 17 bodova, i tek sada je dobila potrebnu draž.

U kontekstu promišljanja o budućnosti to je svakako znakovit podatak, jer Juventus je došao do trenutka kada je neminovno početi raditi svojevrsnu smjenu generacije. Gianluigi Buffon je na odlasku, mnogo je bilo i upitnika oko statusa Massimiliana Allegrija, dosta ga se posljednjih dana spominjalo u kontekstu klupe Arsenala kao potencijalnog nasljednika Arsenea Wengera.

Allegri najavio ostanak

- Osim ako me klub ne potjera, ostajem u Juventusu. Ali najprije treba proslaviti dvostruku krunu, a onda treba sjesti i početi promišljati o Juventusovoj budućnosti. Iduće sezone opet treba dokazati da si najbolji, a ključ svega je pronaći pravu motivaciju da to napraviš - rekao je Allegri nakon četvrte titule s Juventusom, a kada je dolazio navijači su, nezadovoljni njegovim angažmanom, klupsko sjedište zasuli - jajima!

Iako je ostavio malo prostora da se nešto promijeni, po svemu sudeći ipak će on biti taj koji će povesti Juventus u budućnost. Doduše, još uvijek ima onih koji smatraju da nije trener za osvajati europske trofeje, aludirajući da uz sva ulaganja, na stranu dva finala, nije uspio donijeti Ligu prvaka, ali već u idućoj sezoni trebao bi dobiti ponešto svježe krvi u svlačionici da to ostvari.

Dosta odlazaka

Prije svega, to će se dogoditi zbog najavljenih odlazaka, Buffon bi trebao zaključiti karijeru, Marchisio i Lichtsteiner pronaći sredinu u kojoj će igrati, baš kao i Asamoah. Sve su jači i glasovi o odlasku Marija Mandžukića (osvojio je svoj 21. trofej u karijeri) u Kinu, ali tu treba uzeti u obzir i već kultni status kojeg hrvatski napadač uživa u talijanskom velikanu.

Među potencijalnim odlascima spominju se i Alex Sandro, odnosno Paulo Dybala, iako je jasno da Juventus za napad na Ligu prvaka ne smije prodavati najbolje igrače, odnosno, da se mora pojačati ponekim kvalitetnim imenom.

U tom kontekstu već se dugo spominje veznjak Liverpoola Emre Can, koji bi trebao doći kao slobodan igrač, a uz seriju mladih igrača iz Serie A koje Stara dama ima na piku (Spinazzola i Caldara iz Atalante se vraćaju s posudbe, a na meti su još Barella iz Cagliarija i Praet iz Sampdorije) dosta intenzivno se spominje interes za Mattea Darmiana, Anthonyja Martiala te povratnike Alvara Moratu i Paula Pogbu.

- Cilj nam je stvoriti miks mladih i iskusnih igrača. Koji će biti fokusi? Ofenzivni dio nam je na razini Real Madrida, ali gledamo prema budućnosti i mogli bismo tu nešto uložiti - rekao je Giuseppe Marotta.

Glavni cilj Liga prvaka

Prvi operativac Juventusa, barem kada je riječ o sportskoj politici, osvrnuo se i na budućnost hrvatskog dvojca u redovima Stare dame. Mario Mandžukić je odradio tri trofejne sezone u dresu Juventusa i postao jedan od senatora svlačionice, dok je Marka Pjacu ozljeda udaljila od travnjaka baš u trenutku kada se čekala njegova potvrda igračkog potencijala te je ovu polusezonu proveo na posudbi u Schalkeu. Ipak, Marotta nije ponudio konkretan odgovor o njihovoj budućnosti.

- Pjaci se dogodila ozljeda nakon čega smo ga uputili na posudbu. Na početku nove sezone se vraća, pa ćemo promisliti koje je najbolje rješenje. Što se Mandžukića tiče, riječ je o velikom igraču, zadovoljni smo njegovim doprinosom i razgovarat ćemo kako bismo čuli njegovo mišljenje, je li motiviran da ostane, odnosno želi li nastaviti s nama ovaj put. Moje je mišljenje da je i da želi.

Iz Marottinih riječi, onih o ofenzivi na razini Reala i Mandžukićevom doprinosu uspjesima Juventusa, može se zaključiti da ga se i iduće sezone vidi u Torinu ako on to želi. Za Staru damu bi bilo posebno važno da “želi”, jer osim osme uzastopne titule cilj je - Liga prvaka!

- Liga prvaka nam je veliki motiv, stalno je gledamo izbliza, a nikako da je podignemo. Znamo i koliko navijačima znači i za Juventus će primarni cilj iduće sezone biti osvajanje Lige prvaka. Naravno, to je puno teže osvojiti nego titulu, ali od prvog dana priprema momčadi će to biti postavljeno kao primarni cilj - zaključio je Marotta.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
23. travanj 2024 00:56