Marco Luzzani/Getty Images
IDEALNA KOMBINACIJA

MANDŽUKIĆ - RONALDO, TANDEM OD KOJEG SE OČEKUJE DA OSVOJI EUROPU Talijanski novinari tvrde: Cristiano je bio taj koji je inzistirao na Super Mariju

Drugu utakmicu zaredom hrvatsko-portugalski dvojac zabija golove za pobjede, što je još jedna potvrda da odlično surađuju
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. studeni 2018. 17:08

Bila mu je to 142. utakmica u dresu Juventusa. Nekome ta brojka nije impresivna, ali kad je on u pitanju, onda je to debelo premašen rekord nastupa za jedan klub. U subotu je Mario Mandžukić istrčao pred navijače Juventusa prvi put kao kapetan momčadi! Za nekoga iznenađenje, za druge, upućenije, logična posljedica statusa kod Stare dame...

- Vratili smo se kriterijima staža u klubu. Bonucci je prekinuo svoj hodogram u Juventusu kad je otišao u Milan. Mario je tu već 3,5 godine i po stažu mu je pripadala čast da ponese kapetansku vrpcu - kazao je trener Juventusa Massimiliano Allegri, koji silno respektira hrvatskog internacionalca.

- Kad me je Allegri nazvao prije Svjetskog prvenstva, da bi mi kazao da se ne opterećujem onime što piše u medijima, te da je već rekao u klubu da želi moj ostanak u Juventusu, osjećao sam se silno rasterećeno. Taj osjećaj opuštenosti glede klupskog statusa imao je jako veliki utjecaj na moje igre na Svjetskom prvenstvu - kazao nam je nedavno u ekskluzivnom intervjuu Mandžukić.

Kako govori o Allegriju, samo jedan trener je u njegovoj karijeri imao slični status, a to je Jupp Heynckes...

Protiv SPAL-a, koji realno nije dorastao suparnik torinskoj momčadi, Mandžukić se počastio još jednim pogotkom. Prvi s vrpcom kapetana velike momčadi, šesti u ovoj sezoni. Više nema dvojbe, ako je Cristiano Ronaldo postao veliki ljubimac navijača Juvea, Mario Mandžukić uživa kultni status. I to prije svega iz razloga što je, po dolasku, dočekan s više negativnih kritika nego realnih analitičkih procjena vrijednosti.

Navijači Juventusa smatrali su ga nedovoljno cool za kriterije njihova kluba, iako je već u prvoj službenoj utakmici, Superkupu s Lazijom, bio strijelac jednog od dva pogotka svoje momčadi.

Kada je start sezone 2015/16. obilježen porazom u Udinama (0:1), a u kojem je MM bio neučinkovit, kritike su na račun klupske politike dovođenja igrača pljuštale sa svih strana. To nije obeshrabrilo hrvatskog napadača, štoviše, djelovalo je na njega kao dodatni stimulans. Mandžukić je oduvijek volio nemoguće misije. Izazovi koji djeluju najteži, njemu su najveći motiv.

Vremenom je postao jedan od najvoljenijih Juventina. Kada je prošle godine osvanuo ogroman transparent prije utakmice s Barcelonom, preko cijele južne tribine ultrasa, a koji je upravo njega uzeo kao simbol ratničkog duha Juventusa, bilo je jasno da će Mandžukić u Torinu ostaviti dubok trag. Upravo je zato Allegri dao naputke vodstvu kluba, po kojima se odriče 90 milijuna eura plaćenog Higuaina, i inzistira na ostanku hrvatskog napadača, dovedenog godinu prije za ‘siću’ od 21 milijuna eura.

Allegri je znao da dolazi Cristiano Ronaldo. To je bio i jedan od ključnih razloga što je odbio poziv predsjednika Real Madrida Florentina Pereza. Allegri, koji je poznat kao šarmer koji si je jednom dopustio da buduću mladenku napusti dan prije vjenčanja, živi svoju drugu mladost. Zaljubljen je do ušiju u deset godina mlađu (41) Ambru Angiollini, s kojom je nedavno kupio kuću u Milanu, te, kažu upućeni, čekaju i bebu. Allegri i Ambra imaju već po dvoje djece iz prethodnih veza.

Ova privatna digresija je važna da bi se razumjelo zašto Allegri nije htio otići iz Italije. Vezao se za Juve na duže razdoblje i dobio otvorene ruke da pripremi momčad za napad na Ligu prvaka. Jedan od pet najboljih igrača na svijetu, to je bio njegov uvjet da ostane. Došao je Ronaldo. Jedan od drugih uvjeta bio je ostanak Mandžukića. Zašto?

Idealna kombinacija

Talijanski novinari tvrde da je prvo Ronaldo bio taj koji je smatrao da će se najbolje nadopunjavati s Mandžukićem, a ne Higuainom (s kojim se znao iz Reala), ali što je važnije, Allegri je smatrao da je to najbolji tandem za napasti Ligu prvaka. Ronaldo ima 33, Mandžukić 32, iskusni su, već su osjetili zadovoljstvo pobjede u Ligi prvaka, a kvalitativno se odlično slažu.

View this post on Instagram

Un grande onore vestire la fascia da capitano della Juve - posso solo ringraziare il nostro staff e i miei compagni per la fiducia mi sento un vero Juventino con o senza la fascia, il mio compito è dare sempre il massimo per questa maglia rappresentativa Felice di poter festeggiare questo momento di orgoglio con un'altra vittoria importante! Forza Juve! What a great honour to wear Juve Captain’s armband - I can only thank our staff and my teammates for the trust and confidence I feel like a real Juventino With or without the armband, my job is to always give everything for this iconic shirt Happy that I could enjoy this proud moment with an another important win! Forza Juve! #finoallafine #stepbystep #neverstop #juvespirit #teamwork #mm17

A post shared by Mario Mandžukić MM 17 (@mariomandzukic_official) on

Protiv SPAL-a bili su obojica strijelci, kao i u prošlom kolu protiv Milana. Ronaldo i Mandžukić postigli su ukupno 16 pogodaka ove sezone (10+6), u prvenstvu 15, što je više od pola svih Juventusovih pogodaka (28). Ronaldu jako paše igrač koji ‘ide u kost’ i može otrpjeti udarce braniča i za njega. Mandžukić, pak, jako paše da je Ronaldo pored njega, jer Portugalac navlači suparničke braniče, a to ostavlja dosta novog prostora za ostale igrače, uključujući njega.

Linker
26. travanj 2024 19:58