Jamie Squire/Getty Images/AFP
U SVOM JE 'SVIJETU'

SEZONA JE KRENULA VELIKIM PLJESKOM 22.000 GLEDATELJA, A ONDA JE USLIJEDIO HLADAN TUŠ Jedan od četvorice Hrvata u MLS-u otkriva situaciju 'preko bare'

MARKO MARIĆ Vratar Houston Dynama jedan je od četvorice Hrvata u MLS-u
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 04. travanj 2020. 12:49

Koronavirus nemilosrdno se proširio i na američkom kontinentu. Sva sportska natjecanja u SAD-u su stala, od košarkaške NBA lige nadalje. Vrlo brzo stala je i nogometna lopta u sve popularnijoj i sve posjećenijoj MLS ligi. Odigrana su samo dva kola u sezoni od koje se puno očekivalo.

Pred početak ove sezone u MLS je stiglo nekoliko nogometnih imena dobro poznatih u Europi.

Natjecanje se odvija u Zapadnoj i Istočnoj konferenciji (po 13 klubova) sa zajedničkom završnicom. Pet vodećih momčadi prema procijenjenoj vrijednosti igrača prema Transfermarktu su Atlanta United (58,58 milijuna eura), Los Angeles FC (58,30), Inter Miami (41,78), Los Angeles Galaxi (36,50) i Toronto FC (34,35).

Prije početka nove sezone najviše je u momčad uložio Los Angeles Galaxi dovođenjem 31-godišnjeg Meksikanca Javiera Hernandeza Balcazara, poznatijeg kao Chicharito čija je procijenjena vrijednost 8,50 milijuna eura. Meksički ofenzivac dobro je poznat u Europi jer je nosio dres Manchester Uniteda, Real Madrida, Bayera Leverkusena, West Hama i Seville.

U Houstonu nije strašno

No, još je skuplji argentinski napadač Cristian Pavon (12,8 milijuna eura) koji je stigao iz Boca Juniorsa. Galakticosi su angažirali i dvojicu Srbijanaca, bivšeg napadača Crvene zvezde Aleksandra Kataia i bivšeg igrača Anderlechta Sašu Klještana, koji je rođen u SAD-u.

Upravo ta nova strašna momčad predvođena Chicharitom, kojemu je već na debiju povjerena kapetanska vrpca, istrčala je na startu sezone u Houstonu nasuprot domaćeg Dynama za koji je debitirao 24-godišnji hrvatski vratar Marko Marić.

Marić, čiji su roditelji iz Širokog Brijega, rođen je u Beču, počeo u Rapidu, pa prešao u Hoffenheim iz kojeg je išao na posudbe u Poljsku i Norvešku, a ove zime otisnuo se preko Velike bare. Na debiju je ostavio sjajan dojam jer je bio na “streljani” ispred Chicharita, Pavona i Kataia.

Velikim pljeskom 22.000 gledatelja pozdravilo je perspektivnoga hrvatskog vratara koji je skinuo sve, osim projektila Argentinca Pavona u 13. minuti.

- Jednostavno, lopta mu je sjela i njegov šut s 20 metara završio je u rašljama. Lopta je imala čudnu putanju, nisam mogao ništa, no taj primljeni pogodak nije šokirao moju momčad, uspostavili smo igru i uspjeli osvojiti bod - kazao je Marić.

Pogodak za bod postigao je Marićev suigrač Kolumbijac Mauro Manotas. U sljedećem kolu Marićeva momčad gostovala je kod Sporting Kansas Cityja i doživjela visok 0:4 poraz. I onda je i na američko tlo stigao koronavirus. Prvenstvo je prekinuto, a kad će se nastaviti nitko ne može predvidjeti.

- Pandemija koronavirusa proširila se i na SAD. Preko televizije pratim kako je stanje u New Yorku užasno. Ovdje u Houstonu nije pandemija izražena u tolikoj mjeri. Uglavnom, ne izlazim van, pokušavam ostati u “svom svijetu” uz nadu da će sve što prije proći i sa što manje žrtava - javio je vratar iz Houstona.

Kako živite sada, što su vam poručili iz kluba?

- Svi smo sada doma. Dobili smo plan rada koji moramo ispuniti kod kuće. Dobili smo i rekvizite, puno sprava za vježbanje, čak smo i bicikle dobili. Tako, malo izađem, tu kod stana trčim, a onda u stanu vježbam, nastojim održati formu koliko je to u ovim uvjetima moguće. Ne znamo koliko će potrajati, kad bi se liga mogla nastaviti. Vježbam i čekam.

I, naravno, pratim stanje u Europi...

- Čujem se s roditeljima u Beču i s prijateljima u Hrvatskoj i Hercegovini, svima je sad u mislima samo da ovo stane, a za nogomet će biti prilike i vremena - zaključio je Marić.

Marić i trojica ex-Riječana

Uz Marića još su trojica nogometaša iz Hrvatske krenuli u novoj sezoni MLS lige. To su 28-godišnji igrač Sporting Kansas Cityja Roberto Punčec, 27-godišnji Dario Župarić koji igra za Portland Timber i 31-godišnji Damir Kreilach koji igra za Real Salt Lake. Sva trojica su bivši nogometaši Rijeke i već su iskusni u MLS ligi.

Medunjanin i Berić u MLS-u

Za Cincinnati igra reprezentativac BiH Haris Medunjanin, a za Chicago Fire slovenski napadač Robert Berić. Liga je sve privlačnija i igračima i gledateljima. No, sad je u fazi mirovanja kao, uostalom, sport u cijelom svijetu.

Linker
18. travanj 2024 17:02