REUTERS/Fabian Bimmer
REAKCIJE

SITUACIJA IZ VELIKE KOVAČEVE POBJEDE IZAZVALA POLEMIKE Domaćini bijesni: 'To je smiješno, zašto uopće imamo VAR?'

NJEMAČKI KUP Niko Kovač i Bayern u finalu u kojem će im u Berlinu suparnik biti Leipzig
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 25. travanj 2019. 10:35

Niko Kovač, nekadašnji kapetan i izbornik hrvatske reprezentacije, treći put zaredom svoju momčad odveo je do finala Kupa Njemačke.

Bayern, koji je sinoć u dramatičnoj utakmici slavio u Bremenu protiv Werdera 3:2, tako će 25. svibnja na Olimpijskom stadionu u Berlinu za pokal igrati protiv Leipziga.

Kovaču, rođenom Berlinčaninu, uspjelo je nakon dva finala s Eintrachtom (poraz protiv Borussije D., pobjeda protiv Bayerna) i treći put izboriti završnu utakmicu, a to je za rukom prije njega pošlo samo trenerima Guardioli, Rehhagelu, Latteku i još davno Schmidtu. Zanimljivo je da je Bayern prekinuo pobjedonosni domaći niz Werdera u Kupu koji je trajao 37 utakmica, odnosno od travnja 1988. godine. S druge pak strane, Niko Kovač je u 17 utakmica Kupa kao trener samo jednom izgubio. Bayernu je ovo 23. finale, a imaju 18 pokala.

Prvi gol je pao u 36. minuti nakon duge lopte Boatenga na Mullera koji je nekako spriječio glavom da lopta ne izađe vani i iz tog pokušaja u nebičnom luku pogodio drugu vratnicu. Lopta se odbila te je natrčao Lewandowski i zatresao mrežu. U 64. minuti je sa 20 metara pucao Goretzka, a šut se pretvorio u asistenciju za Mullera koji je primirio loptu i sa deset metara pogodio neobranjivo. Činilo se da je priči kraj, no Werder se čudesno vratio u samo minutu kad je najprije Rashica asistirao za Osaka u 74., a onda u 75. i sam zabio. No, u 80. minuti je Bayern ipak došao do prolaza iz kaznenog udarca za koji su domaći smatrali da nije bio, no analiza u VAR sobi je potvrdila sučevu odluku. Jedanaesterac je realizirao Lewandowski, koji je u nadoknadi pogodio još i vratnicu.

"Bio je to sjajan nastup obje momčadi. S obzirom na stvorene prilike, mislim da smo mi zaslužili prolaz. Visoko smo se branili u prvom poluvremenu i nismo dopustili Bremenu da se približi našem golu. Onda smo se nakon sat vremena povukli i pozvali ih da nas napadnu, a to nije bio dio našeg plana. Znao sam da će se utakmica otvoriti ako oni zabiju. Nekako smo bili previše povučeni kada smo primili golove", izjavio je Kovač nakon utakmice.

Bayern je vodeći na prvenstvenoj tablici i sada je u finalu Kupa, to je rezultat koji je znao cijeniti i predsjednik Bavaraca Uli Hoeness.

"Kada trener u svojoj prvoj sezoni u Bayernu uđe u finale Kupa i vodi na tablici četiri kola prije kraja sezone, onda je napravio dobar posao. Ako osvojimo dvostruku krunu onda će ovo biti jako dobra sezona za nas. Da li bih sezonu ocijenio s pet unatoč ispadanju od Liverpoola?? Ne, ali bih je ocijenio s minus pet", izjavio je Hoeness nakon utakmice.

Sporni jedanaesterac

Domaćini pak sucu zamjeraju penal koji je dosuđen za Bayern u 79. minuti susreta i iz kojeg je Bavarcima pobjedu donio Robert Lewandowski.

"Taj penal je smiješan, bio je to prelagan kontakt. Zašto uopće imamo VAR", izjavio je Werderov Max Kruse za ARD.

"Bilo je tu malo dodira po leđima, morali ste to vidjeti. Ali, naravno da to nije penal koji morate svirati", komentirao je Kovač istu situaciju.

"Ta odluka je bila 100 posto ispravna! Bez ikakve rasprave. Pričao sam s Kingsleyjem i rekao mi je da ga je prošao i onda dobio lakat", viđenje je pak predsjednika Hoenessa.

Linker
19. travanj 2024 12:02