Matjaž Kek
 Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
KOLIKO BI ZAPRAVO BIO POJAČANJE?

SLOVENAC JE BRZO PREBOLIO NEDOLAZAK MEGA POJAČANJA Keku je Jelavić trebao ‘odmah’, a on je posljednu utakmicu odigrao prije više od tri mjeseca

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 11. veljača 2017. 00:06

Nikica Jelavić nedvojbeno bi bio najveće pojačanje Rijeke otkako je HNL-a, njegove igračke kvalitete bile bi enorman impuls igri Rijeke u borbi za naslov prvaka - ali samo kada bi bio spreman. A koliko bi mu trebalo da dođe na optimalnu razinu pitanje je na koje se sada može samo špekulirati.

Formirana momčad

Jelavić je posljednju službenu utakmicu odigrao u listopadu, početkom siječnja sa svojim, još uvijek aktualnim, klubom odrađivao je pripreme u Istri, ali nakon toga i poručio da se u Kinu više ne vraća. Priča s Rijekom odužila se puno duže nego što su, po svemu sudeći, očekivali i Rijeka i Jelavić, na kraju i otpala, ali u ovom trenutku pitanje je koliko bi imala smisla s obzirom da su pripreme prošle i da je prvenstvo pred vratima.

Unatoč činjenici da je gotovo tri mjeseca bez nastupa, Jelavić u Zagrebu navodno radi k’o pas na održavanju svoje fizičke spreme, no sigurno bi mu trebalo izvjesno vrijeme da uđe u ritam utakmica, uigra se s momčadi, pohvata linije kretanja i Kekove zahtjeve u igri, odnosno da uđe i nametne se u momčadi koja je već debelo formirana, posebno u onom ofenzivnom dijelu…

HULL, ENGLAND - March 22:  Hull City's Nikica Jelavic during the Barclays Premier League match between Hull City and West Bromwich Albion at KC Stadium on March 22, 2014 in Hull, England.  (Photo by Tim Keeton/Getty Images)
Tim Keeton/Getty Images

Od 19. veljače do 19. ožujka, kada nakon 25. kola slijedi reprezentativna stanka, Rijeku u prvenstvu očekuju redom gostovanja kod Osijeka i Intera, domaći ogled protiv Lokomotive pa gostovanje na Poljudu i dolazak Slaven Belupa na Rujevicu. Nakon gostovanja kod Intera i Hajduka momčad Matjaža Keka očekuju i polufinale Hrvatskog kupa protiv Osijeka, odnosno sedam utakmica u 29 dana tijekom kojih će se u velikoj mjeri dijeliti karte za proljeće.

Da je Jelavić došao danas pitanje je na koju bi razinu došao, primjerice, do gostovanja na Poljudu. Nezahvalno je prognozirati, ali trebala bi mu vjerojatno tri tjedna da uđe u ritam utakmica, nakon toga još neko vrijeme da dobije 90 minuta visokog intenziteta kojeg Kek traži u nogama, a onda bi već prošlo skoro pola proljetnog dijela sezone.

- Osijek će biti najteža Rijekina utakmica u posljednje dvije ili tri godine - poručio je Kek po završetku portugalskih priprema i jasno potvrdio da je početak proljeća krucijalan za ostvarenje ambicija.

Zahtjevi nisu mali

Ako Jelavić ne bi bio spreman do kraja ožujka ili početka travnja pitanje, pitanje je koliko bi cijela priča imala smisla u ovom trenutku. Bez obzira što bi bio itekako zvučno pojačanje, što igrača njegovog kalibra vrijedi čekati dok god postoji i minimalna šansa da u proljetnom dijelu osvane u riječkom dresu.

No u ovoj situaciji njegova bi pozicija bila bitno drugačija nego da je odradio dio portugalskih priprema. Kod Keka, uostalom, ne igraju Jelavići, Gavranovići ili Gorgoni, već samo oni koji mogu ispuniti njegove zahtjeve. A oni kod slovenskog stručnjaka, posebno pred proljeće koje bi moglo biti povijesno za Rijeku, nisu mali.

Linker
20. travanj 2024 13:31