REUTERS/Vincent Kessler
SKANDAL NA POMOLU

ŠOKANTNO PRIZNANJE NEKOĆ PRVOG ČOVJEKA UEFA-E Svjetsko prvenstvo 1998. bilo je namješteno! Platini priznao: 'Poslužili smo se trikovima'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. svibanj 2018. 18:49

Hrvatskoj najdraže i najpoznatije Svjetsko prvenstvo ostaje ono koje se 1998. godine održalo u Francuskoj. Vatreni su tada oduševili nogometni svijet i na iznenađenje mnogih stigli do trećeg mjesta i brončane medalje. Hrvate je tada na putu do velikog finala s Brazilom zaustavila Francuska i to pogotcima igrača od kojeg su se oni tada najmanje očekivali - braniča Liliana Thurama.

U ovom tekstu tog se prvenstva ne prisjećamo kako bi najavili ono nadolazeće, već zbog najsvježijih izjava nekadašnjeg predsjednika UEFA-e Michela Platinija. Čovjek koji je suspendiran iz nogometa zbog korupcije sada je otkrio kako je upravo taj Mundijal u Francuskoj bio namješten. Preciznije, kako on tvrdi, namješten je bio ždrijeb po kojem se favorizirani Brazilci i njegovi domaćini nisu smjeli sastati prije finalnog okršaja.

"Poslužili smo se trikovima kada smo organizirali raspored", otkrio je Platini francuskom Bleu Sportu, a njegove izjave preveli su gotovo pa svi britanski mediji.

"Kada ste domaćini, onda želite uživati u stvarima. Nismo se šest godina dosađivali s organizacijom Svjetskog prvenstva da se ne bismo poslužili trikovima. Mislite da drugi domaćini to nisu radili za svoja Svjetska prvenstva? Finale između Francuske i Brazila bilo je san svima", šokirao je nekoć vrhunski nogometaš.

Ako se vratimo 20 godina unatrag, prisjetit ćemo se da se tada sve odvilo prema planu. Brazilci su tada osvojili skupinu A, dok je Francuskoj pripala skupina C. Obje ekipe nastavile su pobjeđivati sve do finala, a Francuzi su na tom putu u polufinalu s 2:1 izbacili i Hrvatsku. Sve je tada bilo spremno za veliko finale, a ono je pripalo domaćinima koji su s 3:0 pomeli Južnoamerikance.

Linker
19. travanj 2024 06:07