Foto: Boris Kovacev/ CROPIX
IZABERITE SVOG FAVORITA

ANKETA: BIRAJTE NAJLJEPŠI DRES U POVIJESTI HRVATSKE REPREZENTACIJE Svi pamte legendarnu 98', ali Vatreni i danas imaju drugi najljepši dres na svijetu

'Bijelo-crvena polja hrvatska, na dresu sjete me da ja volim te', kaže draga pjesma koju ovih dana ponovno pjevušimo u iščekivanju velikog, povijesnog okršaja s Messijevom Argentinom, ali ni ta bijelo-crvena polja nisu uvijek bila ista. Ovo je priča o promjenama koje nose godine i ljubavi koja ostaje. Baš je zato ponekad dobro otputovati daleko u prošlost, u ovom slučaju skoro tri desetljeća...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. lipanj 2018. 19:00

Rad akademskog slikara Miroslava Šuteja za povijesnu utakmicu s Amerikancima u Zagrebu odredio je sve buduće dresove hrvatske reprezentacije. Temeljni uzorak povijesni je hrvatski grb, naša šahovnica, a prepoznatljive kockice i vrhunski stil i ove godine donosi Nike kao dugogodišnji partner hrvatske nogometne reprezentacije

U “kockastom” dresu Vatreni su se pojavili na svom prvom velikom natjecanju, Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996, a dvije godine kasnije u Francuskoj, gdje je Hrvatska osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, “kockice” su se vijorile na bijeloj pozadini, a pojavio se i plavi dres s “kockicama” ispod rukava.

Cropix, Getty Images, sn ilustracija

Taj se dres kasnije dobio još nekoliko varijanti. Svjetsko prvenstvo 2002. u Japanu i Koreji ostat će upamćeno po Ivici Oliću i njegovu problemu s skidanjem dresa nakon što je zabio onaj legendarni pogodak Italiji. Taj dres je upijao znoj i hladio tijelo, ali teško se navlačio i skidao. Dres koji je bio dizajniran za SP 2006. u Njemačkoj jedan je od najljepših, barem je takva percepcija javnosti. Naprijed je bio klasičan, sa žarkim crvenim bojama, a na leđima bijeli s plavim brojem.

Ovog puta za SP u Rusiji Vatreni po prvi puta u povijesti imaju 'rezervni' crno-plavi dres. Zanimljiv podatak objavio je američki magazin GQ koji je objavio kako je nogometna reprezentacija Nigerije odnijela pobjedu ispred hrvatske i argentinske vrste kada je u pitanju ljepota dresova.

TURIN, ITALY - SEPTEMBER 20: Mario Mandzukic of Juventus FC celebrates after scoring a goal during the Serie A match between Juventus and ACF Fiorentina on September 20, 2017 in Turin, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Getty Images

GQ je napravio ljestvicu najljepših dresova svih sudionika svjetskog prvenstva i na prvom mjestu je nigerijski dres. Zanimljivo, "zeleno-bijeli" dres je rasprodan svega nekoliko minuta nakon što je pušten u prodaju. Na visokom drugom mjestu je dres hrvatske reprezentacije. "Inspiriran je šahovnicom što ga čini rijetkom ljepotom u nogometu. Hrvatski dres je nešto što bismo zadovoljno nosili i izvan stadiona Od ljudi koji su nam dali kravatu, nije se očekivalo ništa manje. Šah-mat," piše GQ.

Na trećem mjestu je dres Argentine, a zatim slijede Peru, Brazil, Japan, Portugal, Švedska.... Za tri najružnija proglašeni su dresovi španjolske, panamske i senegalske reprezentacije. Kako god bilo kroz povijest je dres Vatzrenih uvijek bio u samom vrhu, a koji je vama najljepši glasujte u velikoj anketi.

Linker
26. travanj 2024 11:01