REUTERS/Valentyn Ogirenko
PLAĆE IZBORNIKA NA SP

EVO KOLIKO ĆE U DŽEP STAVITI ŠEFOVI REPREZENTACIJA U RUSIJI Svjetski prvak uvjerljivo na vrhu, a evo kako u cijeloj priči stoji Zlatko Dalić

Svjetski prvak Löw svjetski prvak i po primanjima od 3,8 milijuna € godišnje, Zlatko Dalić 23. sa 546.000 € po godini
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 12. svibanj 2018. 14:36

Biti izbornikom bilo koje reprezentacije velika je čast. Od svih sportova na svijetu nogomet ipak pobuđuje najveću pozornost, Svjetsko nogometno prvenstvo najveće je sportsko natjecanje iza Ljetnih olimpijskih igara. Za 33 dana oči svijeta bit će fokusirane na Rusiju i tamošnje nogometne arene gdje će 32 reprezentacije pokušati ostvariti svoje ciljeve.

Veliki posao čeka izbornike, koji će ubrzo krenuti sa završnim pripremama kako bi što bolje spremili igrače. Kratke pripreme iziskivat će poseban pristup, no većina stratega već je bila u toj ulozi i zna kako izvući najbolje od umornih ratnika iza kojih je većinom naporna klupska sezona. Izbornički posao osim velike časti nosi i veliku odgovornost. Svi smo mi pomalo izbornici, svi imamo svoju viziju kako bi trebalo posložiti reprezentaciju, nije to samo hrvatski specifikum.

Odgovornost često prati i dobra plaća, a nekako je pravično da najviše zarađuje čovjek koji je s najdužim stažom na klupi jedne od najuspješnijih reprezentacija - Joachim Löw. Već 12 godina ovaj 58-godišnji stručnjak vodi Elf, na tri Eura reprezentaciju je doveo do jednog finala i dva polufinala, dok je na SP-ima osvojio prvo broncu, a na zadnjem su Nijemci došli do četvrte krune najboljih na svijetu. Godišnji ugovor s DFB-om, objavio je Mirror, donosi mu 3,8 milijuna eura, na to treba dodati i razne sponzorske ugovore koji tu zaradu udvostručuju. Nije ni čudo da je Löw do sada odbijao pozive klubova, a ugovor ga veže do 2020. godine.

Na drugom mjestu je dvojac koji vodi Francusku i Brazil, Deschamps i Tite godišnje dobivaju 200.000 eura manje nego Löw. Slijedi izbornik Furije Lopetegui, te Stanislav Čerčesov. Izbornik Rusije, koji je najviše na meti kritika, godišnje inkasira 2,5 milijuna eura.

Gdje je tu Zlatko Dalić? S plaćom od 546.000 eura godišnje zauzima 23. mjesto među svim izbornicima, s time da strateg prvog suparnika Vatrenih Gernot Rohr u Nigeriji prima 498.000, a islandski izbornik Hallgrimsson 697.000 eura. Daleko ispred sve trojice je Sampaoli koji za vođenje Messija i suigrača dobiva 1,9 milijuna eura.

Svi, uključujući i Löwa, mogu sanjati plaću koju je prije četiri godine imao Fabio Capello vodeći Rusiju u Brazilu. Talijan je tada ima 7,6 milijuna eura...

Linker
26. travanj 2024 18:17