Cropix, Getty Images, sn ilustracija
UVIJEK JE BIO POSEBAN

HRVATSKA PRVI PUT OD 96' NEMA PLAVI DRES Evo kako se kroz 22 godine mijenjao imidž Vatrenih, Nike za SP u Rusiji dizajnirao nešto totalno drugačije!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 02. travanj 2018. 14:36

Dobro se sjećamo Calabara, nigerijske luke u Gvinejskom zaljevu, tamo još 1999. kad je Hrvatska igrala jednu od utakmica Svjetskog prvenstva U-20. Na ulicama tog grada vidjeli smo djevojku i mladića kako zagrljeni hodaju u kockastim dresovima kojima je na poleđini bilo otisnuto “Šuker”.

Jedanaest godina kasnije u Sowetu, predgrađu Johannesburga, za vrijeme SP-a 2010, dvojica bosonogih klinaca u donjem rublju, osvanuli su u “kockicama”, ovaj puta je na leđima pisalo “Boban”.Afrika, Azija, Južna Amerika... bilo gdje je dres Vatrenih najprepoznatljiviji hrvatski brand.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji Vatreni će igrati u novim dresovima, koje je, naravno, dizajnirao Nike. U njima su već odigrali utakmice protiv Perua i Meksika. Prva je garnitura prepoznatljiva s nešto većim kvadratićima nego ranije. Tako će se lakše vidjeti brojevi i prezimena igrača.

Rezervni dres trebao je crn s plavim motivima, a leđa potpuno crna te se na njima nalaze bijeli brojevi i prezimena koja su jasno vidljiva.

Rad akademskog slikara Miroslava Šuteja za povijesnu utakmicu s Amerikancima u Zagrebu odredio je sve buduće dresove hrvatske reprezentacije. Temeljni uzorak povijesni je hrvatski grb, naša šahovnica. U “kockastom” dresu Vatreni su se pojavili na svom prvom velikom natjecanju, Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996, a dvije godine kasnije u Francuskoj, gdje je Hrvatska osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, “kockice” su se vijorile na bijeloj pozadini, a pojavio se i plavi dres s “kockicama” ispod rukava. Taj se dres kasnije dobio još nekoliko varijanti.

Svjetsko prvenstvo 2002. u Japanu i Koreji ostat će upamćeno po Ivici Oliću i njegovu problemu s skidanjem dresa nakon što je zabio onaj legendarni pogodak Italiji. Taj dres je upijao znoj i hladio tijelo, ali teško se navlačio i skidao.

Dres koji je bio dizajniran za SP 2006. u Njemačkoj jedan je od najljepših, barem je takva percepcija javnosti. Naprijed je bio klasičan, sa žarkim crvenim bojama, a na leđima bijeli s plavim brojem.

Ima još zanimljivosti oko dresova. Recimo, za razliku od Eura u Austriji i Švicarskoj, gdje Hrvatska nije odigrala niti jednu utakmicu u prvom dresu, u Ukrajini i Poljskoj sve tri je odigrala u “kockastoj” garnituri.

Linker
26. travanj 2024 19:50