Lars Baron/Getty Images
RUSIJA BEZ VELIKIH IMENA

KAKAV BI SE TO DREAM TEAM MOGAO SLOŽITI Broj zvijezda koje neće igrati na SP-u povećava se iz dana u dan: Mundijal bez Ibre, Benzeme, Icardija...

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 26. svibanj 2018. 10:59

Nesretni velikan talijanskog i svjetskog nogometa Gianluigi Buffon trebao je postati prvim čovjekom koji je bio dijelom svoje reprezentacije na čak šest izdanja nogometnih SP-a. Nažalost po njega, ali i njegove suigrače iz momčadi “azzurra”, tako nisu mislili Šveđani, točnije Jakob Johansson, koji je u “baražu” za odlazak u Rusiju zabio jedini pogodak u dvije međusobne odlučujuće utakmice.

Buffon će tako, uz Nijemca Lothara Matthäusa i Meksikanca Antonija Carvajala, biti i ostati jedan od samo trojice igrača, koji su bili dijelom svojih nacionalnih momčadi na po pet izdanja nogometnih mundijala. Propustio je priliku biti jedan, jedini i neponovljivi i pitanje je hoće li ikada ikoji igrač doći u takvu priliku. No, na stranu taj statistički podatak, to i nije tema ove “priče”.

Jeste, ali samo u smislu isticanja Buffona kao jedne od velikih nogometnih globalnih zvijezda, kojih neće biti s nama u Rusiji na predstojećem SP-u. Kad smo već kod Švedske, koja je u crno zavila Buffona i cijelu Italiju kao četverostrukog prvaka svijeta iz 1934., 1938, 1982. i 2006., kad je veliki “Gigi” i sam postao prvakom svijeta, i ona će na SP-u u Rusiji igrati bez jednog velikana. Naravno, to je Zlatan Ibrahimović (37), za kojeg se nije našlo mjesto ni na širem popisu izbornika Jannea Anderssona koji je zaključio da mi drčni i arogantni igrač, kakav je sadašnja zvijezda LA Galaxyja, može samo narušavati sklad u svlačionici. Čovjek koji je toliko često potezima na terenu zadivljavao nogometni svijet i koji je za Švedsku odigrao 116 utakmica i zabio 62 pogotka, nije, dakle, više poželjan u nacionalnoj momčadi.

Ako se dalje nastavi niz onih velikana kojih neće biti na SP-u, ali iz redova reprezentacija koje se uopće nisu plasirale u Rusiju, onda se uz Buffona moraju najprije istaknuti njegovi suigrači Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Stephan El Shaarawy...

Taj niz može se nastaviti sa Slovencem Janom Oblakom, Ekvadorcem Antonijom Valencijom, Austrijancem Davidom Alabom, Čileancima Arturom Vidalom i Alexisom Sanchezom, Turčinom Ardom Turanom, Realovim Velšaninom Garethom Baleom, izvrsnim Borussijinim Gaboncem (nesuđenim Francuzom) Pierre-Emerickom Aubameyangom, Slovakom Marekom Hamšikom...

O Arjenu Robbenu, Wesleyju Sneijderu i ostalim Nizozemcima ne treba ispredati neku posebnu priču kao i o Talijanima jer su i jedni i drugi apsolutno najveći gubitnici kvalifikacija za Rusiju.

No, glavni dio priče o onima koji neće vidjeti SP odnosi se na brojne igrače čije su se reprezentacije plasirale na SP. I od njih, kao i od onih prvospomenutih mogla bi se složiti vrlo jaka 11-orka sposobna za najveće dosege.

Francuzi koji će u boj za svoj drugi naslov bit će bez Karima Benzeme, koji nije igrao za “tricolore” još od 2015. Zvijezda Reala svjestan je da u momčadi neće biti dok je izbornik Didier Deschamps. U istoj je ulozi i Laurent Koscielny koji je ozlijedio Ahilovu petu u porazu Arsenala u polufinalu Europske lige od Atlética. Nakon finala Europske lige između Marseillea i Atlética, čini se izglednim da je i Dimitrija Payeta ozljeda izbacila s popisa igrača za Rusiju.

Kako je s Francuzima, tako je i s Englezima. Ozljeda ligamenata koljena izbacila je Alexa Oxlade-Chamberlaina. Izbornik Gareth Southgate ne može računati i na Jacka Wilsherea i Joea Harta.

Brazil je, kao i uvijek, jedan od favorita, no zasigurno to neće biti ukoliko Neymar ne bude onaj pravi, a i njega je u zadnje vrijeme mučila ozljeda. Friške informacije govore da će biti spreman, i to već za pripremnu utakmicu protiv Hrvatske 3. lipnja u Liverpoolu. Zvijezda PSG-a u utorak je odradila prvi trening nakon više od tri mjeseca. Tijekom sat vremena u trening-kampu u Teresopolisu driblao je između čunjeva i šutirao na gol, što je pozitivna vijest za izbornika Titea. Podsjetimo, ozljeda koljena tijekom finala francuskog kupa je iz momčadi izbacila Danija Alvesa.

Njemačkom “bossu” Joachimu Löwu trenutačno je najveća briga Manuel Neuer za kojeg je predsjednik Bayerna Jupp Heynckes rekao da se bezuspješno pokušava oporaviti od dugotrajne ozljede stopala.

Argentinski izbornik Jorge Sampaoli, pak, ne može računati na Bayernovog Fernanda Gaga (također koljeno) kao i na Maura Icardija, najboljeg strijelca Serie A, koji je otpao sa šireg popisa od 35 igrača. Istu su sudbinu doživjeli i Javier Pastore, Angel Correa i Carlos Tevez...

“Zub vremena” presudio je još ranije Xavieru Hernándezu, za njega je bivši španjolski izbornik Vicente del Bosque bio izjavio da je za “furiju” bio važniji i od njega samog na klupi. U svakom slučaju, Mundijal bez njega, nakon što je briljirao 2010., bit će kao jelo bez začina.

Nakon što su briljirali na Euru u Francuskoj, Islanđani su osigurali povijesni prvi nastup na SP-ima, ali su ostali bez Evertonovog veznjaka Gylfija Sigurdssona. Izbornik Heimir Hallgrimsson odlučio ga je pričekati i on možda ipak zaigra u Rusiji...

Linker
18. travanj 2024 16:13