Matthias Hangst/Getty Images / Getty Images
VELIKI INTERVJU

KAPETAN NJEMAČKE EKSKLUZIVNO ZA JL: 'Ne mogu ni zamisliti da Luka ode iz Reala, sjajno je igrati s njim, a Hrvatska ima odličnu ekipu u Rusiji!'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 15. lipanj 2018. 15:39

Nakon dva života u betonskoj džungli, put nas je jučer nanio prema moskovskoj suburbiji. Točno 17 stanica metroa i tisuću rubalja taksija jugozapadnije od nas, smjestio se svjetski prvak. No kao što je dosad sve konfuzno i hektično na ovom Mundijalu, takva je morala biti i putešestvija...

Fifa je, naime, obznanila da će se presica Njemačke održati u trening kampu moskovskog CSKA, no došavši tamo, blijedi i nijemi pogledi ruske policije govorile su jasno i glasno “Njet!”. U nekoj moskovskoj nedođiji trebalo je mijenjati rutu, jer se, dakle, otamo trebalo hitno prebaciti u 10-ak kilometara udaljenu službenu bazu Elfa - Vatutinki.

Dok smo vrtjeli brojeve i tražili prijevoz, koji je tamo, za moskovsko čudo - rijedak, pred nama su se odjednom pojavili naturalizirani Nijemac Sven te njegov kompa Miša, koji su, uvidjevši dramu koju proživljavamo, ponudili usluge svog vozača, koji nas je šutke, bez potrebe paljenja sirena u automobilu, odveo do njemačkog doma. Nismo pitali tko su i što su, bilo bi bezobrazno...

REUTERS/Ruben Sprich
REUTERS

Njemačka je okružena zelenilom i mirom, no iz tog naizgled ogromnog zena, svako malo, ipak, niču duhovi. U druženju s njemačkim novinarom koji izvještava za Reuters, počelo je postajati jasno zašto je “elf” slavio samo jednom u posljednjih šest susreta.

- Sjećate se “slučaja fotografija”? E, taj čin, odnosno fotkanje Gündogana i Özila s Erdoganom, uz nekoliko intimnih posveta na društvenim mrežama, razjarilo je naciju. No to nije najveći problem ove momčadi. Problem je što se upravo to uvuklo u samu ekipu, i doima se kao da je razdire... - načeo je sam temu kolega Klauss.

- Löw je već jednom prešao granicu kada je pomilovao Reusa zbog vožnje bez vozačke dozvole, ovaj je put ponovno krenuo prati ruke, ali nije uspio. Nas novinare to toliko ni ne muči, oni su ipak podrijetlom iz Turske, no ljudi kući misle da je zapravo i previše stranaca u njihovu ponosu. A ta fotka ih je, kažem, potpuno rasrdila...

A sve to indirektno i direktno utječe, očito je, na psihu, ali i igru momčadi koja se od uloge favorita odjednom pretvorila u tigra od papira.

- Ova Njemačka se uvijek pripremala daleko od svih. I to joj je, koliko god to dosadno bilo, donosilo dobro. I sada smo daleko, ali sada im to ne čini dobro. Imam dojam da im treba nešto da se rasterete, podignu. Ujedno, nema ni prirodnog lidera, to su bili Lahm, Schweini, Mertesacker, ali Kroos to ipak nije. Sve o nama otkrit će prva utakmica, nisam siguran što smo spremni ponuditi - zaključio je kratki novinarski brifing kolega i uveo u presicu, koja je tri dana prije starta prvenstva i dvoboja s Meksikom bila usmjerena samo u jednu točku. Pogađate koju...

- U načelu, raspoloženje u momčadi je dobro. Jasno je da moramo podići razinu naše igre, pogotovo ako vidite naše zadnje dvije utakmice, ali imam dobre impresije o svojim suigračima i to unutar momčadi nije upitno - progovorio je prvi među jednakima, Toni Kroos naglašavajući: - Situacija s Erdoganom ne utječe na njih, niti nas. Gdje se god o tome piše ili priča, nije naša briga. Igrači dobivaju mnogo hejta preko mejla, ali svi to rade, ali što kada ti igrači zabiju pobjednički gol? Što ćemo onda...

Hipotetsko pitanje vrlo će brzo dobiti konkretan odgovor, no do tada pitanja poput ovoga bit će neizostavna.

- Ne, ne osjećam da se Nijemci bune protiv stranaca. Pogotovo ne Gündogana ili Özila. Mesut i Ilkay su sjajna primjer integracije, oni su uostalom pokrenuli škole za integraciju djece kroz nogomet. Ne trebamo secirati njih ili njihovu psihu, mi jednostavno trebamo ljude u top formi i to je jedino bitno.

Očito je da se Nijemci moraju riješiti balasta duha, koji je potpuno napadnut nakon dotičnog incidenta. Kao šlag se na torti pojavio i Karl-Heinz Rummenigge, koji je javno poručio Jeromeu Boatengu da može otići, da ima slobodne ruke, ako tako želi.

- Prvotno, ovdje smo zbog Njemačke, a ne kluba i to je primarno. Ne znam zašto je Rummenigge to kazao, ali niti me zanima - odao je nervozu Boateng, koji je dao naslutiti kako želi napustiti momčad Nike Kovača ovoga ljeta.

Ali i Rummeniggeova reakcija samo je poškropila još malo benzina na ionako vrelu njemačku žeravicu, u kojoj se isprepliće duh Erdogana, Rummeniggea, ali i smještaja, s obzirom na to da njemački novinari podbadaju da su dečki naučili na malo veći luksuz od ovoga koji se doima kao “školski centar”.

" frameborder="0" allowfullscreen>

Bilo je to zanimljivo gostovanje u njemačkom dnevnom boravku, koje je na kraju dobilo najbolji mogući hepiend, jer je glasnogovornik kimnuo glavom, što je označilo da je na red napokon stigao i Jutarnji.

Toni, jesi li pričao s Lukom oko ovog Mundijala, i što misliš o njemu, evo, španjolski mediji bombardiraju napise da će novi trener Lopetegui krenuti u redizajn momčadi, u kojem bi Luka ispao iz kombinacija...

- S Lukom se nisam čuo od kraja sezone, bilo je malo vremena za odmor, a potom smo se obojica koncentrirali na Mundijal, na krunu ove ionako fascinantne sezone - kazao je prvo Kroos pa podigao glavu: - Ne, nisam čuo da Luka odlazi i da vam budem iskren, to ne mogu ni zamisliti. Sjajno je i zabavno igrati s njime. Scenarij odlaska mi je nevjerojatan, jer Luka je neizostavni dio i simbol ove trofejne dinastije.

Trofejnom kani učiniti i Hrvatsku...

- Hrvatska ima odličnu momčad, sjajno je igrala na Euru 2016., gdje je kasnije ispala od Portugala, kasnijeg prvaka Europe... Mandžukić, Rakitić, Modrić... radi se o fantastičnim igračima koji očito čine odličnu reprezentaciju, ali prognozirati što bi mogli učiniti ovdje bilo bi neozbiljno. Naime, uz dužno poštovanje, ne zamaramo se drugim reprezentacijama, već samo sobom - zaključio je Toni Kroos.

Linker
23. travanj 2024 12:54