REUTERS/Kai Pfaffenbach
IVICA OLIĆ ZA SN

LEGENDA IZ PRVOG REDA GLEDALA KAKO NOVI HIT VATRENIH RUŠI VELIKANA 'Maršira poput brazilskog Ronalda, shvatio je da igrač ne živi od jedne utakmice'

IVICA OLIĆ ZA SN Pomoćni trener hrvatske reprezentacije bio je na finalu njemačkog kupa u Berlinu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. svibanj 2018. 18:16

Ivica Olić je u Berlinu, u gradu koji mu je u srcu, jer u njemačkoj je prijestolnici igrao za Herthu i upoznao suprugu Natali, iz lože za Bayernove legende uživo gledao kako Ante Rebić i Niko Kovač dovode navijače Eintrachta do delirija.

- Zasluženo su pobijedili. Bayern nije igrao ni približno kako može i zna, a Frankfurt je od prve minute bio totalno u utakmici, vidjelo se to u svakom duelu. Zabili su, zatim primili gol, tada je Niko napravio izmjene i prelomio utakmicu na svoju stranu. Bavarci više nisu imali šanse iz igre, samo iz prekida, kornera i slobodnjaka. Sve skupa to je bilo jako slabo od Bayerna, no s druge strane Rebić je demonstrirao silinu i moć. Strašno, strašno... Odigrao je vrhunski. S obzirom na to da je bio ozlijeđen, bojao sam se koliko će moći u tom tempu izdržati, ali ostao je na terenu skoro do kraja, zamijenjen je tek u 89. minuti - kazao nam je Olić javivši se iz Berlina.

Pametan potez

- Krasna večer. Mene je Rebić oduševio, brinuo sam se samo da mu se nešto ne dogodi razmišljajući da je imao stanku. Utakmica je bila teška energetski, sprintevi su bili stalno gore-dolje, ali je Niko napravio pametan potez kad je vidio da se umorio na lijevom krilu, gdje je morao pratiti Kimmicha, stavio ga je kao centralnog napadača, a tamo uveo svježeg. Tako je Reba ostao na brisanom prostoru s dvojicom stopera koje je unakazio. Kao Ronaldo, i to brazilski El Fenomeno, u najboljim danima. Tako je on marširao. Rebić je bio deset metara iza njih, zašprintao se i odnio loptu, Hummelsa je pregazio. I prvi je gol bio odličan, oduzeo je loptu Süleu pa na pas Boatenga imao sjajnu završnicu, ali drugi je bio demonstracija siline i moći.

Süle i Hummels izgledali su kao teretni kamioni. A odlični su igrači...

- Jesu. Gledao sam utakmicu u Münchenu, gdje ih je Rebić dva-tri puta pregazio, izvozao po krilu i namjestio Hrgoti dvije stopostotne prilike, no on je promašio. Već je tada pokazao da to može... U subotu je u još dva-tri navrata napravio nered, jednom bi sigurno bio gol da je suigrač pravodobno reagirao, ostao je za korak kratak, no izbacio je Sülea, i sam je mogao šutirati. Igra jedan na jedan došla je do izražaja.

Kakvu Niko Kovač ima čarobnu formulu da ga je toliko podigao, od igrača koji je padao u zaborav do zvijezde finala DFB kupa?

- Rebića pola svojeg ugovora mora dati Kovaču - nasmijao se Olić dodajući:

- On je jedan od rijetkih trenera koji bi ga toliko trpjeli. No, prije svega, bitno je što ga je Niko znao. Reba je bio mlad igrač, ne bih rekao da je pravio probleme, međutim nije imao kontinuitet. Iz Splita je u Fiorentinu došao s potencijalom, ali to je ogroman skok. Kasnije se našao u RB Leipzigu, koji je stvarao ekipu za prvu ligu, tamo su svi rekli - talent da, no nema konstantu. Niko je još od mlade reprezentacije vidio o kakvom je igraču riječ, vjerovao je u njega, nastojao da počne svoje kvalitete pokazivati iz tjedna u tjedan. Ne živi se od jedne utakmice, nego od ponavljanja dobrih nastupa. Rebić je to ove sezone shvatio. Sad će ispasti da me nije čudilo što je napravio na Olimpijskom stadionu, međutim gledao sam ga pet-šest puta, protiv snažnih ekipa, u svakom je susretu bio najbolji na terenu. Isto tako i u dresu reprezentacije protiv Meksika. Naravno da je ova utakmica šlag na torti. Igra u visokom ritmu, čudo je, zapravo, da se tako brzo vratio u formu nakon što je mjesec i pol dana bio aut. Raduje nas da nam u reprezentaciju dolazi zdrav i spreman za Svjetsko prvenstvo. U Rusiji nam može biti važan kotačić u ekipi s obzirom na to da smo svi upoznali njegove vrijednosti.

Milano, Italija, 161114.
Stadion San Siro.
Kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo 2016. godine izmedju reprezentacija Italije i Hrvatske.
Na fotografiji: Ivica Olic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Kakvi su mu igrački dometi u karijeri? Ponetko će kazati, Kovač je otišao u Bayern, možda ga povede i na Allianz Arenu.

- Sigurno će sad biti pod povećalom i puno većih klubova, vidjet ćemo nakon Rusije što će se događati na tržištu. Vjerujem da Rebić može biti jedno od otkrića Svjetskog prvenstva. Uz taj svoj potencijal i igre koje će u budućnosti pružati zacijelo će zapasti za oko velikim klubovima, pogotovo nakon ovakvih utakmica gdje srušiš Bayern. Neće biti lako Eintrachtu zadržati ga, no oni će trljati ruke jer su ga dobili za mali novac, a sad imaju dijamant.

Veliko veselje

Olić je u Berlinu razgovarao Fredijem Bobićem.

- Prije utakmice rekao mi je da je Rebić strašan potencijal i da se svi nadaju da će se razviti u pravom smjeru. I da će, s obzirom na svoje godine, igrati u najvećim klubovima.

Jeste li se vidjeli s Kovačem ili Rebićem?

- Čuo sam se s Antom, ne i vidio, jer oni su slavili, a ja sam ipak bio u suparničkom taboru, morao sam tugovati - nasmijao se Olić pa dometnuo:

ZAGREB, CROATIA - NOVEMBER 09: Ante Rebic (C) of Croatia in action against Kyriakos Papadopoulos (R) and Panagiotis Retsos (L) of Greece during the FIFA 2018 World Cup Qualifier Play-Off: First Leg between Croatia and Greece at Stadion Maksimir on November 9, 2017 in Zagreb, Croatia (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images / Getty Images
Ante Rebić

- Iako mi je bilo jako drago. Stvarno grandiozna sezona za njih, s Frankfurtom su drugu godinu zaredom u finalu DFB kupa, tko nije igrao u Njemačkoj, teško može zamisliti koliko je to teško. Za dva finala mora se poklopiti mnogo toga, a tek da osvoje... Ne mogu opisati kakav je to delirij bio među navijačima Eintrachta na stadionu i kasnije po gradu, kako je to izgledalo. Ne znam je li te noći itko u Frankfurtu spavao. Bio sam na strani Bayerna, ali stvarno sam uživao u veselju tih ljudi da su osvojili trofej nakon 30 godina. To ne može nitko platiti. Mislim da su sada Niko i Reba tamo kraljevi.

Kovač neće dugo slaviti, jer čeka ga još veći posao - Bayern.

- Za početak ne može biti bolje jer dolazi kao pobjednik, pa i ono malo skeptika koji su se pitali je li on taj vidjeli su da jest. Napravio je veliku stvar i u odnosu na ekipu, jer kao, dolazi trener iz Frankfurta, eto, sad vide tko je taj trener iz Frankfurta, on je uzeo kup. Drago mi je što će zbog toga imati još veći respekt prema njemu, što u Bayern stiže kao pobjednik. Siguran sam da će iz igračkog kadra Bavaraca izvući maksimum, da će ostvariti temeljne ciljeve, osvojiti njemačko prvenstvo i kup. Po mogućnosti doći i do samog kraja Lige prvaka. U Bundesligi Bayern nema velikog konkurenta, jer i Dortmund, i Schalke, i Leipzig, umjesto da se pojačavaju, svake godine prodaju najbolje igrače, smanjili su si šanse da naštete Bayernu. Međutim, u Ligi prvaka sve je više kvalitetnih klubova koji ulažu enorman novac. No Bayern je gigant, vodi uspješnu politiku, Niko je bio tamo kao igrač, isto vrijedi za Roberta, znaju kako taj klub funkcionira. Ovo je Nikina prva trenerska titula, mislim da će ih u budućnosti imati puno više.

Produžili su s Robbenom i Riberyjem, ali dobro bi im došla svježa krv.

- Mislim da bi se trebali pojačati s još dvojicom igrača, tada bi opet imali jako dobru ekipu. Za Niku se nadam da će nastaviti s prekrasnim pričama, naježim se kad se sjetim kakvu je euforiju donio navijačima Eintrachta. Svi su bili u bijelom, izgledalo je kao da je pao snijeg, emocije su radile...

Može napraviti nered

Ispričao je Olić još jednu crticu s Olimpijskog stadiona.

- Prije utakmice sam sjedio s negdašnjim igračima Bayerna Giovaneom Elberom, Claudijom Pizzarom i Martinom Demichelisom, razgovarali smo o hrvatskoj reprezentaciji, rekao sam im, imamo i u Frankfurtu jednog, ne budu li ga shvatili ozbiljno, može im napraviti nered. Ni ne sluteći da će biti takav nered. Poslije utakmice su me pet puta pitali je li to taj.

Linker
23. travanj 2024 17:02