REUTERS/Fabrizio Bensch
'NE ZAMARAM SE GOLOVIMA'

MARIO MANDŽUKIĆ ZA SPORTSKE NOVOSTI 'Na terenu ne priznajem ni Messija ni bilo koga drugoga. Imamo svoju igru i vjerujemo u sebe'

MARIO MANDŽUKIĆ Hrvatski centarfor imao je golemu ulogu u subotnjem trijumfu nad reprezentacijom Nigerije na startu vatrenog putovanja Mundijalom u Rusiji
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. lipanj 2018. 10:24

Nakon godina sigurnog statusa pomalo je nagrižen položaj Marija Mandžukića u reprezentaciji, bilo je pitanja treba li se naći u startnih 11. Na kraju nije sigurno što će izbornik odlučiti za pojedine sljedeće susrete, no velikim doprinosom golovima dao je najbolji prilog vlastitom rejtingu. Kao centarfor, kakvim ga izbornik Zlatko Dalić vidi, opasan je na više načina, čak i ako nije strijelac.

Nakon važne pobjede nad Nigerijom u Kalinjingradu, a prije Argentine u Nižnom Novgorodu koja kuca na vrata, rekao je sljedeće:

- Je, normalno da je važna. Znali smo i prije Svjetskog prvenstva da će nam prva utakmica biti jako bitna. Zbog svega, pa i sa psihološke strane. Lijepo je otvoriti Mundijal s pobjedom, sretni smo, ali ne smijemo se previše veseliti jer ništa nije riješeno. Eto, ponovno igramo za koji dan.

Kakva je recenzija izvedbe Hrvatske? Bili ste bolji, iako sigurno možete ponuditi i više, osobito u tečnosti igre, što se vidjelo i kad ste imali na terenu četvoricu napadača, i nakon što je izbornik napravio zamjene uvodeći veznjake.

- Točno. Iako, svi nešto olako shvaćaju naše protivnike, kao da druge ekipe ne znaju igrati. Svaka momčad došla je na Svjetsko prvenstvo zasluženo, vidjeli ste i po drugim rezultatima da nema lakih suparnika. Igrali smo kako smo se dogovorili, Nigerija je isto pokazala da je opasna, nismo primili gol, to je najbitnije. Možemo uvijek bolje i tome ćemo težiti.

GOLOVE S UTAKMICE HRVATSKA - NIGERIJA POGLEDAJTE OVDJE

Mandžukić je odigrao borbenu, ratničku, pravu utakmicu, iako službeno nije strijelac “kumovao” je autogolu Eteba i iznudio kazneni udarac, što je ovaj put bilo sasvim dovoljno za pobjedu protiv afričkog suparnika.

- Klupska sezona nije ostavila traga na meni, spreman sam. Šutim i radim kao i svih zadnjih godina. Ne zamaram se postizanjem golova, zamaram se samo pobjedama, o njima sam ovisan. Jedino mi je bitno da dobivamo, a ekipi mogu puno pridonijeti, to sam dokazao milijun puta, tako ću nastaviti i dalje.

U utakmicu s Argentinom ulazimo s tri boda, oni imaju jedan, to može pomoći da budete malo rasterećeniji jer čak ni poraz ne bi bio dramatičan, ostala bi otvorena vrata prolaza u utakmici s Islandom.

Iako Hrvatska nikad u trećem kolu nije pobijedila, kad joj je trebalo za plasman u nokaut-fazu.

- Sa psihološke strane bitno je što smo napravili, to su vrijedna tri boda na kontu, a jasno da ćemo i ostale dvije utakmice jednako ozbiljno shvatiti. Ništa se u našem pristupu neće promijeniti. Argentina? Imamo svoju igru i vjerujemo u sebe.

Nakon dvadeset godina prva pobjeda na startu Mundijala, je li to najava i premijernog prolaska skupine još od bronce?

- Ako svi budemo vjerovali u to i davali sve na terenu, kao što smo s Nigerijom, tada te nagradi i sreća, koja je jako bitna u nogometu. Ja vjerujem, a siguran sam da i suigrači vjeruju, da ćemo uspjeti.

Kakav ste s Messijem? Pamti se utakmica Lige prvaka Juventus - Barcelona u kojoj ste ga “klepnuli“, a i lakat je osjetio? Mogao bi to biti zanimljiv susret.

- Ha, na terenu ne poznajem nikoga. To su protivnici koji me žele pobijediti, ništa čudno. Oni mene žele pobijediti, ja im neću dati da u tome uspiju. I to je cijela priča. Isto vrijedi za Messija i bilo koga drugoga.

Na dan dvoboja u Kalinjingradu pogledali ste film o francuskoj bronci, koliko vam je to pomoglo po pitanju motivacije?

- Je, malo smo pogledali, mislim da je to bilo skraćeno jer nismo imali toliko vremena. Bile su i neke utakmice naše generacije, miješano s ovim prije, lijepo je to bilo vidjeti.

Atmosfera među hrvatskim navijačima je odlična, sigurno će nacionalna vrsta imati jaku podršku i u Nižnom Novgorodu, a vjerojatnoi mnogi već gledaju i dalje u turnir, nakon skupina. Pogotovo će biti tako napravite li dobar rezultat i u drugom kolu, iako je moguće da ništa ne bi bilo riješeno.

- Kockice su se nalazile svuda, gdje god sam bacio pogled na tribine, svaka čast navijačima. I cijenim da je bilo tako. Bili smo smješteni u hotelu blizu glavnog gradskog trga, čuli smo sve naše pjesme, super je bilo, svaka čast navijačima, nadam se da će ih biti još više. Stvarno su nam potrebni, moramo biti svi zajedno i onda ćemo skupa, ako Bog da, nešto i ostvariti - podvukao je na kraju Mario Mandžukić.

'PRSTI’ KOD PRVOG GOLA

Modrić je izveo korner, Rebić visoko skočio, glavom prebacio loptu na četiri-pet metara, bacio se Mandžukić, također glavom pokušao zakucati loptu u mrežu, ali ona je pogodila u petu Eteba u završila tamo gdje treba.

‘PRSTI’ KOD DRUGOG GOLA

Modrić je izveo korner, u šesnaestercu je Ekong hrvačkim zahvatom srušio Mandžukića, oborio ga je na zemlju s obje ruke. Bio je to klasični kazneni udarac. Sigurno ga je izveo Modrić, vratara je poslao u jednu, loptu u drugu stranu.

Linker
20. travanj 2024 14:55