Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
VATRENA OFENZIVA

NAJVAŽNIJA UTAKMICA SVE JE BLIŽE, A VATRENI IMAJU JEDAN OZBILJAN PROBLEM Kako će ga Dalić riješiti? Brazil je bio savršen jer nas je razgolitio...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. lipanj 2018. 21:50

Pustimo Messija i spektakularne priče o nadmetanju s najboljim od najboljih, ionako su okupirale medije pod plaštem utakmice s Brazilom, u Iličevu će Zlatko Dalić imati dovoljno vremena crtati postavu za Nižni Novgorod i Argentinu. Pred Vatrenima je glavni zadatak Nigerija. Hrvatska je na startu svjetskih prvenstava dobila jedino Jamajku i tada stigla do brončane medalje, kasnije je padala od Meksika i dvaput Brazila. Treba li dalje tražiti “strateške razloge” zašto je dvoboj u Kalinjingradu ovog časa najbitniji...

U tom susretu izbornik će sigurno ponuditi barem donekle drugačiji sastav nego sa Selecaom, a da bi se uzela tri boda valja odigrati ofenzivno i kreativno, uvjerljivu i nadahnutu utakmicu. No, Hrvatska ima opipljiv problem napada, a statistika otkriva da je aktualni prosjek u 2018. najgori u njenoj povijesti!?

Reuters/Andrew Boyers
Action Images via Reuters

Razgolićene stvari

Za Euro u Francuskoj mnogi će reći da je, barem u skupini, napad bio na visokoj razini, međutim koliko se pogodaka slilo na konto: jedan Turskoj, po dva Češkoj i Španjolskoj, niti jedan Portugalu. U kvalifikacijama za SP, osim šestice Kosovu u Skadru, Kockasti su zabijali: jedan Turskoj, jedan Finskoj, dva Islandu, jedan Ukrajini, nula Islandu, jedan Kosovu, nula Turskoj, jedan Finskoj, dva Ukrajini. U doigravanju nula u Pireju i kao pravodobna iznimka četiri Grčkoj u Zagrebu. U tekućoj 2018. u tri prijateljske utakmice nula Peruu, jedan Meksiku, nula Brazilu. Pripremajući se na Mundijal, Dalićevi dečki zabili su jedan gol u tri nastupa.

sn

Brazil je bio savršena utakmica jer je sve razgolitilo, nakon što su odavno statistike u klubovima pokazale da Kockasti nemaju izrazitog golgetera. I koliko je važno da vezni igrači sudjeluju u igri, da bez njihova ubacivanje iz drugog plana i ulaska u kazneni prostor nema ni kvalitetnog posjeda ni tečnih akcija, da je Rebić daleko ubojitiji na lijevoj strani, a Perišić i dalje asocira na Ferrari kojem je otišla getriba. Nikako da prebaci u višu brzinu. Kramarić, Mandžukić ili Nikola Kalinić, kojem god pripadne centarforska rola, rijetko dočeka pravu loptu, braniči čiji je ofenzivni doprinos vrlo značajan daju škrto i malo. S rješenjima kao što je Vida lijevo, gotovo ništa.

Treba nam igra

Svaki trener zna da je lakše složiti obranu nego uigrati napad, Dalić ima malo vremena da izbrusi ideju i odabere prave ljude. Za Nigeriju, koja je fizički moćna, treba nam igra…

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 12:  Lionel Messi of Argentina is challenged by Mateo Kovacic of Croatia during an International Friendly between Argentina and Croatia at Boleyn Ground on November 12, 2014 in London, England.  (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)
Mike Hewitt/Getty Images

- Jako su me začudili Kovačić i Brozović koje uopće nisam vidio, ne sjećam se ni jednog važnog njihova poteza - započeo je Otto Barić, negdašnji izbornik, da bi o napadu konkretno kazao:

- Jako slabo je igrao Perišić. Rebić se trudi, dobar je, bit će nešto od njega, ali mora još više. Glavom je dobro pucao, mogao je biti gol, ali, nažalost, nije. Meni se sviđa Kramarić, ne znam uopće kako dolazi do toga da bude sporan. Međutim, Andrej je puno bolji kao drugi napadač, iza jednog centarfora. Nadam se da će u petak u Osijeku biti golova…

Barić predlaže kako nadigrati Nigeriju: s Rakitićem i Modrićem u sredini, Perišićem i Rebićem na bokovima, Kramarićem kao polušpicom i Mandžukićem u vršku napada.

- To je najbolje što možemo napraviti. Iako ne smijemo zaboraviti ni Nikolu Kalinića. Dakle, Perišić bi trebao biti jedno od krila, ali mora se razigrati, takav kakvog smo vidjeli u nedjelju ne. No, na toj utakmici najviše mi se nisu svidjeli Kovačić i Brozović. Kovačić bi morao izgraditi način da bude opasan za gol, on to uopće nije. S Nigerijom će biti teško, moramo ih napasti, ali što vrijedi to reći ako vidim, bez obzira što je to bio Brazil, jer nisu oni baš tako dobro igrali, da nemamo igrače koji žele u šesnaest metara, koji igraju tako da budu srušeni. Eto, to je poanta svega.

Ivan Klasnić, Vatreni sa 41 nastupom i 12 golova, sudionik dva europska i jednog svjetskog prvenstva, sam napadač, kaže:

- Ne trebamo sad kritizirati ekipu zbog igre u napadu, pripremamo se za Svjetsko prvenstvo, igrali smo protiv Brazila koji će biti jedna od jačih momčadi u Rusiji. Moramo gledati pozitivno, odigrali smo dobro prvo poluvrijeme, to što nismo dolazili u prave šanse je i do kvalitete Brazila, ali sada mogu reći da će dečki biti spremni za SP i da možemo očekivati prolaz u drugi krug. A potom da i nešto osvojimo.

Vrijeme je...

U koga polažete najviše nade?

- Imamo dobru ofenzivu i to će pokazati na Svjetskom prvenstvu. Neću sad imenom reći tko će zabiti najviše golova, trebamo igrati skupno, svaki za svakog, a najvažnije je kako ćemo proći na startu s Nigerijom.

Držite da nemamo problem strijelaca?

- Moramo kompaktnom igrom dolaziti do golova, kao na Euru, kad smo igrali dobro, ali nije bilo sreće - konstatirao je Klasnić.

Dalić je optimist, njegove su riječi “Hrvatska će uvijek zabiti, važno je da ne primimo”. Brazil ih nije potvrdio, ali pripreme nisu za Anfiled nego za Rusiju. Vrijeme je da napad proradi... Nemamo Neymara, Messija ili Ronalda, ali i daleko manje zvučni ofenzivci više zabijaju.

Linker
18. travanj 2024 04:24