Action Images via Reuters/John Sibley
SPREMA SE ŠOU

NIGERIJCI OD MINERALNE VODE ŽELE NAPRAVITI ČAROBNI NAPITAK ZA HRVATSKU Prvi protivnici Vatrenih smjestili kamp na zanimljivoj lokaciji

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. lipanj 2018. 16:35

Naš prvi protivnik na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, reprezentacija Nigerije, smjestio se u gradu Jesentukiju u južnom dijelu Rusije u području sjevernog Kavkaza. U ovom gradu deset posto stanovništva čine - Grci! Konačno, “kavkazis” na grčkom znači sjajan led.

Ovdje ćemo provesti nekoliko dana prateći Super orlove, kako navijači nazivaju reprezentaciju Nigerije. Vidjeti ćemo kako treniraju momci Gernota Rohra, što spremaju Hrvatima za ogled u Kalinjingradu. Naša novinarska momčad smjestila se u 43 kilometra udaljenom gradu Mineralnije Vodi. Naravno, niste trebali tražiti rječnik, zar ne? Na hrvatskom jeziku ime tog grada u prijevodu znači - mineralne vode. Ako bude dobrog vina, moći će se, valjda, smiksati kakav dobar gemišt...

Mineralnije Vodi zapravo su lječilište, popularno još od 19. stoljeća, tako da nije preporučljivo ovdje miješati vino i vodu, već bi se valjalo zadržati samo na vodi. Čak ga je opisao i Ljermontov u romanu “Junak našeg doba”. Tu ima izvora ljekovite mineralne vode, tako da hotele - koje ovdje svi zovu sanatorijima - uglavnom posjećuje starija klijentela. Kavkaske su mineralne vode klasik ruskog “hidrotermalnog turizma”, a mnogo ih je smješteno u dolinama između Kaspijskog i Crnog mora. Ovamo je intelektualna i boemska elita 19. stoljeća dolazila poradi liječenja i nadahnuća; osim već spomenutog Mihaila Ljermontova, po inspiraciju su ovamo dolazili Lav Tolstoj, Aleksandar Puškin... Kažu da ovdašnja voda liječi želudac i jetru. Doduše, ne bismo se kladili da je spomenuto društvo baš ispijalo (samo) mineralnu vodu.

Soccer Football - International Friendly - Czech Republic vs Nigeria - Rudolf-Tonn-Stadion, Schwechat, Austria - June 6, 2018   Nigeria team group    REUTERS/Heinz-Peter Bader
REUTERS/Heinz-Peter Bader

Sprema se show

Nigerija je, eto, ovamo također stigla po nadahnuće da bi prvo sredila - Hrvatsku! Vrlo ćemo brzo u Kalinjingradu vidjeti hoće li čarobna i ljekovita voda Johnu Obiju Mikelu, Victoru Mosesu, Ahmedu Musi i ostalima pomoći u sudaru s našim dečkima. Nadamo se da neće, valjda nije baš toliko učinkovita.

Nigerija će nakon dolaska u svoj kamp u Jesentukiju odraditi otvoreni trening u Jesentuki Areni. Kako se najavljuje, domaćini spremaju spektakl za prvi trening Nigerije, a tako će biti u svim gradovima u kojima su smješteni kampovi reprezentacija koje nastupaju na Svjetskom prvenstvu. Rusi se žele pokazati kao sjajni domaćini, sve će učiniti da svijetu pokažu da je njihova država bila zaista najbolji izbor za ovaj Mundial. Vole Rusi spektakle, njihovi su sletovi i vojne parade i dan-danas svjetske atrakcije, ne zaostaju nimalo za onima iz bivšeg SSSR-a.

Mourinhovo mišljenje

Po onome što znamo, na prvom treningu Nigerije okupit će se oko 500 posjetitelja, a najviše će biti mladih, studenata sportskog fakulteta i djece iz sportskih škola. Inače, Nigerijci su smješteni nedaleko od svog kampa u hotelu Sanatorium Istočnik, zdanje ima četiri zvjezdice. Od Jesentukija do Kalinjingrada, gdje se u prvoj utakmici skupine sudaraju Nigerija i Hrvatska, ima 2.826 kilometara. Nigerijci svom kampu u Jesentukiju ostaju do kraja natjecanja u skupini, a ako se plasiraju u drugi krug, postoji mogućnost promjene kampova, po onome što sada znamo, tražit će one najbliže gradovima igranja. Mi se ipak nadamo da im to neće trebati te da će već nakon prvog kruga krenuti za Lagos. To bi značilo da će u drugi krug Argentina i - Hrvatska. Ma što o tome mislio Jose Mourinho, koji će na Svjetskom prvenstvu u Rusiji raditi kao komentator jedne ruske televizije i za taj posao inkasirati oko 2 milijuna eura. On je naime prognozirao da će iz naše skupine u drugi krug proći Argentina i - Nigerija. Izgleda da se kultnom portugalskom treneru Hrvatska zamjerila još onog dana kad ga je onako čvrsto zagrlio i stisnuo Kruno Jurčić. Šalimo se, naravno, ali eto, on daje prednost Nigeriji.

Neobičan dizajn

Nigerija zasada kotira kao broj 1 SP-a kad je u pitanju dizajn dresova. Naravno da se o ukusima ne raspravlja, ali razni modni gurui oduševljeni su dresovima kojima dominira kričavozelena boja. Kažu da nije slučajno da taj Nikeov dizajn podsjeća na onaj iz 1994. godine, kad se Nigerija prvi put plasirala na SP, koji se tada održavao u SAD-u. Uvjerljivim pobjedama protiv Bugarske i Grčke osigurali su plasman u osminu finala, gdje ih je izbacila Italija u režiji Roberta Baggija. Ta je godina posebno urezana u pamćenje te nogometom zaluđene nacije, žele je ponoviti u Rusiji. Na nju se podsjetilo, eto, dizajnom dresova. Mi se nadamo da neće i rezultatom... Vjerujemo da Super orlovi u Kalinjingradu neće visoko letjeti, da im neće pomoći ni ljekovita kavkaska mineralna voda.

Linker
14. travanj 2024 01:47