Kamp nogometne reprezentacije Nigerije smješten je u gradiću Essentuki na kavkaskom području
 CROPIX
DAVORIN OLIVARI IZ RUSIJE

ODMAH SU POKAZALI DA SE NE BOJE NIKOGA, PA NI VATRENIH Nigerijci pet dana prije utakmice s Hrvatskom tražili poseban tretman od FIFA-e

Gernot Rohr i njegovi štićenici tek su sinoć kasno navečer došli u svoj kamp u gradu Jesentukiju
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. lipanj 2018. 14:01

Nigerijcima se svidjelo u Tarči. To je, inače, hrvatski naziv za Bad Tatzmannsdorf, selo u Burgenlandu, kod nas poznatom kao Gradišće, gdje se pripremala Nigerija, ali svojevremeno i Hrvatska. Toliko im se svidjelo da Nigerija jučer popodne nije stigla u svoj kamp u Jesentukiju; društvo iz Afrike ishodovalo je posebnu dozvolu od FIFA-e da u kamp može stići četiri dana prije utakmice s Hrvatskom.

Naime, obveza svake reprezentacije koja igra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji bila je da pet dana prije prve utakmice odradi trening u svom kampu. U konačnici, Vatreni su jučer po dolasku u svoj kamp to i napravili. No Nigerija je u posljednji trenutak od Kuće svjetskog nogometa zatražila da im dopusti dolazak dan poslije. Dobili su dozvolu, tako da će danas u 17 sati odraditi otvoreni trening u Jesentuki Areni.

Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Mnoštvo čuvara

Zaključili su Nigerijci da im je bolje ostati još jedan dan u Austriji nego doći do Rusije. Hoće li im taj manevar pomoći u srazu s Dalićevim dečkima? Ipak, jučer kasno navečer, negdje oko 22 sata, Nigerijci su doputovali u grad, smjestili su se u hotelu Sanatorij Istočnik.

Budući da su Nigerijci u zadnji tren zatražili da dođu kasnije od predviđenog, hrvatski su novinari bili prvi u nigerijskom kampu u Jesentukiju. Na ulazu su nas dočekala dvojica policajaca, koji nisu imali pojma da Nigerija jučer neće odraditi trening u tamošnjoj Areni, gdje inače igra nogometni klub iz tog grada, koji se natječe u trećoj ruskoj ligi. Prošli smo svu proceduru, obveznu kontrolu prije negoli smo se spustili prema kampu, gdje nas je dočekalo mnoštvo čuvara. Naravno da nismo mogli ući u kamp, ali moramo istaknuti iznimnu ljubaznost članova lokalnog organizacijskog odbora, koji su s nama razgovarali oko sat vremena, kao da smo im bili nekakva atrakcija.

- Braćo Hrvati!

Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Tako nas je dočekao jedan čovjek srednjih godina, koji nam je brzo objasnio da je u mladosti igrao drugu grčku ligu u Panetolikosu. Ovdje deset posto populacije čine Grci, tako da nije neobično da je naš susretljivi domaćin nogometnu karijeru gradio u toj državi.

- Hoćete li proći skupinu? Je li Argentina bolja od Hrvatske? Nego, pazite se Nigerije... Tko je po vama favorit Svjetskog prvenstva?

Brojna pitanja

Pitanja su stizala s svih strana, mladi dečko po imenu Mark, navijač CSKA-a, pitao nas je koliko poznajemo ruske klubove.

- Meni je od Hrvata u Rusiji uvijek najbolji bio Ivica Olić. On je bio srce CSKA-a - kazao nam je Mark.

Istina, malo nas je razočarao jer je zaboravio da je Ola s CSKA-om osvojio Kup UEFA, ali mlad je dečko, bio je klinac kad se to dogodilo. Razveselio se kad je čuo da je Ivica sad član stručnog stožera Vatrenih.

- Vedran Ćorluka mi se jako sviđa. Sjajno je igrao u Lokomotivu. On vam je bitan igrač, zar ne?

Čarli je uvijek bio bitan, tako smo mu kazali. I tako, malo-pomalo oko nas su se počeli skupljati i momci iz osiguranja; nije da ih je baš zanimala Nigerija, nego samo Hrvatska... Nismo stekli dojam da su to govorili iz kurtoazije.

- Meni je najdraži hrvatski igrač Rakitić! Navijam za Barcelonu. Modrić? Ma, on igra za Real. Dobar je on, ali ne volim Real. Nego, Hrvatska je jaka, pa vi biste mogli biti favoriti za naslov prvaka svijeta.

Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

To nam je kazao jedan od naših sugovornika, a mi smo se samo sramežljivo smješkali...

- Kako ste vi Hrvati skromni... Dajte malo više optimizma! Ja bih uplatio na vas, a vi se ovako sramežljivo smješkate.

Nismo željeli ulaziti u neke velike analize, govoriti pokloniku naše nacionalne vrste da nismo prošli skupinu 20 godina, od 1998. Inače, kamp Nigerije smješten je u ekskluzivnom dijelu lijepog grada Jesentukija, koji ima oko 100 tisuća stanovnika. Kao i Mineralnije Vodi, gdje smo smješteni, nadaleko je poznat po lječilištima. Ali i po velikim imenima ruske i svjetske kulture. S ponosom će vam domaćini kazivati da su ovdje dugo živjeli Maksim Gorki, skladatelji Sergej Prokofjev i Sergej Rahmanjinov... Pored kampa je jezero, jedno od turističkih atrakcija sjevernog Kavkaza. A uz jezero su mnogi restorani, pa je mnoštvo ljudi jučerašnje poslijepodne provelo upravo ovdje.

Zaluđeni nogometom

Nakon odlaska iz kampa uputili smo se prema hotelu u kojem će boraviti Nigerijci, htjeli smo malo zaviriti u hotel gdje će izbornik Gernot Rohr (64) i njegovi momci smišljati taktiku za sudar s Hrvatskom. Pretpostavljali smo da će to biti nemoguća misija, ali zašto ne bismo probali, zar ne? Nismo uspjeli, na ulazu je kućica, ulaz je dopušten samo gostima hotela. S obzirom na to da ih je bilo, zaključili smo da Nigerija nije zakupila cijeli hotel. Ali vidjeli smo brojne čuvare koji su čekali kasnovečernji dolazak Nigerijaca.

- Konstanta koja vlada u Nigeriji je ljubav za nogometom - rekao je u predvečerje Svjetskog prvenstva predsjednik Nigerijskog nogometnog saveza Amaju Pinnick.

To je definitivno točno, vaš je reporter imao priliku biti na Svjetskom prvenstvu U-20 reprezentacija 1999. godine u Nigeriji, uživo je mogao vidjeti koliko je Nigerija zaluđena nogometom. Ipak, priča o nigerijskom reprezentativnom nogometu prepuna je zanimljivih situacija. Imali ste priliku čitati o premijama koje su Nigerijcima isplaćene u posljednji trenutak, sigurno ste čitali da je izbornik Rohr optužio nigerijske novinare da primaju novac i poklone od raznih nogometnih menadžera koji guraju svoje igrače... Kod Nigerijaca nikad mira.

Pa i ta molba FIFA-i da im dopusti da dan kasnije stignu u svoj kamp u Rusiji pokazuje da su Nigerijci, na neki način, posebni. Tražili smo jučer nigerijske novinare u Jesentukiju, ali ih nije bilo; izgleda da oni stižu skupa s reprezentacijom. Ipak, čini nam se da nakon što su dobili premije za plasman na SP, Nigerijci imaju jako dobru atmosferu. Oni “imaju svoj đir”, mogli bi biti neugodan suparnik.

Vjerojatno neće biti onako moćni kao kad su za njih igrali Emmanuel Amunike, Daniel Amokachi, Finidi George, Rashidi Yekini i ostali, ali sva ta priča oko Nigerije, pa i taj dolazak dan kasnije, pokazuju da imaju svoj stav, da se ne boje nikoga, pa ni Hrvatske.

Linker
23. travanj 2024 09:36