BRAUNSCHWEIG, GERMANY - MARCH 22: The official adidas match ball Telstar 18 is seen on a plinth prior to the 2019 UEFA Under21 European Championship qualifier match between U21 Germany and U21 Israel at Eintracht Stadion on March 22, 2018 in Braunschweig, Germany. (Photo by Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images)
Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images

PO UZORU NA LOPTU IZ 1970.

RUSI I SAUDIJCI OTVARAJU SVJETSKO PRVENSTVO SA 'SVEMIRSKOM LOPTOM' S njom su igrali kozmonauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 13.06.2018. u 12:44

 • Prva utakmica na Svjetskom nogometnom prvenstvu između Rusije i Saudijske Arabije u četvrtak na moskovskom Lužnikiju bit će odigrana sa "svemirskom loptom."

  Utakmica će se igrati s loptom koju su ranije na Međunarodnoj svemirskoj postaji koristili kozmonauti.

  Ruski kozmonaut Oleg Artemjev je loptu ponio sa sobom kada se u ožujku pridružio posadi Međunarodne svemirske postaje.

  U videozapisu koji je objavila ruska državna agencija za istraživanje svemira Roskosmos Artemjev i njegov kolega Anton Škaplerov, demonstrirali svoje nogometne vještine kada su zaigrali nogomet u svemiru. Kozmonauti su se vratili na Zemlju 3. lipnja, noseći sa sobom i loptu.

   

  Na svjetskom prvenstvu u Rusiji igrat će se loptom Telstar 18 koja je kreirana po uzoru na prvu adidas Telstar loptu koja je korištena 1970. godine na Svjetskom prvenstvu u Meksiku.

  Ime originalne lopte Telstar nastalo je kao skraćenica od “star of television” s obzirom na to da je Svjetsko prvenstvo u Meksiku bilo prvo koje se širom svijeta prikazivalo na televiziji. Danas ikona, Telstar 1970 bila je napravljena s dodatnim crnim panelima kako bi se lopta bolje istaknula na crno-bijelim televizijskim prijenosnicima čime je zauvijek promijenjen dizajn nogometnih lopti.

  Klasik je oživljen novim dizajnom panela s metalik printom i efektom grafičke teksture uz najmoderniju tehnologiju u proizvodnji lopte. Po prvi puta u povijesti u službenu nogometnu loptu Svjetskog prvenstva ugrađena je tehnologija NFC čipa čime Telstar 18 postaje najinovativnija lopta ikada. Čip omogućava interakciju s loptom pomoću pametnog telefona pri čemu korisnik dobiva pristup ekskluzivnom sadržaju i personaliziranim informacijama.

  Tagovi
  Iz drugih medija