REUTERS
PARTNERI U OBRANI

S KOJIM ĆE STOPERSKIM TANDEMOM ZAIGRATI DALIĆ U RUSIJI? Njih dvojica čine se kao sasvim logičan izbor, ali obojica imaju jedan problem

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. travanj 2018. 01:05

Ćorluka i Vida trenutno djeluju kao prvi Dalićev izbor, odnosno logičan statusima. Već duže vremena su zajedno, izuzmemo li ovaj dugi period Ćorlukina odsustva. To može biti teret tom igraču ukoliko u preostalih osam utakmica za klub ne dostigne najvišu razinu ritma. Ćorluka ima 32 godine, iskusan je, tehnički potkovan, i dobro se nadopunjava s mlađim, agresivnijim i hitrijim Vidom. No, i potonji plaća ceh prilagodbi novom klubu, imao je kiksova i sad je na klupi. Ti su tereti bili vidljivi u ‘visokoj obrani’ s Peruom, a zamaskirani u zgusnutoj formaciji s Meksikom.

Football Soccer - Croatia v Portugal - EURO 2016 - Round of 16 - Stade Bollaert-Delelis, Lens, France - 25/6/16
Croatia's Vedran Corluka, Domagoj Vida and Ivan Strinic react after Portugal's Ricardo Quaresma scores their first goal 
REUTERS/Carl Recine
Livepic
REUTERS/Carl Recine Livepic / REUTERS

Kada su Ćorluka i Lovren u pitanju, postoje zajednička iskustva, ali dojam je kako ta dva stopera nisu “kliknuli”. Je li u pitanju manje uigranosti, drugačiji profil u odnosu na Vidu ili Lovrenova težnja da više igra s loptom, teško je reći. Lovren nam djeluje najbrži među stoperima, vrlo je dobar i u skoku glavom. No osim toga, ovaj tandem nije bio uvjerljiv, primjerice, u Brazilu, što šest primljenih golova protiv domaćina i Meksika potvrđuje. Lovren je, k tome, sklon kiksom i nemirnim reakcijama pokvariti puno dobroga što učini tijekom igre.

Kad se Ćorluka lani ozlijedio, onda su tandem bili Vida i Lovren u završnici Čačićeve ere. Rezultati su pokazivali da momčad “pada”, a obrana je gubila važne duele u porazima od Islanda i Turske. U Ukrajini su nastupili, pobjednički, uspješno su funkcionirali protiv Grka, ali Vida je bio na desnom boku. Činjenica jest da su Lovren i Vida hitri stoperi, te bi u tandemu lakše igrali visoku obranu, fizički su moćniji, dobri i u skoku. No takav tandem bez jednog tehnički potkovanog stopera djeluje nam odveć pozicijski rizičan, problematičan u otvaranju igre te neuigran. (rm)

Linker
18. travanj 2024 11:32