REUTERS/Michael Dalder
KONAČNI RASPLET GRUPE A

VIDEO: RASPLET JE POČEO, GOTOVA JE BITKA ZA PRVO MJESTO U SKUPINI A Rusi doživjeli bolno prizemljenje, genijalni Salah i društvo u potpunom šoku!

Nogometaši Urugvaja osvojili su prvo mjesto u skupini A SP-a svladavši u 3. kolu u Samari domaćina Rusiju s 3-0 (2-0), dok je u drugoj utakmici u Volgogradu Saudijska Arabija pobijedila Egipat s 2-1.
Piše: HinaObjavljeno: 25. lipanj 2018. 11:38

Nogometaši Urugvaja osvojili su prvo mjesto u skupini A Svjetskog prvenstva s maksimalnih devet bodova.

Urugvaj je poveo golom Luisa Suareza u 10. minuti, dok je u 23. minuti udarac Diega Laxalta u vlastitu mrežu skrenuo Denis Čerišev. Konačnih 3-0 postavio je Edinson Cavani u 90. minuti.

GOLOVE S UTAKMICA RUSIJA - URUGVAJ I S. ARABIJA - EGIPAT POGLEDAJTE OVDJE

Nakon što su zahvaljujući pobjedama protiv Saudijske Arabije, odnosno Egipta u prva dva nastupa i Urugvaj i Rusija osigurali plasman u osminu finala već nakon dva kola, ove dvije reprezentacije su u međusobnom susretu odlučivali o prvom mjestu. Urugvaju je za taj uspjeh trebala isključivo pobjeda, dok je Rusiji dovoljan bio i bod.

Ipak, stanje na terenu vrlo brzo se promijenilo jer je Urugvaj poveo već u 10. minuti. Gazinski je skrivio slobodni udarac na pola metra izvan kaznenog prostora po sredini gola, a izvođenja se primio Suarez. napadač Barcelone poslao je prizemnu loptu pored živog zida, a vrlo slabo je reagirao i ruski vratar Igor Akifejev koji nije najbolji pokrio svoj kut gola.

Rusija je vrlo brzo mogla izjednačiti, Akinfejev je u 12. minuti ispucao dugu loptu koju je Dzjuba glavom spustio za Čeriševa, no njegov udarac s vrha kaznenog prostora Muslera je uspio obraniti.

Sredinom prvog poluvremena Urugvaj je povećao svoju prednost uz popriličnu dozu sreće. Dzjuba je glavom izbio loptu iz svog kaznenog prostora samo na 20-ak metara od gola gdje je na nju natrčao Laxalt i uputio udarac prema golu koji je na svom putu pogodio nesretnog Čeriševa, promijenio smjer i završio u mreži.

Do kraja prvog poluvremena Urugvaj je propustio još jednu vrlo izglednu situaciju za pogodak kada je pokušaj Betancura sa sedam-osam metara Akinfejev uspio obraniti.

S obzirom da Urugvaj u prve dvije utakmice na ovom SP nije primio niti jedan pogodak, Rusija je već nakon pola sata bila u vrlo teškoj situaciji, a ona je postala još lošija u 36. minuti kada je Igor Smolnikov zbog grubog prekršaja na Laxaltu dobio drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton pa je domaćin u lov na dva gola zaostatka morao s igračem manje.

U drugom poluvremenu Urugvaj je znalački čuvao prednost te samo povremeno prijetio ruskim vratima, dok je Rusija bila gotovo potpuno neopasna u napadu. Cavani se u 64. minuti izborio za loptu u suparničkom kaznenom prostoru, Ignaševič ga je udario po stajnoj nozi, no senegalski sudac Diedhiou nije pokazao na bijelu točku. Rusija je najbolju priliku za smanjenje rezultata imala u 74. minuti, nakon lošeg ispucavanja Muslere lopta je došla do Dzjube no udarac ruskog napadača sa 20-ak metara prošao je pored gola. Smolov je u 85. minuti prošao po lijevom krilu, no njegov ubačaj u peterac presjekao je Muslera. De Arrascaeta je u 87. minuti izveo slobodni udarac iskosa s lijeve strane izravno prema vratima, no Akinfejev se nije dao iznenaditi.

Urugvaj je pobjedu potvrdio u 90. minuti. Prvo je s distance pokušao Rodriguez, njegov udarac Akinfejev je odbio u korner, a nakon udarca iz kuta glavom je pucao Godin, Akinfejev se još jednom istaknuo odličnom obranom, ali na odbijenu loptu najbrže je reagirao Cavani i postigao svoj prvi gol na ovom SP.

Urugvaj je osvojio prvo mjesto u skupini s maksimalnih devet bodova te će u osmini finala u subotu u Sočiju igrati protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine B, dok je Rusija sa šest bodova završila na drugom mjestu pa će njezin suparnik u osmini finala u nedjelju u Moskvi biti reprezentacija koja osvoji prvo mjesto u skupini B. Uoči utakmica posljednjeg kola u toj skupini Španjolska i Portugal imaju po četiri boda, Iran tri, dok je Maroko bez bodova. Od 20 sati igraju Iran - Portugal i Španjolska - Maroko.

Treće mjesto u skupini A zauzela je Saudijska Arabija koja je u Volgogradu svladala Egipat sa 2-1 (1-1). Saudijska Arabija je natjecanje završila s tri boda, dok je Egipat ostao posljednji bez bodova.

Saudijska Arabija šokirala Salaha i ekipu

U susretu zadnjeg kola A skupine SP-a u Volgogradu su nogometaši Saudijske Arabije pobijedili Egipat s 2-1 (1-1) golom doslovce u posljednjim sekundama.

Soccer Football - World Cup - Group A - Saudi Arabia vs Egypt - Volgograd Arena, Volgograd, Russia - June 25, 2018   Saudi Arabia's Salem Al-Dawsari celebrates with Housain Al-Mogahwi and Muhannad Assiri after scoring their second goal    REUTERS/Damir Sagolj
REUTERS/Damir Sagolj

U utakmici koja se igrala samo za prestiž Saudijci su preokretom došli do utješne pobjede. Egipćani su poveli golom njihove najveće zvijezde Mohameda Salaha (22), a za Saudijce je izjednačio Salman al Faraj iz kaznenog udarca (45+7). U petoj minuti sudačke nadoknade Salem al Dawsary iz voleja donosi pobjedu Saudijcima, koji su u 40. minuti promašili i kazneni udarac.

Utakmica će se pamtiti i po činjenici da je egipatski vratar Essam El-Hadary postao najstariji nogometaš koji je zaigrao na svjetskom nogometnom prvenstvu. On je započeo dvoboj 3. kola skupine A protiv Saudijske Arabije u Volgogradu u dobi od 45 godina, pet mjeseci i 10 dana, srušivši rekord kolumbijskog vratara Farida Mondragona koji je na prošlom SP u Brazilu zaigrao protiv Japana u dobi od 43 godine i tri dana. El-Hadaryju je ovo bio 153. nastup za reprezentaciju, ali prvi na svjetskom prvenstvu, a okrunio ga je i obranom jedanaesterca u 40. minuti.

Soccer Football - World Cup - Group A - Saudi Arabia vs Egypt - Volgograd Arena, Volgograd, Russia - June 25, 2018   Egypt's Mohamed Salah reacts   REUTERS/Darren Staples
REUTERS/Darren Staples

Susret je započeo živahno s obje strane, a u 11. minuti Al Dawsary je sa 16 metara poslao loptu iznad grede. U 22. minuti Egipat je poveo nakon jedne duge lopte upućene Salahu, a napadač Liverpoola je pored dvojice Saudijaca lobao istrčalog vratara. Tri minute kasnije Salah ide sam prema vrataru, ali ovoga puta puca pored desne vratnice. U 37. minuti Saudijci su izveli brzu i preciznu akciju, a udarac Salmana s desetak metara blokira Hegazy. Dvije minute kasnije sudac dosuđuje kazneni udarac za Saudijce nakon igranja rukom, ali udarac Fahada Al-Muwallada s "bijele točke" vremešni El Hadary brani uz pomoć grede. U drugoj minuti sudačke nadoknade novi kazneni udarac za Saudijce nakon što je Alli Gabr napravio prekršaj nad Al Muwalladom. Sudac Roldan se nakon dugotrajnih konzultacija s VAR-om ipak ostao pri svojoj odluci, a Salman al Faraj je, za razliku od svog kolege iz reprezentacije, bio precizan iz najstrože kazne i na odmor se otišlo s rezultatom 1-1.

Drugo poluvrijeme bilo je puno lošije od prvog. U69. minuti još jednom El Hadary spašava svoju mrežu nakon udarca Moghawya, dok su Egipćani prijetili iz protunapada. I onda kada se očekivao kraj i remi, doslovce u posljednjim sekundama susreta Salem Al Dawsary je nakon precizne akcije iz blizine volejem pogodio sami donji desni kut egipatskih vrata za utješnu pobjedu Saudijaca.

Linker
23. travanj 2024 17:47