Foto: Damjan Tadic / CROPIX
INTERVJU ZA SPORTSKE NOVOSTI

VAHA JE VIDIO HIT GDJE MNOGI DRUGI NISU I NAJAVIO DOLAZAK NOVE SUPERMOMČADI SVJETSKOG PRVENSTVA 'Oni su napravili revoluciju!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. prosinac 2017. 18:46

Kad smo razgovarali prije ždrijeba SP-a, nije bio nešto previše optimističan glede rezultata Japana u Rusiji.

- Mi smo u četvrtom bubnju, dakle moramo pobijediti barem dvije reprezentacije jače od sebe da bismo išli dalje - kaže izbornik Japana Vahid Halilhodžić.

Ali ždrijeb je, objektivno, bio blagonaklon, Japan je ubacio u grupu s Poljskom, Senegalom i Kolumbijom. Nije lako, ali je prolazno.

- Dobar ždrijeb? Vidjet ćemo je li dobar kad odigramo te tri utakmica. Opet, kažem, sve su te reprezentacije ispred nas u poretku, opet moramo pobijediti bolje od sebe. No pripremamo se za to i idemo u Rusiju s namjerom da napokon prođemo u drugi krug. Zato su me Japanci i doveli, da odvedem reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo i da tamo probamo napraviti taj iskorak.

Kakva je momčad, uopće, Japan; je li Vaha zadovoljan kvalitetom?

- Iskreno, očekivao sam veću koncentraciju kvalitete, više kvalitetnih igrača. Japanci se ljute kad im to kažem, međutim to je istina. Evo, sad sam bio na dodjeli njihovih Oscara, u momčadi sezone nekoliko je igrača od 37-38 godina; nemaju novih mladih igrača koji bi bili zvijezde na svjetskoj razini. Nakon Kagawe i Honde nisu proizveli nijedno novo, Europi zanimljivo ime. To im je problem, stalnom im na to ukazujem. Ne znam ni koliko u Japanu prate sve što se događa u Europi, najbolje su utakmice na televiziji u noćnim satima, možda i nemaju dovoljan uvid u sve što se događa u nogometu na svjetskoj razini. Ali dobro...

Makarska, 100714.
Vahid Halilhodzic, bosansko-hercegovacki nogometni trener i bivsi igrac, nakon uspjesnog sudjelovanja na SP u Brazilu nalazi se na kratkom odmoru u Makarskoj.
Na fotografiji: Vahid Halilhodzic.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlic / CROPIX / CROPIX

Ne djeluje Vaha baš optimistično...

- Realan sam, ali dakako da ćemo dati sve od sebe da Japan vidi drugi krug.

A nakon Rusije, odlazi li Vaha iz Japana?

- Po svemu sudeći - da. Istječe mi ugovor, a i dosad sam već imao neke unosnije ponude, reprezentacija i klubova, ali nisam htio izigrati dogovor i ugovor. Plan je bio da odvedem Japan u Rusiju i da ga tamo predstavim u što boljem svjetlu, to ću i učiniti, a poslije vjerojatno otići nekim drugim putem.

Glavni je favorit Brazil

Kaže da skupina i nije tako lagana, no što bi Hrvatska dala za takve protivnike...

- Uh, moram priznati da niste baš dobili simpatičnu skupinu. O Argentini nemam što ni govoriti, treba li išta više reći o Messiju i društvu, ali moram vas upozoriti na Nigeriju. Odlična momčad, puna brzih, mladih igrača, kontranapadom mogu svakoga dokrajčiti. Razgovarao sam u Moskvi s njihovim izbornikom Rohrom, znam ga iz Francuske, iznenadio me koliko je optimističan, koliko vjeruje svojim igračima. Prepuni su Nigerijci samopouzdanja, motiva. Mladi su, oscilacije su uvijek moguće, zato će za njih biti iznimno važno kako će ući u turnir.

Ipak, Hrvatska ima kvalitetnije igrače, za nas bi neprolazak skupine bio neuspjeh?

- Svakako, ja se čudim što ova generacija već nije napravila neki veći rezultat, ovo je, koliko znam, zadnja šansa da Modrić i ekipa na svjetskoj razini ostave neki dublji trag. No na SP-u nije bitno samo kakve igrače imaš već i kako si stvorio momčad, zato je vrlo bitno što će izbornik Dalić raditi idućih mjeseci, hoće li od tih neospornih klasa napraviti pravu škvadru.

Razgovarao je Vaha u glavnom ruskom gradu i s Dalićem.

- Jesam, porazgovarali smo kratko, nije bilo puno vremena. Razmatrali smo čak i ideju da odigramo neku pripremnu utakmicu, ali teško je uskladiti termine. Koliko sam shvatio, Hrvatska u ožujku ide u Ameriku, a u lipnju je pitanje hoćemo li se moći uskladiti. Doduše, pripremat ćemo se u Austriji i mi i Hrvatska, možda nađemo nešto, iako sumnjam, mislim da se nećemo susresti.

Možda u nekoj daljoj fazi u Rusiji, mi se nadamo da bi Hrvatska mogla daleko?

- U svakom slučaju, bila bi šteta da ta momčad s toliko talenta samo tako završi svoj put. Daliću sam dao i savjet, rekao da mora biti optimističan, širiti pozitivne vibracije svakom izjavom, svakim nastupom. Hrvatska mora biti ambiciozna i drska, samo tako može uspjeti i dohvatiti velik rezultat. Nadam se da će me poslušati.

Tko je, po Vahi, najveći favorit za naslov prvaka u ovom trenutku, šest mjeseci prije početka?

- Možda će vas iznenaditi moj odgovor, ali moj je favorit - Brazil! Bez obzira na to što prije četiri godine nije najbolje prošao na svom terenu. Igrao sam protiv Brazilaca s Japanom i vidio sam momčad, koja je, za mene, revolucionarna kad je Brazil u pitanju.

O čemu se radi, kakav je to Brazil?

- Novi je izbornik unio nešto što nitko nikad prije nije mogao, ili htio. Dakle, Brazil danas nije samo skup zvijezda i igrača koji se na terenu zezaju i teže atrakciji, ne razmišljaju samo o napadu i suparničkom golu, već umnogome paze i na svoj. Igraju u oba smjera, brane se vrlo disciplinirano i taktički vrlo dotjerano, u tri linije na svojoj polovici, koje su vrlo usklađene. Čak je i Neymar mnogo više usredotočen na obveznu igru nego u Parizu. A kad krenu naprijed, on, Willian, Jesus, Coutinho..., taj je napad jako teško zaustaviti. Oduševio me Brazil. Ali ne podcjenjujem ni Njemačku, Francusku, Argentinu, to su reprezentacije koje, logično, pretendiraju na polufinale. Onda slijede ostali, među kojima je i Hrvatska, reprezentacije koje mogu doći daleko. Kažem, što se Hrvatske tiče, samo mora biti momčad, onda se svašta može poklopiti.

Linker
20. travanj 2024 01:15