Rakitić i Modrić
 REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS
PREGRŠT ZANIMLJIVIH PODATAKA

VELIKA ANALIZA HRVATSKE SKUPINE NA MUNDIJALU Veza Vatrenih dvostruko vrednija od argentinske! 'Tko prođe skupinu, ne treba se bojati nastavka'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. svibanj 2018. 13:01

Nogomet više od ičega potvrđuje priču o Davidu i Golijatu, zato ga obožavaju i bookmakeri i fanovi željni adrenalina, jer i kad se malo tko nada zna kreirati dramatične zaplete i začuđujuće rasplete. Za skupinu Hrvatske u Rusiji potpisali bismo da neće biti ništa nepredvidljivija od bajki za djecu jer ako svatko završi gdje mu je mjesto Vatreni će glatko odnijeti drugu poziciju. Međutim, sport u kojem ni jedan autsajder nije totalni autsajder nije tako “sklizak“ samo u nokaut fazi…

Nakon što su izbornici objavili mundijalske rostere, većina šire, a Islanđanin Heimir Hallgrimsson precizan sa 23 imena, bjelodani su razredi koji Argentinu odvajaju na prvo mjesto, Hrvatsku do nje, a Nigeriju i Island stavljaju daleko ispod. Sva 53 igrača potonjeg dvojca po Transfermarktu vrijede tek nešto sitno više od Messija, a istinski, na tržištu, rejting im je daleko niži nego Barceloninu asu samom. Petorica najskupljih su iz Sampaolijeva kadra, kao i trojica najboljih strijelaca u reprezentativnoj konkurenciji. Najskuplji neargentinac je Ivan Rakitić koji košta 50 milijuna eura.

ZAGREB, CROATIA - NOVEMBER 09: Ivan Rakitic of Croatia celebrates after winning the FIFA 2018 World Cup Qualifier Play-Off: First Leg match between Croatia and Greece at Stadion Maksimir on November 9, 2017 in Zagreb, Croatia (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Stariji Argentinci

Brojke pokazuju da prosječni hrvatski reprezentativac ima 27 godina, u nogama 29 nastupa za nacionalnu vrstu u kojima je zabijao 3,6 golova po utakmici. Tržišna vrijednost mu je 12,2 milijuna eura. S takvim CV-jem čvrsto drži drugo mjesto u skupini D. Argentinac je stariji, sa 28,6 godina, iako je igrao manje za nacionalnu vrstu, 28 puta, mreže trese češće jer stoji na prosjeku 4,8 pogotka, a na Transfermarktu vrijedi 25,2 milijuna eura.

Nigerijac je u državnom dresu igrao 20 puta, uspio je zabiti 1,9 golova, ima 25,4 godine i vrijedi 4,3 milijuna eura. Islanđanin ne leđima nosi 28,5 godina, bogato iskustvo jer igrao je za Vikinge 39 puta, zabio 3,3 pogotka po susretu, no procijenjena vrijednost mu je tek 2,9 milijuna eura. Makar imaju Gylfija Sigurdssona iz Evertona sa 30 milijuna.

Izbornici računaju na sve najjače adute, premda ga nije najavio za SP, argentinski šef struke uvrstio je na popis 35 i Maura Icardija. I dok Gauči posjeduju moć u napadu, njihova svijetla oružja među najboljima su ili najbolji strijelci Španjolske i Italije, Hrvatska se diči jer ima daleko bolji i ugledniji vezni red. Argentina je dvostruki svjetski prvak, njezinu igru gradili su velikani poput Maradone, Burruchage, Ardilesa, Redonda..., ali tamo gdje se rađa nogometna kreacija, u sredini terena, Vatreni su danas dominantni u odnosu na njih. Nije čudno što toliko ovise o napadaču Messiju bez čije imaginacije nerijetko ne mogu doći do riječi.

 REUTERS/Maxim Shemetov
REUTERS

Jorge Sampaoli nanizao je na popisu čak 12 veznjaka, čiji je zajednički rejting svega 138 milijuna eura, dakle 11,5 po pojedincu, a Zlatko Dalić osmoricu “srednjaka” teških 173,5 milijuna eura iliti 21,7 u prosjeku. Ovo je vjerojatno jedinstven trenutak u povijesti nogometa kad se možemo pohvalili da Hrvatska ima praktično dvostruko skuplji i cjenjeniji vezni red od giganta s Anda i Pampa. Osim PSG-a nema ih u klubovima koji su trenutačno vrh Starog kontinenta. U tekućoj sezoni u Europi, izuzev prvenstva i Kupa u Francuskoj, nisu osvojili ništa. No, Argentina, koja već neko vrijeme pati zbog manjka majstora u sredini, u Brazilu je bila finalist Svjetskog prvenstva. Ne samo zato što posjeduje Messija. Njihov nogomet krase druge vrline, defenziva, trka, disciplina i konstantno jake špice.

Britain Football Soccer - Nigeria v Senegal - International Friendly - The Hive, Barnet, London, England - 23/3/17 Nigeria's Kelechi Iheanacho celebrates scoring their first goal Action Images via Reuters / Peter Cziborra Livepic
Reuters / Peter Cziborra / REUTERS
Nigerija

Zanimljiv nogomet

Analize otkrivaju pojedinačnu snagu igrača i govore najviše o klupskim karijerama koje presudno utječu na krivulju cifri, manje su pokazatelj kolektivne moći reprezentacije. No, kao što se pita ne može napraviti od bilo čega, i za nacionalnu vrstu koja će pobjeđivati temeljni sastojak su nogometaši. Hrvatska ih ima dovoljno kvalitetne za prolaz skupine, u najmanju ruku. No, gotovo isti kadar znojio se prije četiri godine na brazilskog sparini, tada smo trošili stranice na usporedbe s Meksikancima, s koje god strane zagrabili bili smo u debelom plusu, pogotovo po pokazateljima poput vrijednosti igrača na tržištu, da bi nas u Recifeu matirali kao diletante. Bili su najjači baš u elementu koji mi nismo imali - igra! Fascinirali su kao posložena momčad. To je taj presudni faktor o kojem će ovisiti hoće li Dalićeva postava u Rusiji otići na viši nivo. Raščlamba sastava koje izbornici mogu dovesti na Mundijal zorno otkriva da nam je mjesto dalje od skupine. Ali i da će se u društvu ove četvorke igrati vrlo zanimljiv nogomet. Utakmice Argentine prve su rasprodane na Svjetskom prvenstvu, no svi odreda imaju što pokazati.

Nigerijce uhvatilo oduševljenje

Nigerijci komentiraju kako Gernot Rohr nije ponudio ništa iznenađujuće na listi 30 igrača, a pojedini iskazuju golem optimizam. Emmanuel Babayaro, olimpijski pobjednik iz Atlante 1996. gdje je branio gol Super Orlova, kazao je:

- Ozbiljno razmišljam možemo li konačno prekinuti seriju ispadanja u osmini finala i po prvi put stići u četvrtfinale. Nadam se da će Rusija biti mjesto gdje ćemo pisati povijest. Oduševljen sam što su na listi i trojica iz domaćih klubova.

Nduka Ugbade, također negdašnji reprezentativac i pomoćnik izbornika U-17, slično razmišlja:

- Na popisu su igrači koje smo i vidjeli da bi trebali igrati na Svjetskom prvenstvu. Oduševljen sam što je na listi Junior Lokosa, zaslužio je sa 18 golova u 20 utakmica za Kano Pillars.

Istina, Emmanuel Amakiri, vlasnik Amakson akademije, nije toliko optimističan:

- Popis nije loš, ali osjećam da su nam golmani i obrambena linija slabi. (da)

Hallgrimsson: Bit će teško...

Islandski izbornik Heimir Hallgrimsson računa da bi mogli razveseliti naciju kao prije dvije godine u Francuskoj na Euru. Iako je svjestan da ih čeka zahtjevan zadatak.

- Bit će to tri teške utakmice protiv reprezentacija koje imaju veliko iskustvo na svjetskim prvenstvima, a mi nemamo nikakvo. No na Euru smo odigrali naše najbolje utakmice protiv velikih momčadi - kazao je izbornik Islanda.

On je odmah odredio 23 imena.

- Naš je cilj prolaz skupine, a budući da je ona tako jaka, ako se kvalificiramo dalje, ne bismo se trebali bojati protivnika nakon toga. Nećemo se sresti s mnogo boljih ekipa nego što su ove tri - komplimentirao je suparnicima, ali i konstatirao:

- Na Islandu smo optimistični, uvijek mislimo da ćemo pobijediti u utakmici, kao i da ćemo dobiti i sljedeću utakmicu nakon nje. Uspjeh nije samo nastupanje na Svjetskom prvenstvu i način na koji ćemo tamo odigrati, to je kontinuiran put u pravom smjeru - njegov je zaključak. (da)

Icardi je tek formalno na popisu

Jorge Sampaoli objavio je 35 igrača, ali kao i Zlatko Dalić u ponedjeljak će priopćiti skraćenu listu. Prema najavama neće okolišati, odmah će uzeti 23 nogometaša i s njima odraditi pripreme. U glavi već ima taj kadar, iako za neke pozicije nije do kraja siguran. Dvoji oko trećeg vratara, možda trebali li dati šansu krilu Centurionu, jer kandidati su još Meza i Perotti, te je li najbolje rješenje Pizzaro ili se ipak prikloniti Perezu ili Paredesu.

Dakle, prva dva golmana su Sergio Romero i Wilfredo Caballero, u obrani je jasno da je čine Gabriel Mercado, Nicolas Otamendi, Federico Fazio, Nicolas Tagliafico, Eduardo Salvio, Javier Mascherano, Marcos Rojo i Marcos Acuna. U sredini će biti Lucas Biglia, čija ozljeda leđa nije teže prirode, Giovanni Lo Celso, Ever Banega, Manuel Lanzini..., a u napadu Lionel Messi, Sergio Agüero, Gonzalo Higuain, Paulo Dybala, Angel di Maria i Cristian Pavon. Prema najavama Icardi se samo formalno našao na listi 35, njega Sampaoli nema namjeru viditi na Svjetsko prvenstvo. (da)

Linker
14. travanj 2024 17:10