REUTERS/Murad Sezer
SPEKTAKL U SOČIJU

VIDEO: ČUDESNA NOĆ I HAT-TRICK CRISTIANA RONALDA Portugalac golčinom ukrao bodove Furiji, utakmicu obilježio i veliki gaf španjolske zvijezde

U utakmici 1. kola B skupine Svjetskog prvenstva u Sočiju nogometaši Španjolske i Portugala su odigrali 3-3 (1-2). U odličnoj i uzbudljivoj utakmici europski prvaci Portugalci su dvaput vodili, a na kraju su se dvije minute prije kraja spasili poraza predivnim golom trostrukog strijelca Cristiana Ronalda.
Piše: HinaObjavljeno: 15. lipanj 2018. 12:57

Portugal je poveo već u 4. minuti iz penala kojeg je izborio i realizirao Cristiano Ronaldo. Ronaldo je pao u kaznenom prostoru nakon što je okrznuo nogu Nacha. Izgledalo je kao da je išao na iznuđivanje penala, na što su suca upozoravali španjolski igrači. No, talijanski sudac Rocchi bio je neumoljiv i dosudio je penal za Portugal.

Nakon vodstva Portugal se povukao i prepustio je inicijativu Španjolcima. I vrlo brzo, u 10. minuti, David Silva se našao u odličnoj prigodi, ali traljavo je pucao sa 12 metara. Novu prigodu David Silva je imao 21. minuti, ali je njegov udarac blokirao portugalski branič.

GOLOVE SA SPEKTAKULARNE UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

Već u sljedećoj minuti opasan kontranapad Portugala, Cristiano Ronaldo je uposlio Guedesa, koji se je spetljao u odlučujućem trenutku.

Španjolska je izjednačila u 24. minuti. Sergio Busquets je dugom loptom uposlio Diego Costu, koji je bio okružen trojicom protivničkih igrača, ali se je odlično snašao, te je pogodio mrežu. No, i ovom pogotku je prethodila sporna situacija, jer je Diego Costa prilikom primanja lopte udario laktom u glavu svog čuvara Pepea, koji se je srušio na travnjak.

Dvije minute kasnije Španjolska je mogla povesti. Isco pogađa gredu, a lopta se od gol-crte odbija u teren i Portugalci uspijevaju rasčistiti situaciju. Nova prilika za vodstvo Španjolske ukazala se u 35. minuti, no Iniesta sa sedam metara iskosa puca pored gola.

Kazna za promašene prigode stigla je u 44. minuti. Ronaldov udarac sa vrha kaznenog prostora išao je ravno u ruke vratara De Gee, ali on je napravio nevjerojatnu pogrešku i lopta mu je "kroz ruke" izmigoljila u mrežu za novo vodstvo Portugala.

Nakon umirujućih deset minuta drugog poluvremena Španjolska je napravila preokret u razmaku od tri minute. Španjolska je uspjela poravnati u 55. minuti iz prekida. David Silva je iz slobodnog udarca ubacio na drugu stativu, Busquets je glavom loptu spustio u peterac, a Diego Costa je opet strijelac.

Tri minute kasnije Španjolci već vode. Nakon duge akcije lopta je došla do braniča Nacha, koji odličnim poluvolejem sa 17 metara pogađa stativu, a lopta se od vratnice odbija u mrežu za vodstvo Španolske 3-2.

Iako je preokret Španjolcima donio psihološku prednost, Portugalci su se ipak uspjeli vratiti. U 88. minuti Cristiano Ronaldo upisuje hat-trick, pogodivši iz slobodnog udarca sa 20 metara za 3-3.

Nakon toga, još dvije prigode za Portugal u sudačkoj nadoknadi. Udarac Quaresme je blokran, a Ronaldo glavom puca pored gola.

Ranije je u ovoj skupini Iran pobijedio Maroko s 1-0 autogolom Aziza Bouhaddouza u petoj minuti sudačke nadoknade. U 2. kolu 20. lipnja igraju Portugal - Maroko i Španjolska - Iran.

PORTUGAL - ŠPANJOLSKA 3:3 (C. Ronaldo 4', 44', 88' / D. Costa 24', 54', Nacho 58')

PORTUGAL: Patricio, Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro, Silva, Moutinho, Carvalho, Fernandes, Guedes, Ronaldo

ŠPANJOLSKA: De Gea, Alba, Ramos, Pique, Nacho, Iniesta, Busquets, Koke, Silva, Isco, Costa

---------------------------------------

KRAJ NEVJEROJATNE UTAKMICE U SOČIJU!

90'+1' - Quaresma je ispremiješao cijelu španjolsku obranu, ali je njegov udarac uspješno blokiran u zadnji trenutak.

90' - Četiri su minute sudačke nadoknade.

TREĆI RONALDOV GOL POGLEDAJTE OVDJE

GOOOL!!! 88' - Cristiano Ronaldo savršeno izvedenim slobodnim udarcem donosi izjednačenje Portugalu u posljednjim trenucima! Ovo mu je prvi pogodak iz slobodnih udaraca na svjetskim i europskim prvenstvima, i to 47. po redu! Loptu je prebacio preko živog zida, točnije preko Busquetsa, a De Gea je ostao na mjestu i loptu ispratio pogledom.

86' - Lucas Vazquez dobit će priliku u zadnjim minutama utakmice umjesto danas izvrsnoga Davida Silve.

83' - Udarac Aspasa nije bio dovoljno opasan za odlično postavljenog Patricija na vratima Portugala.

82' - Isco igra fantastičnu utakmicu, sakrio je loptu Portugalcima i nikako ne uspijevaju nametnuti svoju igru.

80' - Iz igre je izašao Guedes, a rezultat će pokušati promijeniti Andre Silva.

79' - Cedric je poslao dugu loptu preko cijelog terena, na loptu su išli Ronaldo, Pique i De Gea - španjolski vratar izletio je u prazno, Ronaldo je bio u dobroj prilici, ali na kraju svega samo je na terenu ostao ležati Pique.

77' - Izlazi dvostruki strijelac D. Costa. Umjesto njega priliku dobiva Aspas.

76' - Ricardo Quaresma pokušao je s desne strane svojim poznatim udarcem, međutim lopta završava na tribinama.

74' - I dalje Španjolci pritišću zadnju liniju obrane Portugalaca. F. Hierro je odlično reagirao nakon početnog šoka u prvome poluvremenu.

71' - D. Costa u prilici za hat-trick, ali lopta odlazi vrlo blizu vratnice.

70' - Odlučuje mijenjati i Fernando Hierro. Iz igre je izašao Iniesta, a ulazi Thiago Alcantara koji je bio najavljivan i u početnoj postavi.

69' - Još jedna izmjena kod Portugalaca. Izlazi Bernardo Silva, a ulazi naš krvnik Ricardo Quaresma.

68' - Prva zamjena u portugalskoj momčadi. Izlazi Bruno Fernandes, a priliku dobiva Joao Mario.

64' - Fantastična utakmica u Sočiju. Cristiano Ronaldo ljut zbog brojnih prekršaja Španjolaca.

POGODAK ZA 2:3 POGLEDAJTE OVDJE

GOOOL!!! 58' - Zakuhali su u šesnaestercu Silva i Isco, a odbijenu loptu Nacho fenomenalnim volejom zabija za preokret Španjolske!

GOOOL!!! 54' - Prekršaj Moutinha na Iniesti, a iz uigrane akcije nakon slobodnog udarca Busquets asistirao D. Costi koji je ugurao loptu u mrežu za svoj drugi pogodak na utakmici!

GOL ZA 2:2 POGLEDAJTE OVJDE

52' - Prepoznatljiva kombinatorika Španjolaca, a Portugalci su se povukli na svoju polovicu.

49' - Španjolci vrše visoki presing na Portugalce, ali zasad bez promjene rezultata.

46' - Nema izmjena u reprezentacijama. Španjolska lovi gol razlike.

POČINJE DRUGO POLUVRIJEME! SVJETSKI MEDIJI BRUJE O RONALDOVIM GOLOVIMA I VELIKOM GAFU DE GEE.

DRUGI GOL RONALDA POGLEDAJTE OVDJE

KRAJ DRAMATIČNOGA PRVOG POLUVREMENA!

45' - Jedna je minuta sudačke nadoknade.

GOOOL!!! 44' - Guedes je fantastično primio loptu na vrhu šesnaesterca, kratko je proslijedio do Ronalda koji upućuje precizan, ali ne i prejak udarac prema vratima Španjolaca, no De Gea reagira iznimno slabo i lopta mu između ruku prolazi u gol za 2:1 za Portugal!

42' - Sjajna asistencija Silve i još bolji udarac Isca lijevom nogom s vrha šesnaesterca, no Patricio je vrlo siguran na svojim vratima.

41' - Pepe je napravio iznimno oštar prekrašaj na D. Costi. Sudac je u jednom trenutku posegao za kartonom, ali je Portugalac ipak prošao bez opomene.

39' - Lopta iz kornera dolazi do Ramosa, ali lopta ipak leti daleko preko grede.

37' - Obje momčadi nakon šokantnoga početka nastoje uspostaviti ravnotežu na terenu. Publika u Sočiju oduševljena je sjajnom igrom ovih reprezentacija koje vrve velikim svjetskim zvijezdama.

35' - Još se jednom zagužvalo u šesnaestercu Portugalaca. Iniesta je opet probio po lijevoj strani, ali je lopta otišla tik uz vratnicu.

28' - Slobodan udarac Silve odlazi u živi zid.

26' - I druga dvojbena situacija! Isco je fenomenalno pucao po golu, a lopta se od grede odbila na gol-crtu te su suci opet morali posezati za VAR tehnologijom. Tehnologija je pokazala da je lopta, nakon što se odbila od grede, pala točno na gol-crtu!

GOOOL!!! 24' - Prva dvojbena situacija na utakmici koju će morati presuditi VAR. Diego Costa je napravio potpuni kaos u portugalskoj obrani, izveo solo-akciju i izvrsno poentirao! Gol je priznat i rezultat je 1:1.

POGODAK COSTE POGLEDAJTE OVDJE

22' - Druga kontra Portugalaca. Izgledalo je izgledno nakon izvrsnog ubačaja Brune Fernandesa, ali je realizacija Portugalaca i po drugi put ostala neuspješna.

21' - Zagužvalo se pred vratima Portugalaca. Iniesta je probio po lijevoj strani, ali izborio je samo udarac iz kuta.

18' - Prvi žuti karton na utakmici zaslužio je Sergio Busquets zbog prekršaja. Iz slobodnog udarca Ronaldo pogađa samo živi zid.

17' - Guedes je povukao kontru, ali se Ronaldo nije na vrijeme okrio i Pique ga je uspio zatvoriti, a Ramos je blokirao Guedesov udarac.

15' - Novi španjolski izbornik Fernando Hierro nastoji smanjiti nervozu uzrokovanu ranim pogotkom brojnim dovikivanjima i gestikulacijama.

13' - Španjolski reprezentativci svojom prepoznatljivom igrom kombiniraju oko gola Portugalaca, ali zasad bez ozbiljnijih udaraca.

10' - Prva velika prilika Španjolaca na utakmici! Silva je uputio udarac prema golu, ali je lopta završila iznad grede.

9' - Španjolci polako preuzimaju inicijativu i nastoje promijeniti rezultat.

GOOOL!!! 4' - Cristiano zabija na samome početku utakmice! Postigao je pogodak iz kaznenog udarca kojeg je sam iznudio.

POGODAK RONALDA POGLEDAJTE OVDJE

3' - Jedanaesterac na Cristianu Ronaldu! Naravno, španjolski igrači protestiraju jer smatraju da nije bilo prekršaja. Nacho je dotaknuo Portugalca, kontakta je bilo, ali kasnije će analize pokazati koliko je tu bilo govora o prekršaju.

2' - Portugal je imao prvi ozbiljniji pokušaj. Guedes je pokušao loptu dodati Ronaldu, ali je španjolska obrana sigurna.

1' - Počela je dugoočekivana utakmica za prevlast na Pirenejima! Obje su momčadi uzdrmane brojnim skandalima.

20:00 POČETAK UTAKMICE

19:40 Objavljeni su i početni sastavi Portugala i Španjolske.

19:35 Mediji se uglavnom bave predviđanjima uoči derbija skupine B. U fokusu su sve najveće zvijezde pa je logično da je naslovnice svjetskih nogometnih publikacija pobrao Cristiano Ronaldo, najbolji igrač Portugala i jedan od najboljih nogometaša u povijesti nogometa.

Jedna od najvećih vijesti ovog Svjetskog prvenstva zapravo se pojavila uoči njegovog početka. Naravno, govorimo o smjeni Julena Lopeteguija na izborničkoj klupi španjolske reprezentacije.

Lopetegui je, podsjetimo, smijenjen jer su uoči svjetskog prvenstva iz Madrida u javnost pustili vijest kako će po završetku Mundijala preuzeti 'Kraljevski klub'. Bila je to informacija s kojom se nikako nije mogao pomiriti predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales koji je dan kasnije smijenio Lopeteguija i njegovu poziciju dao sportskom direktoru reprezentacije Fernandu Hierru.

Sve je to poprilično uzdrmalo španjolsku nogometnu javnost te će biti zanimljivo vidjeti kako će cijela situacija utjecati na igru Furije.

S druge strane, Portugalci naglašavaju pritisak koji visi za vratom njihova najboljeg igrača. Cristiano Ronaldo uspio je postići dogovor s poreznom upravom u Španjolskoj oko svoje kazne za utaju poreza. Napadač portugalske nogometne reprezentacije i Real Madrida priznao je četiri fiskalna prekršaja pred poreznom upravom i tako izbjegao zatvorsku kaznu.

Ronaldo je osuđen na dvije godine zatvora i mora platiti 18.8 milijuna eura. Kako se u Španjolskoj za kaznena djela vezana za utaju poreza ne ide u zatvor ako je kazna samo dvije godine, Ronaldo tako ipak neće iz rešetaka. Ipak, Portugalcu se ne sviđa ni sama pomisao na dvije godine zatvora pa je zatražio da se ta kazna obriše u zamjenu za dodatnu novčanu kaznu.

Linker
25. travanj 2024 12:38