REUTERS/Miguel Vidal
NA KORAK DO CIPELE

ŠPANJOLCI TVRDE: FRANCUZ BI VEĆ NA ZIMU MOGAO POSTATI BIVŠI 'Ovo je zabrinjavajuća situacija, a Zizou se ne čini sposobnim pronaći rješenje'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 20. rujan 2019. 10:50

Neočekivano uvjerljiva pobjeda francuskog prvaka PSG-a nad Real Madridom od 3:0 na otvaranju Lige prvaka upalila je alarm u Madridu gdje mnogi sumnjaju da je trener Zinedine Zidane sposoban izvući momčad iz krize u koju je zapala još prošle sezone.

Real Madrid je otputovao na to gostovanje bez nekih važnih igrača poput kapetana Sergija Ramosa, Luke Modrića i Marcela, no s obzirom da je domaćin bio bez svojih najvećih zvijezda u napadu Neymara, Kyliana Mbappea i Edinsona Cavanija, očekivalo se kako će nedavni trostruki prvak Europe imati glavnu riječ. No umjesto toga PSG je od početka dominirao pa teren napustio uzdignutih ruku.

- Nadmašili su nas u svemu. U igri, na sredini terena, i, što mi najviše smeta, u intenzitetu. Teško je ne uđeš li snažno u utakmicu - objašnjavao je Zidane na konferenciji za medije.

VIGO, SPAIN - AUGUST 17: Head coach Zinedine Zidane of Real Madrid during the Liga match between RC Celta de Vigo and Real Madrid CF at Abanca-Balaídos on August 17, 2019 in Vigo, Spain. (Photo by Octavio Passos/Getty Images)
Getty Images

- Problem Real Madrida je u nedostatku intenziteta. Kada je lopta između dvojice igrača, i kada jedan od njih ondje gurne nogu, može dobiti duel, a tako i utakmicu. Nedostatak tog intenziteta u igri bio je problem - dodao je.

Čudno u tunelu

Real Madrid je dvoboj na Parku prinčeva započeo s trojicom igrača koje je doveo ovog ljeta - ofenzivnim Edenom Hazardom, lijevim bekom Ferlandom Mendyjem i stoperom Ederom Militaom. No njihova prisutnost jedva je bila primjetna. PSG je poveo već u 14. minuti golom Angela di Marije, koji je zatim u 33. minuti povisio na 2:0, da bi u sudačkoj nadoknadi desni bek Thomas Meunier zaključio veliku pobjedu.

Posebno zadovoljstvo isijavalo je iz Di Marije i Keylora Navasa, dvojca kojeg je Real Madrid izgurao iz svoje svlačionice, a koji mu je sada uzvratio na bolan način. Real Madrid je ofenzivnog Di Mariju prodao za 75 milijuna eura 2014. godine kako bi doveo Jamesa Rodrigueza, najboljeg igrača tadašnjeg Svjetskog prvenstva. Rodriguez, kojeg se Zidane htio riješiti ovog ljeta, zbog brojnih ozljeda se našao u sastavu pa u Parizu utopio u slaboj igri svoje momčadi. Zidane nije Kolumbijca pozivao na pripremne utakmice tijekom ljeta, a onda ga je prošli vikend uvrstio u udarnu postavu protiv Levantea, zatim i protiv PSG-a. Obje utakmice je dobro počeo pa gubio snagu. Protiv PSG-a je bio među boljima no igru je napustio u 70. minuti kada je njegov učinak bio pao.

Soccer Football - Champions League - Group A - Paris St Germain v Real Madrid - Parc des Princes, Paris, France - September 18, 2019  Paris St Germain's Angel Di Maria in action with Real Madrid's Eden Hazard        REUTERS/Benoit Tessier
REUTERS/Benoit Tessier

Vratar Keylor Navas, koji je silno htio ostati u Madridu, no nakon što je Zidane bezuvjetno odredio Thibauta Courtoisa kao prvog čuvara mreže, u svom drugom nastupu za PSG sačuvao je netaknutu mrežu. Nakon prvenstvenog susreta protiv Strasbourga bio je oslonac svojoj ekipi protiv bivših suigrača.

- Bilo je čudno kada smo izlazili kroz tunel prema terenu. Vidjevši ih ondje, s druge strane, poslije toliko zajedničkih utakmica... - rekao je Keylor koji među vratnicama u srijedu nije imao puno posla.

S druge strane Courtois nikako ne uspijeva sačuvati netaknutu mrežu. U svih dosadašnjih pet utakmica ove sezone primao je golove. Devet puta je bio matiran. U Parizu je to bila već petnaesta utakmica zaredom da je primio pogodak. Premda nije krivac za poraz od PSG-a, ne polazi mu za rukom obraniti udarce protivnika. Oko 76 posto čitatelja novina Marca smatra da nije zadovoljio ove sezone, pokazala je internetska anketa u kojoj je bilo prikupljeno gotovo 32.000 glasova.

- Ne treba nikoga prokazivati, svi smo odgovorni za ovo - napomenuo je Zidane.

No uz individualne situacije, čini se da Real Madrid kao kolektiv ne funkcionira. Zidaneov zadatak nakon povratka na klupu u ožujku bio je oživjeti momčadi s kojom je od 2016. do 2018. osvajao Ligu prvaka. No sada mnogi sumnjaju u njega.

- Od prve minute Real Madrid nije bio u utakmici. Igrači PSG-a primali su loptu bez da su uopće bili pokrivani, a kada nekoga puštaš da igra kako želi, normalno da se ta protivnička ekipa čini fenomenalnom - komentirao je Predrag Mijatović, bivši napadač Kraljevskog kluba i njegov nekadašnji sportski direktor.

Mourinho u fokusu

- Real Madrid se mora osjetno popraviti no ne vidim niti jednog igrača, ili bilo što drugo, što može potaknuti momčad da reagira. Ovo je zabrinjavajuća situacija u kojoj je potrebno naći rješenja. Vremena za to još ima, no u ovom trenutku meni se Zidane ne čini sposobnim pronaći rješenje i učiniti momčad boljom jer se ona mora popraviti u svakom smislu - dodao je Mijatović.

Novinari u Madridu nagađaju kako bi Zidane mogao biti smijenjen do zime. Ponovno je u fokus došao Jose Mourinho, trener Real Madrida od 2010. do 2013. godine, a trenutno bez kluba. U nedjelju su tijekom skupštine članova Real Madrida neki od njih zatražili od predsjednika Florentina Pereza dovođenje Mourinha.

Jorge Valdano, također nekadašnji napadač i direktor Real Madrida, smatra pak da je klub ljetos loše radio na tržištu.

- Ljetos su nedostajala pojačanja koja bi podigla Real Madrid na višu razinu. Očekivali smo više novih igrača, napose na sredini terena. Talentirani igrači Real Madrida ne donose prevagu na terenu - rekao je Argentinac.

Nekadašnji trener kluba te bivši španjolski izbornik Vicente del Bosque odbio je išta reći.

- Ne želim svojim mišljenjem smetati, nadasve ne u ovakvom trenutku - poručio je Del Bosque.

Real Madrid u nedjelju u prvenstvu gostuje kod Seville, vodeće momčadi prvenstva.

- Sevilla je u dobroj formi, zabrinut sam... - zaključio je Mijatović.

Linker
19. travanj 2024 23:20