Foto: Tom Dubravec / CROPIX
VEĆ KRENUO S PRIPREMAMA

SPLIĆANIN KOJI JE NA KLUPI ZRINJSKOG NASLIJEDIO LEGENDARNOG BLAŽA SLIŠKOVIĆA 'Od Igora Tudora sam puno naučio, sada je vrijeme za samostalni posao'

HARI VUKAS Splićanin je na klupi mostarskog Zrinjskog naslijedio Blaža Sliškovića, a godinama je surađivao s aktualnim trenerom talijanskog prvoligaša Udinesea
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 16. lipanj 2019. 19:51

Splićanin Hari Vukas (46) odnedavno je trener BiH premijerligaša mostarskog Zrinjskog, s kojim je već započeo pripreme u Mostaru, možete zamisliti po kakvoj vrućini, no idući tjedan odlazi u Sloveniju kako bi se što bolje spremio za 1. pretkolo Europske lige. Vukas je trenerski talent pokazao u omladinskom pogonu Hajduka, ali i vodeći trećeligaša Zagoru u povijesnom kup-pohodu, a dugo je bio pomoćnik Igoru Tudoru na klupi Bijelih, te u Karabuksporu i Galatasarayu. Još je prethodno u dva navrata bio samostalni privremeni trener Hajduka, te ga je u proljeće 2015. godine izveo u Europu.

Nakon dosta vremena s Igorom Tudorom, došlo je vrijeme za prvi pravi samostalni posao u koji kreće od početka, preuzimanjem momčadi od priprema. Za početak smo ga pitali kako je uopće došlo do kontakta i angažmana u Zrinjskom.

Brz dogovor

- Zvali su me iz Zrinjskog, konkretno direktor Šulenta, našli smo se, obavili razgovor i vrlo brzo smo se dogovorili.

Vama je sigurno bilo izazov sjesti na klupu Zrinjskoga, koji je do sada šest puta bio prvak Bosne i Hercegovine, a prošlo prvenstvo završio je na drugom mjestu?

- Sigurno je da mi je ovo izazov, to moram naglasiti. Zrinjski je u bosansko-hercegovačkim okvirima u samom vrhu. To govore njegovi rezultati, u posljednjih šest godina bili su prvaci četiri puta, u zadnje četiri tri puta prvi, a prošle sezone drugi. Riječ je o jako kvalitetnom klubu koji nastupa i u pretkolima Europske lige. Stoga je za mene ovo jako zanimljiva priča i želimo napraviti dobar rezultat.

Kako teku pripreme?

- Počeli smo u četvrtak i sve ide svojim tijekom. Imamo plan i program po kojemu se radi. Sljedeću nedjelju idemo deset dana u Čatež, gdje ćemo odigrati tri pripremne utakmice i nakon toga se vratiti u Mostar, gdje ćemo se nastaviti spremati za prvo pretkolo. Već ovoga utorka je ždrijeb u kojem smo nositelji, doznat ćemo suparnika.

Lani je Zrinjski igrao najprije u kvalifikacijama za Ligu prvaka, pa za Europsku ligu, tadašnji trener Ante Miše ispunio je plan od šest europskih utakmica. Koji su sada klupski ciljevi?

- U klubu su mi rekli da treba pokušati vratiti titulu prvaka u Mostar, u Europi odigrati barem šest utakmica, te u Kupu doći dalje od četvrtfinala u kojem se ispalo prošle sezone. Ambicije su zaista visoke, stoga mi je ovo baš bio izazov.

Sarajevo konkurent

Jeste li zadovoljni igračkim kadrom? Hoće li biti još dolazaka i odlazaka?

- Zadovoljan sam. Klub je vrlo ozbiljan i u tom segmentu je već odradio određene stvari. Bilo je nekih odlazaka i dolazaka, možda bude još, ali minimalno, jer je zapravo već sve posloženo. S te strane mi je bolje nego kada tijekom sezone netko ode ili dođe, pa moraš uhodavati stvari, mijenjati planove, jer jedna skupina igrača radi po jednom, a druga po drugom programu. Odmah sam u startu krenuo sa 21 igračem i tri vratara. Sljedeći tjedan će se kadar povećati za možda za još kojega igrača i to je principu to.

Ove sezone vas čeka i gradski derbi s Veležom, koji se vratio Premijer ligu Bosne i Hercegovine?

- Točno, opet su Premijer ligi nakon dugo godina. Sigurno je da ne mogu parirati Zrinjskom, koji je nositelj kvalitete BiH nogometa, ali s njima nas očekuju jako zanimljive utakmice zbog naboja koji postoji otprije.

U svojoj igračkoj karijeri kratko ste imali susret s BiH nogometom, jer ste igrali za Troglav iz Livna. Koliko poznajete ligu?

- Poznajem dosta stjecajem okolnosti, jer sam posljednjih šest mjeseci pratio ligu, tako da mogu reći da imam uvida. Gledao sam dosta sažetaka, poznajem neke igrače, tako da nisam došao ovdje bez da imam pojma o ičemu.

Glavni konkurenti za naslov se znaju?

- To je ponajprije Sarajevo, koje je prošle sezone uzelo duplu krunu, a tu su još Željezničar i Široki Brijeg sa svojom tradicijom i kvalitetom.

Vukas se na boji izazova, premda mu je ovo prvi samostalni posao izuzmemo li deset utakmica samostalnoga vođenja Hajduka.

- Tako je, osim tih deset ‘privremenih’ utakmica na Hajdukovoj klupi, ovo mi je prvi posao u kojemu krećem samostalno i gdje ću napraviti pripreme. Ali nikako ne mogu zanemariti vrijeme provedeno s Tudorom u njegovu stožeru, što u Hajduku, te Karabuksporu i Galatasarayu. To je golemo iskustvo. Igora iznimno cijenim, ima veliko znanje i pred njim je velika karijera, a ja sam puno od njega naučio.

Godine suradnje

Dugo ste bili s Igorom Tudorom na klupi, a evo, on je sada s Juricom Vučkom kao pomoćnikom osigurao ostanak u prvoj talijanskoj ligi s Udineseom drugu godinu u nizu i dobio je priliku da momčad vodi u novom prvenstvu od početka.

- Točno, dugo sam bio njegov pomoćnik i član stožera. Mogu reći da je Tudor odličan trener od kojeg sam zaista dosta naučio s obzirom da je on veliki broj godina svoje karijere proveo na top-razini igrajući za Juventus i u talijanskoj ligi. Donio je dosta znanja iz talijanskoga nogometa i pomogao mi je u trenerskom profiliranju. Blisko smo surađivali puno godina i stvarno mi je bilo odlično.

Linker
23. travanj 2024 10:09