REUTERS/Susana Vera
PROSLAVLJENI TRENER O MANDŽI

STAVIO NOVU 'KANTU' U SVOJU BOGATU RIZNICU I POSTAO JEDAN OD NAJTROFEJNIJIH VATRENIH IKAD 'Da je stalno igrao špicu, ostvario bi i puno više od ovoga'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. svibanj 2018. 00:24

Mario Mandžukić u Rimu je proslavio 20. trofej u karijeri, a kako je Juventus već predbilježen na sedmi uzastopni scudetto, za koji dan imat će i 21. na kontu. Za deset dana, 21. svibnja, napunit će 32 godine, među Bijelo-crnima na odličan način završava treću, moguće je i posljednju sezonu, jer Kinezi stavljaju na stol visoke cifre. Je li svoje rekao u vrhunskom klupskom nogometu ili će ustrajati na lovu na još koju prestižnu “kantu“ sam će odgovoriti, no i ako 2018. godine podvuče crtu, imat će na što biti ponosan.

Branko Ivanković je trener koji ga je vodio u sezoni prvih trofeja, HNL-a i Rabuzinova sunca 2007/08. Kraj nije dočekao jer proljeće je pripalo Soldi, budući da je Ivanković otišao u siječnju.

- Mandžukić je došao iz Zagreba nakon što su ispali iz Europe od Vllaznije. Na njemu smo inzistirali Zoran Mamić i ja. Imali smo mali otpor u Zdravku Mamiću, međutim, tražili smo da dođu on i Ivica Vrdoljak. Naša je procjena bila da su sjajni igrači pred kojima je velika budućnost. Ako se sjećate utakmice Dinama i Zagreba, u kojoj smo mi dobili 2:1, Mandžukić je “ubio“ Nowotnyja. Druga stvar koja me je privukla je što je dvaput bio proglašen za najboljeg igrača na malom nogometu. U sebi je sjedinio motoriku, snagu i moć s tehnikom. To su elementi koji su ga doveli u visine, gdje god je igrao bio je prvak. Rođeni je vođa, Dinamo je na njemu napravio fantastičan posao - ističe Ivanković.

Soccer Football - Coppa Italia Final - Juventus vs AC Milan - Stadio Olimpico, Rome, Italy - May 9, 2018   Juventus' Mario Mandzukic in action with AC Milan's Leonardo Bonucci
REUTERS/Stefano Rellandini / REUTERS
Mandžukić

Trofeji s velikanima

- Mario je već 11 godina stalno u vrhu i to igrajući pod nemogućim situacijama, jer on ima problem sa stopalom deset godina. To mogu samo kvalitetni, snažni i konstantni - recenzija je Ivankovića, koji je s Mandžukićeva dva gola u produžecima u Amsterdamu izbacio Ajax u kvalifikacijama za skupinu Kupa UEFA.

Negda je Mandžukić posebno isticao Milu Petkovića kao trenera koji ga je doveo iz S. Broda u Zagreb i zapravo upoznao s nogometnim profesionalizmom, zadnjih godina najljepše riječi imao je za Juppa Heynckesa, pod njegovim vodstvom s Bayernom je pokorio Ligu prvaka. Pehare je još podizao pod Krunom Jurčićem u Dinamu, Pepom Guardiolom u Bayernu, Diegom Simeoneom u Atleticu i najviše, čak šest, a uskoro sedam u Juventusu s Maxom Allegrijem.

Jednostavna formula

- Kod Marija je fantastično, kao i kod Luke Modrića, da su u svim tim godinama stalno tražili i inzistirali da budu bolji - dodao je Ivanković i ustvrdio:

- Šteta što nije konstantno igrao centarfora. On je igrač koji nikad nije postavio pitanje što će i kako igrati. Naravno da mu pozicija bočnog igrača nije prioritet, a najlakše je bilo seliti njega. Da je cijelu karijeru igrao centarfora apsolutno bi napravio još više. On može biti jedan od dvojice špica, kao što je bio još kod mene s Balabanom, ili prvi napadač… Da je to kontinuirano igrao i više bi iskazao svoju kvalitetu. Zabio bi veći broj golova, a to ipak svi najviše gledaju.

U tekućoj sezoni dao je 10 pogodaka, od toga pet u Serie A. Međutim, u svakom klubu navijači su najviše cijenili njegov ratnički duh i požrtvovnost.

- Vrlo je jednostavna formula Juventusa za biti prvi; imaš Higuaina koji će dati 25, Dybalu čiji je učinak 15-20, pa Mandžukića na 10-15 pogodaka. On je tip igrača koji će zabijati na raznim pozicijama, a ne zaboravimo da je bio strijelac u dva finala Lige prvaka. Najvažnije je za trenera da se u njega uvijek možeš pouzdati, nikad neće igrati slabo. Samo dobro, vrlo dobro ili odlično.

Soccer Football - Champions League Quarter Final Second Leg - Real Madrid vs Juventus - Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - April 11, 2018   Juventus' Mario Mandzukic celebrates scoring their first goal with Gonzalo Higuain     REUTERS/Paul Hanna
REUTERS/Paul Hanna

U najboljim godinama

U klupskom profesionalnom nogometu odigrao je 441 utakmicu i dao 178 golova. Nakon toliko godina raubanja i ozljeda koje ga s vremena na vrijeme prate, koliko je Mandžukić danas dobar? Je li i dalje u svojem zenitu ili silaznoj putanji?

- Podredio se momčadi i jasno da je u tome izgubio dio individualnosti. Za to prije svega krivim trenere, jer oni moraju igrača uklopiti u sustav, a ujedno sačuvati njegovu originalnost i imaginaciju. Drukčije je kad si bočni napadač ili centralni. No, Mario je sad najzreliji igrač. U najboljim godinama. Iskusan, ništa ga ne može iznenaditi, u igri je vrlo racionalan, upravo je u fazi karijere kad najviše može pružiti.

Rusija mu je drugo SP, četvrto veliko natjecanje, na Euru 2012. zabio je tri gola, u Brazilu dva, u Francuskoj 2016. nije bio strijelac, cijela nacionalna vrsta sada najavljuje najveći rezultat, po Ivankoviću od Mandžukića možemo očekivati da odigra svoje najbolje utakmice u dresu reprezentacije.

- Apsolutno. Od njega možemo očekivati, usudim se reći, njegov maksimum. Vjerujem u naše špice. Pa Talijani nemaju takve napadače kao što su hrvatski, Nijemci ne posjeduju kalibar kao nekad, mi to imamo. OK, nisu dali puno golova, ali tu je vezni red koji im je velika podrška, smatram da će Hrvatska stvarati puno šansi, a tada će biti i golova, jer to su igrači koji imaju visok postotak realizacije kad se nađu u prigodi - zaključio je optimistično Ivanković.

Linker
20. travanj 2024 04:30