Zeljko Hajdinjak / Cropix
NAKON PRESPAVANE NOĆI

'ŠTO BIH SAD TREBAO?' IZMIŠLJATI TOPLU VODU? STAVITI NIKOLU VLAŠIĆA NA KLUPU? Izbornik mlade Hrvatske nakon gledanja videa: 'Pa igrali smo skroz OK!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. ožujak 2018. 10:28

Mladi hrvatski reprezentativci vratili su se iz Češke u svoju bazu u Velikoj Gorici. Od Čeha su doživjeli poraz kojem se nisu nadali te tako zakomplicirali situaciju na ljestvici. Grci su pobjegli tri boda, Česi se približili na tri boda zaostatka, ali s utakmicom manje.

Nakon prospavane noći porazgovarali smo s izbornikom Nenadom Gračanom.

- Nakon što smo se vratili u hotel, pogledao sam u miru snimku utakmice. Mogu vam kazati da je meni naša igra izgledala skroz OK. Zato mi je sad još više žao što smo doživjeli poraz. Poslije gledanja snimke još sam mnogo tužniji nego nakon utakmice - kazao je Gračan.

Pitali smo izbornika ono što nas je kopkalo nakon tog poraza s Česima. Igrači koji ne igraju standardno u svojim klubovima bili su najlošiji na travnjaku. Zašto se Gračan odlučio za njih? Teško je očekivati da će dečki koji nemaju minutažu dobro reagirati na utakmici reprezentacije, nekako je to kontra logike. Oni koji igraju u svojim klubovima su u formi, to je valjda jasno, ovi drugi ne mogu biti. Eto, Brekalo, Duje Ćaleta-Car i Sosa bili su najbolji, bio je dobar Halilović koji je, doduše, previše promašivao, Moro može više, ali je bio solidan... To su, naime, svi oni dečki koji su standardni u svojim momčadima i koji igraju....

Treba pomoći

- Ne bih to tako postavljao. Jer i oni koji nisu standardni u svojim klubovima u trenažnom su procesu, neki ulaze u igru. Teško je tako govoriti. Eto, Nikola Vlašić protiv Čeha nije igrao na svojoj poziciji, nije mu bilo lako. Pa zar Nikola nije bio sjajan u Hajduku? S razlogom se o njemu govorilo u superlativima. Kako onda sad kazati da nije dobar? Ne, ne igra, ali radi se o ogromnom potencijalu. Što bih sad trebao izmišljati toplu vodu, dovoditi nekoga drugoga? Staviti ga na klupu? Zar da sad zovem neku drugu špicu za koju znam da na kraju neće proći u nekoj konačnici kad se radi o A reprezentaciji, što je zapravo cilj cijele priče? A i pitanje je bi li bio bolji od Vlašića. Momku treba pomoći.

Naravno da treba, ali sad se postavlja pitanje zašto ga je izbornik stavio na poziciju koja nije njegova? Sigurni smo da bi Vlašić na svakoj drugoj osim te, pozicije špice, pokazao mnogo više. Bez obzira što ne igra u Evertonu.

Stvoren pritisak

I još o jednoj temi koja proizlazi iz te priče oko mladih selekcija. Izbornici svih naših mladih reprezentacija stalno govore “bitno je kroz ove mlade selekcije stvarati igrače za A selekciju”. Mi pak držimo da se svi ti mladi igrači ipak stvaraju u klubovima, jer tu provode najveći dio svog vremena, treniraju, igraju utakmice, usavršavaju se. Okupljanja reprezentacija traju nekoliko dana odigra se nekoliko utakmica, prijateljskih ili kvalifikacijskih i to je to. Naše je mišljenje da je u kvalifikacijama najbitniji - rezultat! Dakle, plasman na Euro. Stvarati igrače za A vrstu, a stalno ispadati u kvalifikacijama i propuštati velika natjecanja ne izgleda nam kao dobar posao. Klupski treneri trebaju stvarati igrače, a izbornici mladih selekcija s njima ostvariti rezultat. Barem se nama tako čini..

Izbornik Gračan nam je još nešto kazao na temu ‘igranja onih koji ne igraju u klubovima’.

- Kazat ću vam sad jedan suprotni primjer za ovu vašu tezu. Brekalo svojevremeno nije igrao standardno, a uvijek se isticao kad je igrala mlada reprezentacija. Mladi su to dečki. Nekad se nađemo u sitnim problemima zbog njihova klupskog statusa. Primjer je, recimo, Lorenco Šimić koji je došao u Serie A u SPAL. U Empoliju je igrao standardno, sad ne igra standardno. Ne, moje je mišljenje da igranje onih koji nisu standardni u svojim klubovima nije razlog našeg poraza.

Koji je glavni razlog posrtanja?

- Ima jedna stvar koju bih želio kazati. Ne treba precijeniti našu selekciju, niti podcijeniti druge. Mnogi su tome skloni. Mi smo stalno u nekoj euforiji, stalno potenciramo da smo najbolji, da moramo sve pobjeđivati, a to nije dobro, niti je točno. Pogledajte te Čehe, radi se o jako ozbiljnim igračima, dobroj reprezentaciji koja je, uostalom, prije ždrijeba bila prvi nositelj naše skupine. Tim pričama da smo najbolji, da nam nitko ništa ne može, napravi se pritisak na te mlade dečke, pa onda stižu greške, kao na utakmici s Česima.

Linker
24. travanj 2024 00:53