Nikola Vlašić
 REUTERS/Peter Nicholls / REUTERS
ITALIJA & SAN MARINO

STRUČNJACI NAKON POVIJESNOG USPJEHA SLOŽNI - OVA GENERACIJA MOŽE OTIĆI DO KRAJA 'Vatreni su istim žarom igrali za mlade i zato se napravio uspjeh'

Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 18. listopad 2018. 21:44

Mlada je reprezentacija na Euru! Ostvarili smo cilj i nakon 2004. godine opet ćemo biti sudionici europske smotre. Proslavili su dečki ovaj uspjeh, ali za feštu, dakako, nije bilo puno vremena jer su se odmah svi morali staviti na raspolaganje svojim klubovima. No, kako doznajemo, odmah su u glavu stavili operaciju “Italija & San Marino”. Iako je natjecanje daleko, dečki su uvjereni kako mogu napraviti veliki rezultat.

A s time se slaže i Luka Vučko, koji je neko vrijeme bio kapetan mlade reprezentacije, a s njim u generaciji igrali su Modrić, Ćorluka, Vukojević...

- Mi smo igrali tada mini kvalifikacije protiv Bugarske i Ukrajine i nismo se dobro proveli, ispali smo, iako su se očekivali veće stvari. Bilo je tu pregršt dobrih igrača i uistinu mi je žao što nismo napravili iskorak - prisjetio se negdašnji branič Hajduka, koji je kasnije u turskoj ligi ostavio neizbrisiv trag.

Svijetla sutrašnjica

Kakva su vaš razmišljanja što se tiče Eura?

- Prvo je to veliki uspjeh, jer se dugo nismo kvalificirali. Dokaz je to da imamo svijetlu budućnost, ovdje ima ozbiljnih kandidata za A reprezentaciju. S obzirom na to da ovi igrači igraju u ozbiljnim europskim klubovima, mišljenja sam da mogu napraviti dosta pa i otići do kraja ako se sve poklopi.

Nabrojali ste igrače s kojima ste dijelili svlačionicu u mladoj reprezentaciji, kada biste uspoređivali generacije?

- Kada bih se vratio na svoju selekciju s kojom smo ispali u dodatnim kvalifikacijama, rekao bih da je dosta toga drugačije. Gledajte, najbolji igrač svijeta Luka Modrić bio je u toj ekipi, Vukojević, Eduardo, stoga je teško uspoređivati. U odnosu na sve ostale selekcije ova ima igrače koji su već duže vrijeme u ozbiljnom, prvoligaškom nogometu. Vlašić je u CSKA, Halilović je prošao puno klubova, za razliku od prijašnjih generacija oni su već etablirani na međunarodnoj sceni - istaknuo je Vučko.

Odlična stvar

Dojam je da se ranije više gledalo kako bi se što prije iz mlade prešlo u A vrstu, danas su si ovi dečki zacrtali neke ciljeve i žele ih ostvariti, svjesni da A reprezentacija neće nigdje pobjeći...

- Uvijek je tu rezultat bio bitan, ali mi se čini da je ranije bila loša komunikacija između reprezentacija. A sada je bilo logično da Dalić kolegi stavi na raspolaganje najbolje igrače. Sigurno da on ima na radaru nekoliko mladih reprezentativaca. Iako sam mišljenja da možda te dečke sada treba pustiti da se u potpunosti uigraju za Euro, gdje bi, kao što sam kazao, mogli napraviti veliki rezultat.

Ovo je velika stvar za naš nogomet, u Hrvatskoj se, ovo je dokaz, radi dobar posao.

- Ne dobar, već odličan! S obzirom na infrastrukturu, koja se sada i popravlja ulaganjima HNS-a. Mislim da su naši treneri najbolji s obzirom na uvjete, plaće... Akademija je također otišla na zavidnu razinu. Evo mi smo sada imali turnir u Splitu, nevjerojatno koliko smo talentirani po pitanju nogometa.

Rijeka, 171115. 
Stadion NK Rijeke na Rujevici.
Kvalifikacijska utakmica za Euro, U21 Hrvatska - Spanjolska. 
Mlada hrvatska nogometna reprezentacija nakon uspjesnog starta u petom kolu docekuje jednu od najuspjesnijih reprezentacija Europe.
Na fotografiji: Alen Halilovic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Spomenuli ste kako ovi dečki igraju u velikim europskim klubovima, koji su njihovi dometi u karijerama?

- Nezahvalno je to prognozirati, primjerice, kada smo mi bili mladi, Luka Modrić je neko vrijeme igrao za Inter Zaprešić, a danas je najbolji na svijetu. S druge strane Vlašić već ruši Real Madrid, to će sve ovisiti o njima, odnosno koliko će raditi na sebi i koliko su se spremni odricati, a naravno moraju povući i prave potezu u vidu sredina u kojima će se razvijati - zaključio je.

Jurica Vranješ dobro je poznato ime u hrvatskom nogometu, on je pak sa svojom generacijom igrao EP na koje su tada došli kao glavni favoriti, ali veći iskorak nisu napravili.

- Prije svega moram reći da je ovo veliki uspjeh, bitno je da smo opet na EP-u, pogotovo nakon rezultata iz Rusije da pokažemo da imamo budućnost. Mišljenja sam kako već 3-4- igrača mogu uskočiti u A vrstu i dati ozbiljan doprinos.

Dečki su već postavili cilj, koji je jako visok, nego kakvo je vaše mišljenje, koji je domet na Euru?

- Istina, generacija je odlična, svi igraju u dobrim klubovima, a sada treba vidjeti koga će poslati ostale reprezentacije, Španjolska, Engleska, Francuska...

Stop euforiji

Usporedimo li generacije, što biste kazali?

- Moja je generacija u Slovačkoj bila odlična. Tu su bili Tudor, Šokota, Smoje, Josip Šimić, Ivan Leko, Deranja, Pletikosa na golu, Bišćan... Imali smo top ekipu, otišli smo kao favoriti, a na kraju smo završili, čini mi se, sedmi. Nešto nam se nije poklopilo. Portugalce smo u kvalifikacijama, sjećam se, dobili i svi su nas proglasili favoritima, no tu ulogu nismo opravdali. Oni 2004. godine također nisu uspjeli napraviti rezultat, sada je šansa velika, nogomet se puno promijenio, trebali bismo barem do polufinala, sve manje od toga je neuspjeh.

Pula, 121018.
Stadion Aldo Drosina. 
Kvalifikacijska utakmica a mlade igrace U21 izmedju Hrvatske i Grcke za Europsko prvenstvo u Italiji. 
Na fotografiji: Josip Brekalo.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Fascinantno je, bez obzira na statuse koje imaju u velikim klubovima, bez obzira na uspjeh s mladom reprezentacijom, da čvrsto stoje na zemlji. Mnogi su rekli da im A vrsta neće nikamo pobjeći, a neki su poput Brekala čak pred sebe stavili cilj plasmana na Olimpijske igre što je sjajno.

- Vlašić i Brekalo, recimo, nisu to igrači kao prije da su napravili inozemni transfer pa da su se tražili godinu-dvije. Primjerice, Brekalo je nakon šest mjeseci naučio njemački jezik, ti dečki ne žele preskakati stepenice, imaju normalne poglede i zato sam uvjeren kako će završiti u velikim klubovima.

Nakon dugo vremena među izbornicima je “štimala” komunikacija...

- Istina, u kontaktu sam s Olićem, koji je potencirao da se komunikacija dovede na pravu razinu. Igrač koji je u A reprezentaciji i onda ide u U-21, ne ide s istim žarom, dobro su prelomili, svi ti pojedinci su sada igrali s istim žarom i zato se napravio uspjeh. Uglavnom, na dobrom smo putu - završio je Vranješ.

Perspektivni trener Intera Samir Toplak pomno je pratio mladu reprezentaciju, a on unatoč čudesnoj generaciji stoji s nogama na zemlji...

- Ne bih stvarao euforiju, lijepo je što smo se plasirali na veliko natjecanje jer to nije bio čest slučaj. Čestitam izbornicima i svima koji su bili dio toga uspjeha. Ključ je vjerojatno što imamo igrače koji su više-manje standardni u svojim klubovima. Što možemo napraviti? Ovisi o drugim protivnicima, rano je o tome razglabati - istaknuo je Toplak.

Mjesto pod suncem

Dodao je sljedeće:

- Teško je uspoređivati generacije, nogomet je drugačiji, za svaku smo misli da je najpotentnija, ne može se kazati da su ti igrači lošiji od ovih, sjetimo se one generacije s Kranjčarom.

Za budućnost ne moramo strahovati, ali kakve će karijere ostvariti ovi momci, mogu li dosegnuti Rakitića, Modrića, Mandžu?

- Jako su rano ušli u europski nogomet, ima tu i nekih lutanja tipa Vlašića, ali svaki je našao mjesto pod suncem, teško je predviđati kako će se kome karijera razvijati. Puno je faktora o kojima će ovisiti njihov razvitak. Dobra je stvar za ovu reprezentaciju što imaju momčadski duh. nije im ispod časti igrati za mladu reprezentaciju, ne znam te dečke karakterno, ali s obzirom na to kako su prošli kvalifikacije, moram priznati da se imamo čemu nadati - zaključio je Toplak.

Linker
24. travanj 2024 08:09