CROPIX
ANALIZA POLJUDSKE UTAKMICE

STRUČNJACI SLOŽNI, DERBI JE BIO NEGLEDLJIV Dinamo je zaslužio pobjedu, ali predstava je bila siromašna. Hajduk? Imali su udarac u okvir, sve je jasno

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. prosinac 2016. 10:34

Poljudski derbi nije ponudio neki poseban nogometni doživljaj. Kad jedan od dva velika suparnika u tijeku cijele utakmice uputi samo jedan i to posve bezopasan udarac u okvir vrata, onda je dosta jasno da je El Croatico bio siromašan.

A kako su derbi vidjeli hrvatski nogometni stručnjaci?

- Prvo i osnovno, Dinamo je zasluženo pobijedio. Dobar potez napravio je trener Petev koji je zaigrao s tri napadača, Soudanijem, Henriquezom i Fernandesom. Od prve sekunde se vidjelo da Dinamo više želi igrati, a Hajduk je prema naprijed bio totalno nemoćan. Opredijelili su se za defenzivnu opciju, na destrukciju. Bili su agresivni na loptu, međutim, bez prave ideje i pokušaja prema naprijed - kazao je Elvis Scoria.

Suđenje sasvim dobro

Pričao nam je Scoria da je Dinamo u prvom poluvremenu imao nekoliko dobrih prilika, ali nije uspio zabiti.

- To je Dinamov problem cijele polusezone, imaju problem u zadnjih dvadeset metara, tu im nedostaje ideja igre, lopta u prazan prostor. Ne funkcioniraju u tom dijelu. Dinamo ne rješava utakmice koje bi trebao riješiti, bez obzira na veliki posjed lopte. Radi se o problemu koji se nije uspio riješiti.

Veli da je druga dionica bila ponešto drukčija od prve, Hajduk je uspio desetak minuta “stati na loptu”, malo smiriti igru, ali kratko je trajalo.

- Petev je povukao dobre izmjene. Kad je ušao Ćorić, Dinamo je dobio na kvaliteti igre prema naprijed. Jonas je bio dobar defenzivno, ali prema naprijed nema učinka, teško donosi loptu i ima nemiran pas. Uz Soudanija, već spomenutog Ćorića, trebam kazati da je Domagoj Antolić odigrao utakmicu na visokoj razini. Također, asistencija Gojaka za Soudanija bila je izvanredna. Soudani je pak pokazao koliko znači današnjem Dinamu. S druge strane, Fernandes je bio loš, ispod svoje razine. Kad je obrana u pitanju, Dinamo je bio stabilan, Hajduk je jednom puknuo u okvir gola.

Scoria je zaključio...

- Suđenje je bilo dobro, možda je sudac mogao dati crveni karton Kvesiću nakon prekršaja nad Antolićem. Da je pogodio stajnu nogu, Antolić ne bi igrao godinu dana. Dakle, kad sumiramo derbi, bio je tehnički loš, Dinamo je bio bolji, zaslužio je pobjedu s kojom ostaje u borbi s Rijekom. Hajduk je bio slab, iako je obrana do pogotka izgledala čvrsto, makar je i Hodžić imao zicer koji je morao zabiti.

Ante Miše kaže da su igrali Hajduk i Dinamo, ali je pitanje može li se po prikazanom na terenu taj ogled nazvati derbijem.

- Mogu kazati da nikad nisam vidio siromašniji derbi. Dinamo je pobijedio, imao je dominaciju, ali bio je - slab. Što onda kazati o Hajduku? Pa Hajduk je uputio u okvir gola jedan udarac glavom, bezopasan. To sve govori o kvaliteti Hajduka - kazao je Miše.

Tko mu je bio najbolji od neposrednih aktera?

- Soudani se malo vidio, ali je na kraju odlučio sjajnim primanjem lopte i atraktivnim pogotkom. Kod Hajduka se stvarno nema tko istaknuti. Ambijent je bio solidan, a suđenje dobro. Napokon, treba pohvaliti suca Zebeca koji je sudio kvalitetno - zaključio je Miše.

Dinamovo dizanje

Damir Milinović veli da je prvo poluvrijeme bilo jako tvrdo...

- Jedan i drugi trener su najavljivali ofenzivnu igru, pogotovo trener Hajduka. Međutim, to se nije vidjelo. Igra se odvijala između dva šesnaesterca. U tom dijelu jedina prava šansa bila je onaj udarac Jonasa na koju odbijenu loptu je natrčao Soudani.

U drugom dijelu, priča Milinović, Hajduk je petnaestak minuta krenuo odlučnije.

- Ali ne odlučnije u napad, nego više agresivno... Ali nakon toga Dinamo je sve preuzeo u svoje noge, bilo je pitanje samo hoće li zabiti pogodak ili ne. Na kraju se snašao Soudani nakon jedne greške Hajdukove obrane. Pokazao je da je veliki igrač i strijelac.

Milinović zaključuje...

- Derbi nije bio gledljiv, nije bilo atraktivnih poteza, u javnost su treneri, naročito Hajdukov puštali priče o ofenzivnom nogometu, a toga nije bilo. Sve se svodilo na to da se na minimum smanji mogućnost pogreške.

Linker
24. travanj 2024 02:03