REUTERS
JOŠKO VLAŠIĆ ZA SPORTSKE

SVI SE DIVE NOVOM VATRENOM, ZA SN PROGOVORIO I SLAVNI TATA 'Taj dan je za pamćenje! Ako onako može nizati igrače Arsenala, onda može igrati bilo gdje'

JOŠKO VLAŠIĆ ZA SN Otac mladog igrača Evertona i debitanta na reprezentativnom popisu Vatrenih
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. listopad 2017. 00:54

Jučer je u obitelji Vlašić bio veliki dan, jedan od najvećih u mladoj Nikolinoj karijeri.

- 23. listopada 2017. ostat će upisan kao datum za pamćenje i to zbog nekoliko posebnosti - sretno će Joško Vlašić, Nikolin otac, ali i osobni trener:

- Prva posebnost je već sam poziv u A reprezentaciju, jer svi znamo što takav poziv znači. Nikola je, doduše, već igrao protiv Meksika, ali velika većina naših glavnih igrača nije bila tamo. Druga posebnost je ta što on nije otišao u Everton kao igrač reprezentacije, nego je baš igrama u Evertonu zaslužio poziv i to u jako kratkom roku. Treća posebnost je delikatnost trenutka, jer reprezentaciju čekaju dvije utakmice od najveće moguće važnosti i doista imponira spoznaja da je usprkos tome Nikola pozvan kao debitant.

Nema puno takvih

Pretpostavljamo da je i izbornik Dalić u međuvremenu nazvao Nikolu?

- Nazvao ga je, odnosno poslao poruku pa je Nikola u prvi trenutak pomislio da ga netko od prijatelja zeza, ali doista je to bio Dalić. U razgovoru mu je izbornik potvrdio da cijeni njegova igračka dostignuća i da u njemu vidi igrača koji može pomoći Vatrenima.

Nadate li se vi i Nikolinim minutama u utakmicama protiv Grčke?

- Po svemu je očito da Nikola nije pozvan samo tako, nego da izbornik doista računa s njim, a naravno da će se tek vidjeti u kakvoj ulozi. Neupitno je da Hrvatska nema puno igrača takvog profila, da malo tko ima takvu snagu, čvrstinu u duelima, silinu s kojom izlazi iz njih, te sposobnost stvaranja viška igrača na terenu na najvišim razinama.

Znate li je li Dalić vidio Nikolu na sceni uživo?

- Dva puta je bio na njegovim utakmicama. Nedavno protiv Bjelorusa u utakmici U-21 selekcije, a prije toga ljetos protiv Bröndbyja. U toj je utakmici Nikola imao 18 uspješnih driblinga, dobar dio njih na malom prostoru, što bi rekli ‘ugusto’... Mislim da ga je tada već duboko doživio i stoga mu nije bio problem pozvati nekoga tko je tek napunio 20 godina i tko je debitant. Dalić očito nije imao problem Nikolinih godina koji su imali neki drugi treneri. Kada je Everton pokazao interes, onda se mislilo da neće dobiti radnu dozvolu, pa da će na posudbu, pa da će igrati samo manje važne utakmice, ne i Premiership... Nikola je sve to jako brzo svladao, pokazao je karakter i klasu, a Dalić to očito prepoznaje. Ako može onako nizati igrače Arsenala, onda može igrati gdje god treba.

LIVERPOOL, ENGLAND - OCTOBER 22: Nikola Vlasic of Everton and Granit Xhaka of Arsenal battle for possession during the Premier League match between Everton and Arsenal at Goodison Park on October 22, 2017 in Liverpool, England.  (Photo by Tony Marshall/Getty Images)
Getty Images

Je li napredovao u Evertonu?

- Neupitno je napravio iskorak. Sami treninzi s takvim igračima i utakmice s takvim suparnicima te moraju podići. Nakon utakmice s Arsenalom prišao nam je Boro Primorac, čestitao na Nikolinoj igri, te je odmah podvukao kako je Nikola u osam dana odigrao tri puta po 90 minuta i da je to fantastično.

Završio u bolnici

Everton je u velikoj krizi?

- To je evidentno i to nas sve zajedno brine. Međutim, s druge strane, Nikola je i u takvim uvjetima imao puno dobrih rola, zaradio je odlične kritike i navijači ga jako vole. Malo je igrača, posebno mladih, koji se mogu nametnuti u takvim uvjetima.

Nikola je nakon nedjeljne utakmice završio u bolnici?

- Već u 15. minuti jedan mu je igrač žestoko ugazio na stopalo i boljelo ga je cijelu utakmicu, a posebno zadnjih 15 minuta, no stisnuo je zube i izdržao. U klubu su mu odmah stavili longetu i poslali ga na rendgen, ali nalazi su pokazali da je sve u redu. Nikola je već jučer puno bolje hodao, tako da će za dan, dva sve biti u redu. Rekao bih da će mu nakon tih 270 minuta u osam dana malo odmora koristiti.

Linker
20. travanj 2024 10:06