MOSCOW, RUSSIA - JULY 15: An image of the World Cup Trophy is seen on the pitch prior to the 2018 FIFA World Cup Russia Final between France and Croatia at Luzhniki Stadium on July 15, 2018 in Moscow, Russia. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Catherine Ivill/Getty Images

SLUŽBENO POTVRĐENO

SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO 2030. NA BALKANU? Krenuli pregovori četiriju država, legendarni Stoičkov veliki skeptik

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 06.11.2018. u 16:44

 • Ministri sporta Bugarske, Grčke, Rumunjske i Srbije započeli su pregovore oko zajedničke kandidature za domaćina svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine, potvrdio je bugarski ministar mladih i sporta Krassen Kralev u razgovoru za bugarsku nacionalnu televiziju BNT.

  Vijest o zajedničkoj kandidaturi balkanskih zemlja za domaćinstvo SP-a objavljena je prije četiri dana nakon sastanka u Bugarskoj na kojem su bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, bugarski premijer Bojko Borisov, premijerka Rumunjske Viorica Dancila, te grčki premijer Alexis Tsiapras od kojeg je navodno krenula cijela ideja.

  No, sada se otišlo i korak dalje i ministri sporta započeli su pregovore. Prema riječima bugarskog ministra takva kandidatura bi bila važan politički simbol, dokaz da i balkanske zemlje mogu zajedno raditi u području sporta, te braniti zajedničke političke i gospodarske interese.

  Vijest o mogućoj zajedničkoj kandidaturi za domaćina World Cupa izazvala je veliki interes u spomenutim zemljama, međutim dio stručnjaka smatra kako će to biti teško izvedivo zbog loše sportske infrastrukture. Među skepticima je i najbolji bugarski nogometaš svih vremena Hristo Stoičkov.

  13 Dec 1992: Hristo Stoichkov of Barcelona takes a rest during a Toyota European Cup match against Sao Paulo. Sao Paulo won the match 2-1. \ Mandatory Credit: Shaun Botterill/Allsport
  Shaun Botterill/Allsport/Getty Images
   

  "Jedna je stvar podnijeti zahtjev za domaćinstvo, to svatko može. Međutim, ne može svatko i pobijediti," kazao je Stoičkov za BNT.

  Katar je domaćin idućeg svjetskog prvenstva koje je na rasporedu 2022. godine, a četiri godine kasnije najbolji nogometaši svijeta igrat će na turniru u SAD, Meksiku i Kanadi.

  World Cup 2030. bit će slavljenički jer će se na njemu obilježiti 100-ta godišnjica od prvog SP-a 1930. u Urugvaju.

  Do sada su zajedničku kandidaturu podnijeli Argentina i Urugvaj, te Tunis, Alžir i Maroko. SP 2030. želi i Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno s Irskom, a očekuju se i kandidature Španjolske i Portugala, te Sjeverne i Južne Koreje, Kine i Japana.

  Iz drugih medija