Screenshot: Instagram
NOVI UGOVOR S DINAMOM

TALENTIRANI TINEJDŽER IDE STOPAMA SLAVNOG BRATA 'Zaigrati s njim u reprezentaciji, to bi bila priča za povijest...'

FILIP BREKALO Nadareni petnaestogodišnjak potpisao stipendijski ugovor s Dinamom, u kojem je od malih nogu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. studeni 2018. 09:43

Obitelj Brekalo stvarno je talentirana za nogomet. Josip je postao hrvatski A reprezentativac, našao se na popisu izbornika Zlatka Dalića. Sjajno igra u Wolfsburgu, jedan je od ključnih igrača toga bundesligaško kluba koji upravo njemu može najviše zahvaliti što je ostao u društvu najboljih. O Josipu manje-više znate sve, on je budućnost hrvatskog reprezentativnog nogometa, mladić o kojem će se još mnogo toga dobroga čuti.

Konačno, kad je dobio pozivnicu Zlatka Dalića, Josip nam je kazao...

- Vjerujem da je ovo početak velikih stvari...

Ali nije samo Josip taj s kojim se ponosi obitelj Brekalo. Dan prije utakmice sa Spartakom, brat Filip potpisao je stipendijski ugovor s Dinamom, točnije produžio je postojeći.

- Iznimno sam ponosan što sam produžio vjernost Dinamu, klubu koji volim i što ostajem u Maksimiru, mjestu gdje se osjećam kao kod kuće. Veseli me što je to došlo u trenutku dok prva momčad ispisuje povijest! Na meni je da opravdam povjerenje kluba i nastavim živjeti svoje snove u plavom dresu. O nekoj drugoj opciji nisam ni razmišljao. Dijete sam Dinama i sanjam trenutak kada ću debitirati za prvu momčad.

Mladi lijevi bek već je osam godina u Dinamu, a dio je generacije koja je briljirala prije dvije godine na Nikeovom U-14 Premier Cupu. Prošle sezone bio je standardni lijevi bek pionirske momčadi za koju je odigrao 35 utakmica, zabio tri gola te osvojio Kup i prvenstvo. Od ove sezone igra za kadetsku momčad za koju je u devet nastupa upisao jedan gol.

Pitamo 15-godišnjaka je li mu stariji brat čestitao na potpisu?

- Naravno da je čestitao. I njemu je drago što ću ostati u Dinamu. Nismo puno pričali, čekam da se vidimo sada kada dođe na okupljanje reprezentacije.

Znamo da je Josip iznimno brz igrač, kad krene u sprint po boku, možete mu staviti soli na rep. Tko je brži, Filip ili Josip?

- Nismo se utrkivali, ali ako je Josip brži, brzo ću to okrenuti u svoju korist, ha-ha...

Kako je ispalo da je on lijevi bek, a brat krilni igrač?

- Tako je ispalo, ne znam zašto, ali jednostavno se dogodilo.

Je li mu brat uzor ili je to možda ipak netko drugi?

- Iznimno sam ponosan na svog brata Josipa i na svemu što je do sada napravio, a tek je zapravo na početku karijere. Isto tako, znam da je i on ponosan na mene što sam krenuo njegovim stazama i siguran sam da ću učiti na njegovu iskustvu.

Može li kazati po čemu je on bolji od Josipa, a po čemu Josip od njega?

- Ne mogu uspoređivati jer je Josip igrač momčadi iz Bundeslige. Pričekajmo da dođem do njegovih godina pa ćemo onda moći raditi neke usporedbe. Uostalom, ne igramo na istoj poziciji.

Kako je doživio pozivnicu koju je Zlatko Dalić poslao na bratovu adresu?

- To je nagrada za trud i dobre igre koje nudi u Njemačkoj, ali i u mladoj reprezentaciji. To je neki logičan slijed za Josipa. Ma svi u obitelji pucamo od ponosa jer je Josip to zaslužio. U meni će imati najvećeg navijača.

Sanja li da jednom s Josipom igra skupa u A reprezentaciji?

- Bila bi priča za povijest, ali daleko sam ja još od toga. Idem korak po korak pa ćemo vidjeti što nosi sutra. Uostalom, na toj poziciji ubrzo vidim Bornu Sosu koji s Josipom može igrati zatvorenih očiju. Predobro se znaju i sjajno nadopunjuju.

A razmišlja li već sad možda o svom prvom nastupu za prvu momčad Dinama, kad bi se to moglo dogoditi?

- Kada klub i treneri procijene da je vrijeme. Ne opterećujem se time jer još nisam napunio niti 16 godina. Ja ću nastaviti ovim putem, truditi se biti bolji na svakom treningu i utakmici pa kada to struka prepozna, znat će reagirati - zaključio je Filip.

KODŽOMAN: Filip je ponajveći talent generacije

Da je potpis Filipa Brekala itekako bitan za Dinamo, pokazuje i činjenica da se o njemu izjasnio i predsjednik Uprave kluba Igor Kodžoman:

- Iznimno smo sretni i ponosni što smo zaključili novi ugovor s Filipom Brekalom. Struka je procijenila kako je riječ o ponajvećem talentu generacije i klub je reagirao u skladu s tom procjenom. Filip je dio momčadi koja je prije dvije godine osvojila Nike Premier Cup i koja je time skrenula pozornost na sebe. Kao predsjedniku Uprave Dinama, drago mi je što roditelji prepoznaju našu školu i naš put kao idealan za razvoj djece i njihov sigurniji dolazak na seniorsku razinu. Intencija kluba je zadržati tu generaciju na okupu i mislim da smo i ovim potpisom pokazali da smo na dobrom putu.

Hoće li duže od brata ostati u Dinamu?

- Tko zna što će biti sutra, a ne za godinu, dvije ili pet. Sad sam tu, ponosan što nosim dres Dinama i ovaj ugovor mi je ionako bio samo formalnost. Vidim se isključivo u Maksimiru.

Linker
23. travanj 2024 18:50