Dinamo - Benfica
 Damir Krajac / CROPIX / Damir Krajac / CROPIX CROPIX
POGREŠNA KALKULACIJA

THEOPHILE-CATHERINE, HAMZA I JRADI NISU HTJELI NOVE UGOVORE, SAD ĆE NEGDJE IGRATI ZA MANJE Nogometno tržište uskoro će biti krcato ovakvim igračima

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. travanj 2020. 21:36

U siječnju je poljski Pogon na stolu imao ponudu za Zvonimira Kožulja (26) tešku milijun eura. Nisu ga htjeli pustiti, tražili su 2,5 milijuna. U tom je trenutku momčad praktički još bila u borbi za naslov prvaka, a hrvatski veznjak jedan od stožernih igrača.

Dva mjeseca kasnije pustili su ga da ode besplatno, sretni što je pristao odreći se polovice od preostalih nekoliko plaća. Iako su i Pogon i Kožulj nešto lošije otvorili proljeće - osvojili su tek pet bodova u šest kola - nisu se razišli zbog toga što u klubu više ne vjeruju u Kožuljeve kvalitete, nego zbog više sile zvane pandemija. Doslovno preko noći od stožernog je igrača postao - klupski teret.

Teško isplativi

Kožulju je 26 godina, solidan je igrač, upisao je više od 200 utakmica i zabio 31 pogodak, uz 26 asistencija, što su fine brojke za radnog igrača. Međutim, sa svojim godinama i kvalitetom pripada skupini igrača koji su u novonastaloj financijskoj situaciji na europskom tržištu postali teško isplativi. Zimus je Pogon za njega mogao dobiti milijun eura, ali naljeto neće dobiti ništa.

Split, 170917
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 9. kola 1.HNL , Hajduk - Rijeka. 
Na fotografiji:  Zvonimir Kozulj
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec/Cropix

U međuvremenu bi se morali odlučiti hoće li mu aktivirati posljednju godinu ugovora ili neće. Da su je aktivirali, dobili bi provjerenog, ali i za prilike Pogona dosta skupog igrača kojeg na tržištu ne možeš unovčiti. Stoga su se brže-bolje s Kožuljom rastali jer je sljedeće sezone Pogonov glavni zadatak zadržati financijsku stabilnost kluba, odnosno preživjeti u novim okolnostima, a ne ganjati dobar rezultat. Ako se rezultat dogodi, to će biti sjajno, ali on nikako neće biti prioritet...

Što sada čeka Kožulja? S obzirom na iskustvo i činjenicu da je u punoj igračkoj snazi naravno da će pronaći novi klub, ali teško će imati istu plaću kao u Pogonu. Realno ga čeka duplo ili barem za trećinu manji ugovor.

Spretni će uspjeti

Nogometno tržište bit će krcato igrača poput Kožulja, solidnih, ali u novim uvjetima neisplativih po pitanju transfera. I svi će oni u visokom postotku igrati za manje novce od onih koje su primali u ovoj i prošlim sezonama. Klubovi koji imaju sposobne sportske direktore ili menadžere u takvoj će situaciji moći složiti dobru, a relativno jeftinu momčad, iako će svi oni paziti da je ne nakrcaju igračima koje neće moći unovčiti. Transferi su ipak važna stavka u proračunu većine klubova. No, oni spretni mogli bi napraviti odličan, a jeftin spoj mladih i iskusnih.

Kožulja ovakva sudbina ne bi snašla da ima 22 godine, tada bi bio perspektivan igrač s puno iskustva, što je mnogima poprilično primamljivo. Pogon bi ga prvi gledao zadržati, a mnogi bi ga htjeli dovesti. Doduše, za daleko manje iznose od onih koje su do sada davali za takve igrače.

Kevin Theophile-Catherine (30) najpoznatiji je HNL igrač od onih kojima naljeto istječu ugovori. Iskusni stoper u nekoliko je navrata odbio Dinamove izdašne ponude za potpis novog ugovora. Tražio je, naime, veći novac. Sad takvu ponudu može zaboraviti, ne samo u Maksimiru nego bilo gdje na tržištu.

Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

U Dinamu je igrao za 800.000 eura godišnje, teško je vjerovati da će ga netko od ljeta plaćati i 300.000. Nije dovoljno dobar za velike, koji će uvijek platiti igrača, posebno ako ga mogu dovesti slobodnog, a oni manji jako će paziti kako troše.

Otvoreno pitanje

I Hajduk je posljednjih mjeseci vodio teške pregovore s Hamzom Barryjem (25) i Basselom Jradijem (26). Navodno im je nudio isti novac kakav su imali do sada - nešto ispod 200.000 eura godišnje - što su dečki odbili. Na Poljudu takve novce po novom mogu samo sanjati. I nismo sigurni da će ih bilo gdje vani dobiti. Doduše, svi se oni mogu tješiti da je pitanje kakva primanja čekaju i igrače koji imaju potpisane ugovore, jer pitanje je koliko će ih klubovi u budućnosti moći ispoštivati.

U Prvoj HNL trenutačno igra mnogo igrača kojima naljeto istječu ugovori. Dio njih može računati da će dobiti papire do 1. srpnja bez obzira na to hoće li prvenstvo još trajati. Nekima će biti ponuđen i novi ugovor, ali takvih će biti najmanje. Neki će pak imati opciju da ostanu još mjesec dana ne bi li pomogli klubu u borbi za Europu ili ostanak. Doduše, tek treba vidjeti kako će FIFA tretirati igrače koji imaju ugovore do konca lipnja, a klupska će im sezona još trajati.

Linker
21. travanj 2024 19:09