REUTERS
OGROMNO NEPOŠTOVANJE

MESSIJU PRIJETI TEŠKA KAZNA, ALI OVO BOLI JAČE BILO KAKVE SUSPENZIJE! VELIKI PRIJATELJ OKRENUO LEĐA NAJBOLJEM 'Pokazao si ogromno nepoštovanje!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. srpanj 2019. 00:57

Možda i najvažnije pitanje nakon Copa Americe glasi - jesmo li na ovom natjecanju posljednji put vidjeli Lionela Messija (32) u dresu Argentine? Odgovora zasad nema, međutim, mnogo toga ukazuje na to da je utakmica za broncu protiv Čilea, na kojoj je bio isključen u 32. minuti (kao i Čileanac Medel, s kojim se ružno naguravao), bila ujedno i Messijev oproštaj s nacionalnim dresom.

Messi je već prije tri godine, nakon poraza u finalu Copa Americe baš protiv Čilea, najavio oproštaj. No, predomislio se i vratio se u nacionalnu vrstu, očito je osjetio da je prenaglio s odlukom o oproštaju, kopkala ga je spoznaja da s reprezentacijom nije osvojio ni SP, ni Copa Americu, te da će mu ta praznina uvijek nedostajati u bogatoj karijeri. Istina, igrao je prije najave oproštaja u tri uzastopna finala velikih natjecanja, ali je sva tri puta umjesto zlatnoga, morao oko vrata staviti srebrno odličje - SP u Brazilu 2014. (Njemačka 0:1), te Copa America 2015. (Čile, 0:0, 1:4 nakon 11m) i 2016. (Čile, 0:0, 2:4 nakon 11m).

I ti su ga porazi uzdrmali, najavio je oproštaj, ali se vratio i nastupio na lanjskom SP u Rusiji, a sada je osvojio broncu koju nije želio primiti u znak protesta, optuživši Južnoamerički nogometni savez (CONMEBOL) za korupciju. I te optužbe, kao i crveni karton u utakmici za treće mjesto, mogli bi samo ubrzati Messijevu odluku da se ovaj put definitivno oprosti od reprezentacije. Jer, logično je očekivati da će ga čelnici CONMEBOL-a zbog tih optužbi suspendirati i kazniti (mediji spominju suspenziju od 2 godine), a Messi više nije u godinama u kojima bi ležerno mogao čekati istek kazne, vrijeme ovaj put radi protiv njega.

REUTERS/Ueslei Marcelino
REUTERS

Uz moguću suspenziju, Messija bi mogla zaboljeti i kritika njegovog velikog prijatelja iz dana u Barceloni, Danija Alvesa. Slavni Brazilac poznat je po tome da nema dlake na jeziku, a Mesijevo ponašanje na Copi nazvao je potpuno neprimjerenim.

"Prijatelj nije uvijek u pravu samo zato što je prijatelj. Takve stvari kakve je rekao Leo možeš reći vruće glave, ali to mu je bilo potpuno pogrešno. Prije svega, on je pokazao veliko nepoštovanje prema instituciji kakva je nogometna reprezentacija Brazila. Tako ja vidim stvari. Kao drugo, bio je nepošten prema profesionalcima koji se svakoga dana žrtvuju i bore da bi ostvarili svoj san. Ja sam Mesijev prijatelj, ali uvjek ću reći istinu u ovakvim situacijama. Mislim da je bio jako u krivu kad je rekao sve te stvar", poručio je Alves starom prijatelju.

Messijev učinak za Argentinu

Za Argentinu je Messi odigrao 136 utakmica, ostvario je 81. pobjedu, upisao 29 remija i pretrpio 26 poraza, postigao je 68 pogodaka, imao je 41 asistenciju i osvojio je samo jedan trofej na velikim natjecanjima - zlato na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu! Oprosti li se sada od nacionalne momčadi, Messi će ući u povijest s raritetnim podatkom - u karijeri je zaradio dva crvena kartona, bio je isključen na svom debiju za Argentinu na prijateljskoj utakmici protiv Mađarske (2005.), te u svojoj posljednjoj utakmici za reprezentaciju, na subotnjem dvoboju s Čileom! Je li to nekakav znak da je Messijeva reprezentativna karijera bila ukleta od samoga početka?

Kada se razgovara o najboljem svjetskom nogometašu svih vremena, najčešće se uspoređuju Maradona i Messi. Poklonici Maradonine genijalnosti kao jaki argument uvijek navode da je ‘Mali zeleni’ bio svjetski prvak s Argentinom 1986., dok Messiju nedostaje taj, najvrijedniji trofej! Maradonu je tada na tron pogurnuo Jorge Luis Burruchaga, zabivši u finalu SP u Meksiku treći, odlučujući gol Nijemcima u 84. minuti (3:2), asistent je bio Maradona!

S druge, pak, strane, Gonzalo Higuain u tri se već spomenuta uzastopna finala SP i Copa Americe, još kako napromašivao (2015. je u finalu Cope protiv Čilea promašio i 11-erac u raspucavanju!), iako ga je Messi sjajnim proigravanjima uporno gurao u prilike za pogodak, ali Higuain to nije realizirao. Maradona je, eto, pokraj sebe u najvažnijim trenucima karijere imao smirenog i preciznog Burruchagu, koji ga je ustoličio na prijestolju nedodirljive legende argentinskog nogometa. A Messi će pamtiti Higuainove promašaje. Odigrao je velike utakmice za Argentinu, ali ni on nije mogao sve sam...

Linker
25. travanj 2024 11:43